Buitenland.
Amsterdam. Den 15n Februari werd in openbare veiling, in de Brakke Grond, 1575 gl. betaald voor drie potten (waarvan twee gescheurd) en twee bekers van oud Japansch porselein, versierd met bloemen en vogels; voor een lap Gobelinsche tapijt, 2m70 lang en 2m25 breed, werd 850 gl. betaald en voor een punschkom van oud Saksisch porselein, waarop een aardig geschilderd heerenfestijn op den voorgrond van een kasteel, werd 380 gulden gegeven.
- Onlangs werd in eenen koopdag alhier een verroest oud wapenschild verkocht voor 300 gl. Toen het gezuiverd was, bleek het van zilverhoudend metaal te zijn. Het voerde, tusschen inderdaad prachtig drijfwerk, het wapen van Burgondië. De kooper zond er een kunstschilder mede naar Parijs, om er daar een liefhebber voor te zoeken. Deze werd gevonden in den persoon van Rothschild, die het schild voor 36,000 gl. kocht.
's-Gravenhage. Barones van Rijckevorsel-van Rijsenburg, geboren Dommers-van Poldersvelt, te Utrecht, heeft aan het rijk, ter bewaring in het koninklijk kabinet van schilderijen, in bruikleen afgestaan eene schilderij in olieverf op doek, toegeschreven aan Antoon Van Dyck, voorstellende De boetvaardige Magdalena.
- In eene onlangs gehoudene veiling werd een antiek zwaard met zilveren gevest voor 400 gl. toegewezen aan den heer De Boer. Sedert dien moet dit wapen gebleken zijn het staatsiezwaard van Jacobus II van Engeland te wezen.
Rotterdam. Het Aardrijkskundig Genootschap heeft voorgenomen eene inschrijving te openen ter uitzending van een klein vaartuig met kloeke bemanning, ten einde op de voornaamste plaatsen door de Nederlanders weleer in de Poolstreken ontdekt, doch waarvan de Nederlandsche namen hoe langer hoe meer door vreemde benamingen van later tijd op de kaarten worden verdrongen, cairns of weinig kostbare gedenksteenen met eenvoudige opschriften voorzien, op te richten, aanwijzende den tijd der ontdekking en den naam der Nederlandsche ontdekkers, en wel bijzonder zulk een gedenksteen te plaatsen op de plek waar Barendsz en Heemskerk met hunne tochtgenooten in 1596 en 1597 hebben overwinterd. Onlangs heeft de heer Gardiner, een Engelschman, met zijn vaartuig de laatste overblijfselen van het verblijf van Barendsz en Heemskerk op Nova-Zembla opgespoord en deze uit eigen beweging aan Nederland ten geschenke aangeboden. Vanwege de Nederlandsche regeering zal den heer Gardiner eene gouden medaille vereerd worden.
Haarlem. Prijsvragen van het Teylers Genootschap: 1o Met het oog op de historische en archaeologische onderzoekingen van den laatsten tijd vraagt het genootschap: eene geschiedenis van de christelijke gemeente te Rome van haar ontstaan tot omstreeks het midden der derde eeuw; 2o eene geschiedenis van de christelijke zedenleer gedurende het tijdvak des Nieuwen Testaments. De prijs voor het best en voldoend gekeurd antwoord op deze vragen is 400 gl. De verhandelingen, in het Nederduitsch, Latijn, Fransch, Engelsch of Hoogduitsch, uiterlijk op 1 Januari 1878 te zenden aan het fondatiehuis van P. Teyler-Van der Hulst, te Haarlem, waar het omstandig programma verkrijgbaar is.
Kampen. Namen der leden van de regelingscommissie van het in deze stad, in 1877, te houden xvie Nederlandsch taal- en letterkundig congres: de heeren A.G. Van Anrooy, protestantsch predikant, A. Brummelkamp, professor bij de godgeleerde school, W.G. Boele, wethouder, A.H.A. Ekker, rector aan de Latijnsche school, J.W. De Groot, leeraar, J.G. Hissink, gemeentesecretaris, W.F. Leemans, rijksingenieur, P.J.J. Linckers, kantonrechter, D. Lubach, geneesheer, B. Meilink, bestuurder der hoogere burgerschool, H.H. Nieuwenhuis, roomsch-katholiek pastoor, A. Pompe, majoor bij het leger, W.G. Top, lid van den gemeenteraad, S.H. De la Sablonière, burgemeester, J. Nanninga Uitterdijk, archivaris, J. Beckering Vinckers, leeraar.
Parijs. In deze stad verschijnen 836 gazetten, te weten: 51 groote staatkundige dagbladen, 85 bladen voor geldelijke en huishoudkundige zaken, 54 plaatwerken, 49 godsdienstige bladen, 52 letterkundige en wijsgeerige bladen, 74 geneeskundige, 8 aardrijkskundige, 16 bladen voor de jacht, 77 voor kunst en nijverheid, 8 voor muziek, 7 voor het tooneel, 68 voor modes, enz. Buitendien verschijnen er 14 tijdschriften.
- In openbare veiling zijn 40 onuitgegevene brieven van Mev. de Pompadour voor 4000 fr. verkocht.
- De bibliotheek van wijlen Jules Janin, die in 't openbaar verkocht is, heeft 80,000 fr. opgebracht. Een exemplaar der prachtuitgave van de werken van Béranger, 4 deelen in octavo, met 53 platen, heeft 3700 fr. gegolden; de Contemporains, van Victor Hugo, met eenen uitvoerigen brief van den dichter, 1000 fr.; een exemplaar der oorspronkelijke uitgave van de volledige werken van Molière, 1240 fr. De verkoop heeft acht dagen geduurd.
- De gemeenteraad heeft den wensch uitgesproken, om op de gemeentescholen voor jongens de leerlingen van de laagste klassen ook door onderwijzeressen te laten onderrichten, daar de vrouwen geschikter zijn dan mannen, om de jeugd te onderwijzen en op te voeden. Te Antwerpen werd dit van voor jaren ingevoerd op de school van meester C. Maes en sedert een paar jaren worden ook in de ge-