Simon Stevin.
Naastgaande beeld prijkt in brons op de plaats die thans den naam draagt van dezen beroemden Vlaamschen wiskundige en ingenieur te Brugge.
simon stevin.
In 1874, blz. 169, hebben wij eenige inlichtingen over hem medegedeeld. Het beeld werd uitgevoerd door den beeldhouwer Simonis en in brons gegoten in de werkplaats van den heer Trossaert. S. Stevin is voorgesteld in peinzende houding, met een passer in de rechter hand, terwijl de linker rust op een papier, waarop zijn parrallelogram der krachten geteekend staat. Het hoofd is uitgevoerd naar het portret dat in Van Capelle's Bijdragen tot de geschiedenis der wetenschappen en letteren voorkomt en gegraveerd werd naar aanleiding eener schilderij berustende in de Leidsche hoogeschool.
De plechtige inhuldiging had te Brugge plaats den 26n Juli 1846 met luisterlijke feesten en eene Fransche cantate van den heer Inghels, op muziek gezet door den heer Busschop. Ter eere van den heer Inghels zij gezegd, dat hij later zijne cantate in het Vlaamsch heeft overgebracht.
De tooneel- en letterkundige maatschappij onder kenspreuk: IJver en Broedermin, liet te dier gelegenheid, bij C. De Moor, te Brugge een bundeltje in-8o van 86 blz. verschijnen, bevattende de Bekroonde werken over Simon Stevin, gevolgd door eene naamlijst der groote mannen van Brugge. In dit boekje komen voor: Lof en Levensschets van Simon Stevin, door P.F. Van Kerckhoven; Brugge ter gelegenheid der inhuldiging des standbeelds van S. Stevin, zangstuk door P. Van Duyse, beide bekroonde stukken; de lof van S. Stevin door Van Someren (van Rotterdam), waaraan de koninklijke maatschappij van vaderlandsche taal en letterkunde, te Brugge, in het jaar 1821 den uitgeloofden gouden eerepenning had toegewezen.
Te Brussel verscheen hetzelfde jaar bij A. Van Dale een Mémoire sur la vie et les travaux de Simon Stévin door den heer Steichen, leeraar van werktuigkunde bij de krijgsschool te Brussel, onder medewerking van den heer Alexis Brialmont, officier der genie.