en nr 283, zijnde het afgesneden bovendeel van voormelde schilderij, zullen allereerst en zulks wel dezen zomer hersteld worden. De drie andere schilderijen zijn voorloopig opgerold en ingepakt weggezet.
Deze stukken zijn afkomstig van de voormalige vermaarde Antwerpsche Sint-Michielsabdij. Na de vernietiging der kloosters op het einde der vorige eeuw werd nr 282 aangeduid om deel uit te maken van het toekomende museum van het departement der Beide-Nethen. De mannen, gelast met de verhuizing, beweerden dat het onmogelijk was dit groote stuk geheel weg te nemen van de plaats welke het besloeg in de zijbeuk der abdijkerk en Dargonne stelde voor, de schilderij in stukken te snijden en die tot studiegewrochten te gebruiken voor de leerlingen der École centrale. Gelukkiglijk is zulks niet geschied en wij hopen dat men het groote stuk kort na de andere zorgvuldig herstellen zal; want oprollen en inpakken is eene gevaarlijke zaak voor wat tafereelen betreft.
- Blz. 19 hebben wij gemeld, dat het gemeentebestuur Karel Verlats schilderij De leeuw en de buffel had aangekocht voor 10,000 fr. Met groot genoegen hebben wij vernomen, dat de uitstekende meester het aanbod heeft gedaan, het voornoemde stuk, zonder prijsverhooging, te verruilen tegen eene andere nieuw door hem vervaardigde schilderij van grootere afmetingen en waaraan hij meer waarde hecht, getiteld De verdediging der kudde. Beide stukken zijn in de Twaalfmaandenstraat tentoongesteld geweest en zullen naar de wereldtentoonstelling te Parijs worden gezonden.
- Bij L. De Cort, Markgravestraat 9, is van de pers gekomen het eerste deel van een nieuw belangrijk werk van den verdienstelijken geschiedschrijver Ed. G.J. Gregoir, getiteld Bibliothèque musicale populaire. Het behelst zeer belangrijke bijdragen over het Vlaamsche zangspel, benevens Vlaamsche stukken met muziek, hoogst wetenswaardige bijzonderheden omtrent de muzikale uitvoeringen te Parijs tusschen de jaren 1725 en 1814, verscheidene samenstellingen van den Nederlandschen toonzetter Jacobus Van Eyck, stukken uit de Triomfeerende Min, een ‘vredespel’ van Karel Hacquart (xviiie eeuw), eindelijk aanteekeningen betreffende de oude koninklijke muziekschool te Brussel. Het werk zal volledig zijn in 3 deelen. De prijs van het eerste deel is 3 fr. De vrienden van de muziek en de belangstellenden in hare geschiedenis zullen ongetwijfeld met welgevallen den nieuwen en veelomvattenden arbeid bejegenen, waaraan de heer Gregoir zich heeft gezet.
- Met eene vorige aflevering hebben wij onze lezers het prospectus toegestuurd van de Geschiedenis der Antwerpsche schilderschool door Max. Rooses, bekroond in den prijskamp uitgeschreven door den gemeenteraad. De eerste vellen van dit belangrijk werk zijn sedert dien verschenen. Er zullen in 't geheel 20 afleveringen zijn; elke aflevering kost 1 frank. In het werk zullen 40 houtsneden en 10 koperetsen opgenomen worden, deze laatste uitgevoerd door J.B. Michiels.
Brugge. In Augustus zal de inhuldiging van Jan Van Eycks standbeeld, gemaakt door H. Pickery, plaats hebben. Te dezer gelegenheid zal eene cantate worden uitgevoerd, gedicht door Julius Sabbe en getoonzet door L. Van Gheluwe.
Dendermonde. Het beeld van den zendeling pater De Smet, in galvanoplastiek brons, zal den beeldhouwer L. Fraikin 27,000 fr. betaald worden, de kosten van het voetstuk inbegrepen. Het beeld en het voetstuk hebben elk 3m50 hoogte. Het metselwerk onder den grond en het plaatsen zijn voor stads rekening. De uitgaaf wordt bekostigd met bijdragen van de stad, de provincie, het rijk en het publiek. Het rijk geeft 8000 fr.
- De Oudheidkundige Kring geeft uit het Oorkondenboek van de stad en heerlijkheid Dendermonde. Onder andere stukken komt daarin voor de keure of grondwet, in 1233 aan Dendermonde verleend door Robrecht, heer van Bethune en Dendermonde, benevens de tekst der overeenkomst aangegaan in 1245 tusschen den heer van Dendermonde en het kapittel van Kamerijk, nopens hunne wederzijdsche rechten in de gemeente Audegem. Het werk verschijnt bij Annoot-Braeckman, te Gent.
Hasselt. De heer G. Guffens legt de laatste hand aan de muurschilderingen die hij uitvoert in de doopkapel der St.-Quintenskerk.
Ath. Uit de nalatenschap van den heer Ducorron zijn voor het stedelijk museum aangekocht: Rebecca aan de fontein, schilderij van 1m80 op 1m40, door J. Van Helmont; Stormachtig weder, landschap van Juliaan Ducorron, benevens twee portretten van dezen schilder, twee witte marmeren kinderbeeldjes enz.
Charleroi. Opgravingen in het dusgenaamde Turksche bosch te Morlamwelz, in de nabijheid der Romeinsche heirbaan, hebben de overblijfselen van een Romeinsch vestingwerk doen ontdekken, terwijl voorders eenige potten en een penning van Salustus, die in het jaar 363 landvoogd van Gallië was, werden gevonden.
Namen. Voor het stedelijk museum is tegen 8000 fr. aangekocht eene schilderij van den heer Bonet, leeraar bij de stedelijke academie, voorstellende het Oordeel van Salomo. De schilderijen, door de stad aangekocht op de laatste Namensche tentoonstelling, werden als volgt betaald: De doge Foscari, van Hennebicq, 5500 fr., De boschnimf, van Van Camp, 3500 fr., Het Kanaal, van Artan, 1600 fr., De Maas te Waulsort, van Roffiaen, 4000 fr., Eene beek in de Kempen, van juff. Beernaert, 2600 fr.