tend in zilver gedreven kraag, waaraan een zilveren vogel en een aantal schilden en gedenkpenningen gehecht waren, die de gildekoning droeg in plechtige omstandigheden. Het huis met grond en toebehooren is op 13 en 27 November openbaar verkocht. De zilveren kraag, een meesterstuk van drijfwerk uit den tijd der kunstherbloeiing, was reeds vroeger verkocht aan Amsterdamsche joden, er wordt beweerd voor 600 gl. Het is zeer te betreuren dat het gemeentebestuur van Rozendaal dit juweel heeft laten ontvoeren; het was waarschijnlijk een geschenk van een der vroegere prinsen van Oranje; op den kraag waren verheven gewerkt afgebeeld het wapen des prinsen van Oranje en Nassau, in vier schilden de zinnebeelden van het geloof, de hoop, de liefde en de rechtvaardigheid. In hun belang hadden de laatst overblijvende gildebroeders wijzer gehandeld dit kunstwerk evenals het gildehuis openbaar te koop aan te bieden, daar het eene bijna onschatbare waarde bezat. Wij koesteren nog slechts de hoop dat het stuk moge in Nederland blijven en in het een of ander museum te recht komen. Bericht aan onze Nederlandsche kunstvrienden.
Amsterdam. Het wiskundig genootschap Een onvermoeide arbeid komt alles te boven zal in den aanvang van 1879 zijn 100-jarig bestaan vieren. Te dezer gelegenheid is het voornemens uit te geven de op het stadhuis te Leiden in 1599 gedrukte Corte onderrichtinge over het discauteeren van Custinghen (pandrenten) door L. Van Ceulen, J. Prz. Dou en S. Van Hout, benevens de langen tijd verloren gewaande Waardije van Lijfferenthe naar proportie van Losrenthen door Johan De Witt, 1671.
- Bij den uitgever A. Levy verschijnt eene nieuwe uitgaaf van Ovidius' Gedaanteverwisselingen, met eenen tekst van René Ménard en eene levensschets van den Latijnschen dichter. Het werk is versierd met de platen die gediend hebben in 1733 voor de Amsterdamsche uitgaaf van hetzelfde werk. Elke aflevering (in 't geheel komen er 8) kost 10 fr. Vijftig genummerde exemplaren, op Hollandsch papier gedrukt, zullen afgeleverd worden tegen 15 fr. de aflevering.
- Blz. 95 hebben wij gemeld, dat de schilderijverzameling Van Loon aangekocht was door Rothschild. Naar het schijnt zal zij gesplitst worden in vijfdeelen, waarvan elke tak der familie Rothschild er een zal bekomen. De verzameling bestaat uit de portretten der echtgenooten Daey, uit Alkmaar, door Rembrandt in 1634 en 1643 geschilderd (zij werden in 1798 voor 4000 gl. gekocht en kosten nu aan den Rothschild die ze voor zijn deel bekomt 360,000 Nederlandsche guldens), schilderijen van A. Van de Velde, een landschap van Berchem, een Gerard Dou, een tuintafereel door de Hooghe, twee stukjes van Paulus Potter, een Emanuel de Wit, eene koe door Cuyp, Loth en zijne dochters, door Wouwerman, een heer en eene dame door Terburg, een portret en eene dame en heeren door Metsu, eene boerin door N. Maas, vier bloemstukken door Van Huysum, gezicht in eene kerk door Van der Heijde, een Jan Steen, twee schilderijen door de gebroeders Weenix, een J. Van Ostade, eene kermis door A. Van Ostade, twee landschappen door Both, een groot landschap van Wijnants met figuren van Wouwerman, schapen en runderen door Karel Du Jardin, een tamboer, een heer en eene dame door Verkolje, schilderijen van Moucheron, van Tol en Lingelbach, en de Antonius en Kleopatra van G. de Lairesse.
- De Hollandsche maatschappij van fraaie letteren heeft voorgenomen de uitgaaf te bevorderen van de belangrijke handschriften van C. Huygens, berustende in de koninklijke academie van wetenschappen.
Rotterdam. De Hollandsche maatschappij van fraaie letteren looft eenen prijs van 300 gl. uit voor eene voldoende en goed gekeurde ‘beoordeeling van Richard Wagners beginselen op het gebied der toonzetting’, opgesteld in het Vlaamsch, Latijn, Engelsch, Fransch of Hoogduitsch. In te zenden vóór of op 1 Januari 1879 aan den heer F.D.O. Obreen, algemeen secretaris der maatschappij te Rotterdam, bij wien alle nadere inlichtingen verkrijgbaar zijn. De mededingers mogen hunnen naam niet stellen op hunne stukken, die, voorzien van eene kenspreuk, vergezeld moeten gaan van een gesloten briefje, waarin de naam en het adres van den schrijver.
Groningen. Op de laatste provinciale vergadering van onderwijzers bracht de opziener van 't lager onderwijs het oudste in Holland gedrukte rekenboek ter tafel. Het verscheen te Deventer in 1567 en werd in 1583 en 1596 herdrukt. De schrijver heet Nicolaas Petri.
- Eene jonge dochter in de Hollandsche gemeente Akkrum, die bij eene tooneelliefhebberij-vertooning de rol van eene zinnelooze vervulde, is eenige dagen later wezenlijk krankzinnig geworden.
's-Gravenhage. Van de ingekomene modellen voor het oprichten van een standbeeld van Spinoza (zie blz. 39), is niet een bekronenswaardig gebleken te zijn. Derhalve is de prijskamp op nieuw uitgeschreven. Er wordt gevraagd een pleister-model met voetstuk, te zamen 1m00 groot, vrachtvrij te zenden vóór 1 Juli 1878 aan den heer van Ophoven, Fluweelen-Burgwal 22, te 's-Gravenhage. De voorwaarden blijven onveranderd: de maker van het gekozen ontwerp zal een model op later te bepalen grootte moeten uitvoeren, en, als dit goedgekeurd wordt, 2000 gl. ontvangen. Het ontwerp, waaraan de tweede rang zal worden toegekend, ontvangt 250 gl. Het beeld is bestemd om in brons te worden uitgevoerd. Het bestuur voor de oprichting roept de aandacht op het werk van Colerus (vertaald in het Fransch, Duitsch en Engelsch) voor de studie van Spinoza's karakter en op des wijsgeers portret in de Opera postuma (1677).
Leiden. Bladz. 71 maakten wij melding van den prijskamp uitgeschreven voor ontwerpen van een gebouw voor de Leidsche hoogeschool. Er zijn 30 ontwerpen ingekomen. Als keurmeesters zijn benoemd de heeren J.G. Van den Bergh, P.J.H. Cuypers, J. Gosschalk en C. Vosmaer (allen uit Holland), A. Balat (Brussel), P. Boeswillwald (Parijs), von Ferstel (Weenen) en C.W. Hase (Hanover).
Parijs. Zooals men weet, werd de befaamde kunstschilder Courbet veroordeeld tot het betalen eener som van 320,000 fr. aan het Fransche staatsbestuur, wegens zijne deelneming,