Indië ontvangen. Zij bestaan uit beschrevene reepels schors of papier, tusschen 3 en 8 centimeters breed en tusschen de 0m30 en 0m40 lang. Elk handschrift is met koord samengebonden tusschen twee plankjes.
- De catalogus der wereldtentoonstelling, die in 1878 zal gehouden worden, is geschat te zullen bestaan uit 12 deelen. De kosten der tentoonstelling zijn begroot op circa 48 millioen frank, waarvan het rijk er ongeveer 11 en de stad Parijs 6 zal geven, terwijl men rekent te ontvangen aan andere hulpgelden omtrent 4 ½ millioen en aan inkoomgeld 14 millioen; van de gebouwen, na de sluiting als afbraak te verkoopen, denkt men 7 ½ millioen te zullen maken; eenige andere posten van ontvang zijn te zamen uitgetrokken voor omtrent 2 millioen.
Dresden. In de glasblazerij van Siemens, te dezer stede, wordt thans glas gemaakt, onder den naam van samengeperst glas, welk schier onbreekbaar is. De grootere sterkte schijnt verkregen te worden, door het persen van het glas tusschen metalen cylinders. Wanneer men dit samengeperst glas breekt, vertoont het zich op de breuk vezelig.
Weenen. Een kloosterling van Raigern heeft, na 10 jaren studie, een aardbol van 14 meters middellijn vervaardigd, die zichzelf in beweging brengt. Bij middel van 12 wielen draait hij rond gelijk de aarde en wanneer hij in beweging wordt gesteld, draait hij drie weken lang. Aan de Noordpoolas zijn schilden aangebracht, die de maanden, de dagen, enz., aanwijzen. Boven die as staat een andere bol die veel kleiner is en den omloop der aarde rond de zon nabootst. Eene kaart, op den bol geteekend, geeft de aanwijzing van de laatste uitvindingen, de wegen door de stoomschepen gevolgd, de spoorbanen, de telegrafen, de hoogte van de bergen, de diepte van den Oceaan, enz.
Napels. De heer Vito Fontano bewerkt eene omstandige levensschets van don Juan van Oostenrijk, onder andere volgens een belangrijk handschrift van Ferrante Carracciolo, graaf van Biccari, berustende in de nationale bibliotheek te dezer stede. In 1876 heeft de heer Gachard, algemeen rijksarchivaris in België, over het vermelde handschrift een verslag ingediend aan de Belgische koninklijke commissie van geschiedenis.
Londen. De bladen gewagen met veel ophef over de schoonheid van een vergulden beker der xvie eeuw, die destijds aan het Engelsche vorstenhuis toebehoorde en thans in bezit is van een te Londen gevestigden Belg, den heer Constant Mertens, zoon van wijlen den bibliothecaris der stad Antwerpen. Op het deksel van den beker die, naar men gist, te Leuven of te Mechelen gemaakt en bij de eene of andere gelegenheid geschonken werd aan den koning en de koningin van Schotland, zijn de hoofden afgebeeld van de vorsten Hendrik IV, Hendrik V, Hendrik VI, Eduard IV, Eduard V en Richard III. Onder op den beker, die twee voet hoog en prachtig bewerkt is, leest men het volgende: ‘Ten aandenken van mijn geliefden vader graaf Lenox, wegens zijn erkentelijken zoon graaf Darnley, koning van Schotland, en Maria, koningin van Schotland 1564.’
- Het Britsch museum heeft eene belangrijke verzameling oudheden ontvangen, in Armenië en dit meestal in de stad Van bijeengebracht door den heer Layard, gezant van Engeland te Konstantinopel. Daartusschen bevinden zich: a. Een fraaie bronzen gevleugelde os, 8 duim hoog en 6 duim breed; het dier heeft een menschenhoofd, doch het wezen, dat vermoedelijk van goud gemaakt was, is verdwenen; b. een bronzen leeuwenbeeldje (het dier is voorgesteld in liggende houding), 4 duim hoog en 4 ½ lang; c. een bronzen voetstuk van een altaar, in de gedaante van een leeuwenklauw, 7 duim hoog en 4 breed; d. een bronzen paneel, waarop is afgebeeld een huis of kasteel met schietgaten, in Assyrischen trant. Op een der bedoelde voorwerpen, die ruim 2500 jaren oud geschat worden, staat de naam van den vorst Argitis en eene opdracht aan koning Haidis, wien de oude Armeniërs goddelijke eer bewezen.
Nieuw-Orleans. Naar het schijnt, is in deze stad eene afbeelding van Venus gevonden die verondersteld wordt geschilderd te zijn door Annibal Caracci.