Kroniek.
Antwerpen. Volgens het schijnt, is Z.M. de koning voornemens, zijn paleis op de Meir van binnen geheel te doen verbouwen en de nieuw te maken zalen te doen versieren met muurschilderingen, voor wier uitvoering wij verhopen, als het plan doorgaat, Antwerpsche schilders in aanmerking te zien komen. De koning zou terzelfder tijd een aantal schilderijen, welke hem persoonlijk toebehooren, in het paleis te Antwerpen doen plaatsen.
- Overeenkomstig het koninklijk besluit van 22 Mei 1875, zal de prijs van Rome in 1878 te winnen zijn voor Belgische of genaturaliseerde schilders van beneden de 30 jaren. Tot en met 16 Maart 1878 's middags kan men zich voor den prijs kamp doen inschrijven in de koninklijke academie.
- De heer Frans Vinck is in onderhandeling met de stad, over den verkoop voor het museum van zijne schilderij, voorstellende de Intrede van Willem den Zwijger te Antwerpen.
- Het Antwerpsch gemeentebestuur had onlangs beslist, jaarlijks 10,000 fr. meer ter beschikking van het bestuur der academie te stellen, voor het aankoopen van schilderijen voor 't museum. Het staatsbestuur heeft thans zijne jaarlijksche bijdrage met eene gelijke som verhoogd.
Brugge. Het museum der Oudheidkundige Maatschappij werd in den laatsten tijd verrijkt met de volgende stukken: 1o een gedreven zilveren vorket-lepel van de xviie eeuw; 2o een ijzeren kop, gevonden op den zolder van de Smedepoort (deze kop stond vroeger op het dak dezer poort en werd daarvan weggehaald door de Fransche oproermakers, den 31n December 1792; hij was in 1688 geplaatst, ten aandenken van eenen Gentenaar, die te Brugge onthoofd werd, omdat hij de Franschen langs voornoemde poort verraderlijk in de stad wilde brengen; zie Custis: Jaarboeken van Brugge, d. viii); 3o een gebeeldhouwde eikenhouten droogstaak van 1648; 4o een gebeeldhouwd eikenhouten koffer der xviie eeuw; 5o een broederschapsstandaard, beschilderd in 1792 door meester Bernardus Fricx, schilder te Brugge; 6o een stuk der doopvont van de kerk van Ghistelles uit de xiie eeuw; 7o een looden kandelaartje van de xiio eeuw, te Brugge in de Koningstraat opgegraven; 8o eene eikenhouten kas der xviie eeuw, van binnen versierd met veelkleurige porseleinen ruiten en komende uit het huis van den heer Steylaers-Boeteman, Academieplaats, te Brugge.
- Volgens wordt gemeld, heeft het rijk voor 300,000 fr. de lokalen en gronden gekocht, bekend onder den naam van Engelsch seminarie, en dit wel ter oprichting eener normaalschool, die, volgens het ontwerp van den heer stadsbouwmeester L. Delacenserie, 570,000 fr. van bouwen zou kosten.
Luik. De stedelijke bibliotheek heeft de kopij ontvangen in vier groote bladen van het eenig gekende oude plan der stad Luik, berustende in de boekerij der hoogeschool van Leiden.