Een Sint-Jorisbeeldje van Walther Pompe.
Onderstaande beeldje in gebakken aarde, door wijlen den zeer eerw. heer pastoor P. Visschers in de levensschets van Walther Pompe aangeteekend (zie de Vlaemsche school 1858, (blz. 126), prijkte verleden jaar te Antwerpen op de tentoonstelling van oude kunstvoorwerpen, ingericht ter gelegenheid van het 3e eeuwfeest van Rubens' geboorte.
Geheel opgevat en uitgevoerd volgens den geest van het tijdstip waarin de maker leefde, getuigt dit kunstgewrochtje van eene inderdaad niet alledaagsche bekwaamheid.
Wij denken dat het een model zou kunnen zijn dat tot de uitvoering van een groot beeld diende.
Toelichting omtrent de afbeelding behoeven wij wel niet te geven, want de legende van Sint-Joris is eene der oudste van de christenheid en algemeen bekend. Zij schijnt uit het Oosten afkomstig te zijn. Volgens het verhaal was Sint-Joris een Cappadocische prins, die in de derde eeuw na Christus leefde, het christelijk geloof had omhelsd en daarom vervolgd en eindelijk door den heidenschen keizer Diocletianus ter dood gebracht werd. Er worden hem vele heldendaden toegeschreven, waartusschen het verslagen van eenen draak, die de prinses Aja, eene Lybische koningsdochter, dreigde te verslinden. Zooals men weet, wordt hij gewoonlijk strijdende tegen het dier afgebeeld. De 13e April is de kerkelijke gedenkdag van Sint-Joris, die onder andere geëerd wordt als de beschermheilige van Rusland, Engeland, Genua, en buitendien als de patroon van ontelbare ridderschappen, ambachten, gilden, schuttersvereenigingen en andere genootschappen in alle landen der christenheid, België niet uitgezonderd.
d.v.s.
Oorspronkelijke geesten zijn hun tijdgenooten gewoonlijk eenigermate vooruit of ten achter.
John Stuart Mill.