Buitenland.
Amsterdam. Blz. 88 maakten wij gewag van den voorgenomen verkoop van de schilderijen-verzameling van Van Loon. Volgens plaatselijke bladen melden, zal er geene openbare veiling worden gehouden, daar baron Rothschild van Parijs, de geheele verzameling uit der hand zou hebben gekocht, naar het schijnt voor één millioen gulden. De verzameling moet onder andere uit de volgende stukken bestaan: twee levensgroote portretten van Willem Daey, magistraat van Alkmaar, en zijne gemalin, door Rembrandt; een Adriaan Van de Velde; een Gerard Dow; een tuinstuk van P. De Hoogh; twee kleine stukken van Potter; stukken van E. De Wit, A. Cuyp en J. Van der Ulft; van P. Wouwermans, Loth en zijne dochter; van Terburg, Heer en dame; van Moucheron en Van de Velde, een fraai stuk; van C. Metsu, damesportret; van Van Tol, Meisje met eene kat; van N. Maes, Eene boerendeerne; van Van Huysum, twee bloemstukken; van T. Van Uchterveldt, De muziekles; van G. Schalken, Jongen eene guitaar bespelend; van J. Van der Heyden, Kerk; van Jan Steen, De verloren zoon, en twee kleinere stukken; van Jan en Baptist Weenix, twee Italiaansche landschappen; van Wynant en Wouwermans, een groot landschap; van Cuyp, Koeien bij zonsondergang; Isaac Van Ostade, landschap; K. Du
Jardin, vee; Both, landschap; Lingelbach, landschap; Wouwermans, Een legerkamp; A. Van de Velde, vee met boeren en landschap; van V. Berghem, landschap; van Wouwermans, Ruiters voor eene dorpsherberg; De Lairesse, twee stukken, waarvan een Antonius en Cleopatra; G. Metzu, dame en heeren; A. Van Ostade, kermis; Weenix, dood wild; Van Huysum, twee fruitstukken; Van Aelst, een doode haan; J. Verkolje, een tamboer, dame en heer; Van der Helst, portret van admiraal De Liefde, benevens nog andere stukken van Van de Velde, Both, Van der Heyden, enz.
Leiden. De heeren O. Perier, advocaat, en L. De Vlaminck, archivaris, beide te Dendermonde, zijn benoemd tot buitenlandsche leden der Nederlandsche maatschappij van letterkunde.
Leeuwarden. Uit deze stad wordt van 14 Juni gemeld, dat aldaar de jaarlijksche vergadering had plaats gehad van het Selskip for Friske taal- en schriftenkennisse, onder voorzitting van den heer J. Van Loon. Er werd beslist, binnenkort eene prijsvraag uit te schrijven voor een tooneelstuk. Naar aanleiding van de vraag, in eene vorige zitting gesteld, of het ook wenschelijk zou zijn, dat het gezelschap eene vaste spelling aannam en, zoo ja, daartoe een voorstel te doen, werd door eene bijzondere commissie eene zorgvuldig bewerkte Ruch omskot (korte schets) aangeboden van de Friesche spelling, zooals zij meende dat die het best aan het doel zou beantwoorden. Het nemen van eene beslissing werd verschoven tot de volgende jaarlijksche vergadering.
Wageningen. Bij het maken van eenen put, hebben eenige arbeiders een aarden potje gevonden met één zilveren en één bronzen Romeinsch muntstuk, 40 stukken geld van het hertogdom Gelre, tijdens Karel van Egmond; verder stukken van voormeld hertogdom tijdens Philips den Schoone; van het graafschap Holland tijdens de minderjarigheid van Philips den Schoone; van het bisdom Utrecht tijdens David van Burgondië en Engelbert van Kleef; van het hertogdom Brabant tijdens Maria van Burgondië en Philips den Schoone; van het graafschap Vlaanderen, de stad Deventer (1481), de stad Groningen (1486), van 't aartsbisdom Keulen tijdens Herman IV van Hessen; van het hertogdom Kleef tijdens Jan I en Jan II; van het graafschap Oost-Friesland tijdens Enno I; van de heerlijkheid Jever tijdens Edo II. De zeldzaamste stukken zullen waarschijnlijk aangekocht worden voor de rijksverzameling.
Groningen. Onder de gemeente Leek, te Traan, is in het veen, ter diepte van 5m00, het bijna volledig gewei van een hert gevonden.
- In eene wierde of terp, in de naburige gemeente Herum, vond men dezer dagen menschengeraamten, het overblijfsel van een ouden put, bolvormige steenen schijven en meer dergelijke voorwerpen. Wierden of terpen zijn kleine heuvels, waarop de oude Batavieren hunne woningen bouwden, om zich tegen overstroomingen te vrijwaren.
- Bij het ontblooten der muren in het koor der hervormde kerk te Stedum, is bevonden dat een gedeelte van 't gewelf schoon beschilderd is met ranken en bloemen. De kleuren hebben zich onder de kalklaag zeer goed gehouden.
Kampen. De uitgaaf van het in deze gemeente verschijnende weekblad De Kamperbode is tijdelijk moeten gestaakt worden wegens ‘gebrek aan letterzetters.’
Parijs. Victorien Sardou is met 19 stemmen tot lid der Fransche academie gekozen tegen den hertog d'Audiffret Pasquier die 17 stemmen en Deconte de Lisle die ééne stem bekwam.
Nancy. Den 26n Juni is in deze stad het standbeeld van Jacques Callot ingehuldigd. Ter gelegenheid daarvan, waren een groot getal werken van den beroemden plaatsnijder tentoongesteld, die, zooals men weet, in 1592 te Nancy geboren werd en daar overleed in 1635.
Darmstadt. Den 12n Mei werd in deze stad, de geboorteplaats van Justus von Liebig, een gedenkteeken ter eere van dezen verdienstelijken man ingehuldigd. Het bestaat in een bronzen borstbeeld, op een voetstuk van syëniet. (Zie over Liebig de Vlaamsche School van 1873, blz. 87, en van 1874, blz. 57.)