Buitenland.
Amsterdam. Den 28sten Februari en den 2n Maart hebben in de zaal van het Park groote uitvoeringen van muziekgewrochten van Peter Benoit plaats gehad, onder een zeer grooten toeloop en met den besten uitslag. De Lucifer werd uitgevoerd door 110 zangers en 93 zangeressen en het voortreffelijk orkest van Stumpff. Als soli traden op de Antwerpsche dames De Gife-Ledelier en Biemans en de heeren Blauwaart, Colin en Becker. Peter Benoit en de dichter van het stuk Em. Hiel werden na afloop der uitvoering bij de toejuichende hoorders geroepen en met een driewerf herhaald handgeklap begroet. Buitendien ontving de heer Benoit eene prachtige lauwerkoon. De geestdrift was onbeschrijfelijk. Er is sprake, des meesters Schelde in 1879 en zijnen Oorlog in 1880 uit te voeren. Voorders bestaat er plan De laatste zonnestraal van G. Huberti in het najaar van 1878 ten gehoore te brengen.
Utrecht. De commisie voor de viering der Unie van Utrecht heeft goedkeuring verleend op het ontwerp-gedenkteeken, gemaakt door den bouwmeester Nieuwenhuis, volgens de denkbeelden van Nicolaas Beets. Het gedenkteeken stelt voor eene groote kolom, samengesteld uit zeven kleinere kolommen (zeven provinciën die tot de Unie toetraden), te zamen dragende het beeld der vrijheid en op het voetstuk bewaakt door den Nassauschen leeuw. Het geheel zou 31 meters hoog zijn en ruim 100,000 gl kosten.
Parijs. In de roepzaal van Drouot is een lap Gobelinsch tapijt der xve eeuw, waarop een landschap was afgemaald, voor 1400 fr. verkocht. Het had nu laatstelijk toebehoord aan eenen landbouwer uit den omtrek, bij wien het dienst deed als tent in een ezelsstalletje.
- De Parijsche gemeenteraad heeft besloten drie prijzen uit te loven (1e, 2000, 2e, 1500, 3e, 1000 fr.) voor de beste modellen van een 15 voet hoog standbeeld, de republiek voorstellende en welk op het Marsveld zou worden geplaatst.
Christiania. Noorwegens tweede kamer heeft 10,000 kronen beschikbaar gesteld als reisgeld voor bekwame werklieden die de wereldtentoonstelling te Parijs verlangen te bezoeken.
Turijn. Het gemeentebestuur dezer stad is voornemens het handschrift van het verhaal der gevangenisschap van Silvio Pelico aan te koopen voor 5000 fr. De schrijver kon van zijn handschrift niet meer maken dan 600 fr. (Men weet, dat A.D. Wouters, destijds bestuurder van de gevangenschool in het tuchthuis te Vilvoorde, van het voormelde werk eene Vlaamsche vertaling bezorgde onder den titel Myne gevangenissen, welke in 1839 voor de tweede maal uitgegeven werd bij Deprez-Parent, te Brussel.)
Rome. De nieuwe paus Z.H. Leo XIII heeft een goeden maatregel genomen door te beslissen, dat de oude muurtapijten welke opgerold liggen in een zeker getal vertrekken van het Vaticaan, zullen opgehangen worden in ettelijke groote zalen en gerangschikt volgens den tijd en de landen waarin zij werden gemaakt. Tusschen die tapijten bevinden er zich Vlaamsche van de xive en de xve eeuw, Italiaansche waarvoor Rafaël de teekeningen leverde, Fransche, waartusschen de tapijten uit de vorstelijke tapijtweverij te Parijs, de dusgenaamde Gobelins, welke het Fransche hof gedurende een paar eeuwen als nieuwjaarsgeschenken aan den heiligen vader zond, en andere.