De gewrochten van Roeland Savery bevinden zich in alle voorname kabinetten, inzonderheid in Duitschland. Wij zullen er eenige doen kennen.
Zijn schoonste landschap is een groot tafereel, voorstellende de Bloedpleging van den H. Hieronymus (gegraveerd door Isaac Major). Hem wordt ook toegekend het Beleg van Kortrijk, een door de schilderwijze zeer belangwekkend tafereel en tevens zeer vermakelijk door de manier, waarop de kunstenaar de rampen van den krijg in eene menigte karakteristische handelingen heeft voorgesteld: soldaten, met woest en barbaarsch voorkomen, rooven de pachthoven, plunderen de boeren uit, die trachten hun goed te redden; vrouwen en kinderen trachten het tooneel der misdaad te ontvluchten; blaffende honden, verschrikt op het dak vliegende hennen volledigen dit tafereel, dat de woeling en de wanorde in treffende, ware kleuren afschildert. Zóo vocht men, twee honderd jaren geleden - en ach! nog in onze overbeschaafde xixe eeuw....Dit is het eenigste krijgstooneel, dat Savery (indien het wezenlijk een zijner voortbrengselen is) geschilderd heeft. Men bewonderde het ter liefdadigheidstentoonstelling, in 1875 te Brussel geopend, met eene andere zijner schilderijen (deze gemerkt en gedagteekend) en voorstellende het Binnenste eener grot, waar twee herten zich laven aan eene fontein.
Een zijner beste gewrochten maakte ten jare 1788 deel van het kabinet des heeren Van Tieghem, te Gent; het verbeeldde: Een bosch met wilde paarden, vermoedelijk hetzelfde stuk, dat Campo Weyerman aanhaalt.
Te Weenen treft men van hem aan: Boschgezicht; - de Stroom (Christus door den duivel bekoord); - Bloemen in eene vaas; - de Houthakker in het bosch; - Gezicht in Tyrol; - Orpheus; - De brug over den stroom; - Orpheus op weg om zijne Euridice terug te vragen; - Landschap met dieren.
In de kunstgalerie te Dresden zijn: Landschap met allerlei dieren; - Noë en de dieren; - Landschap met ruïenen; de Stroom; - Allerlei dieren in een schilderachtig oord; - een Jager, een wild zwijn vervolgende.
Te Brunswijk: Eene Beek en een Landschap met dieren.
Te Kopenhagen: de Houthakkers.
Te 's-Gravenhage: Orpheus, de dieren tot zich lokkende.
Te Florence: Landschap.
Te Londen: Leeuwen in eene landschap.
Te Berlijn: Landschap met papegaai, kikvorschen en kreeften; - Adam en Eva, in een landschap; - Bosch met Bohemers en een hert.
De heer Bruno Boucquillon, schilder en letterkundige, ook te Kortrijk geboren op, 2 April 1816, en thans te Antwerpen gevestigd, bezit een op paneel geschilderd tafereel van Roeland Savery, voorstellende: Een verbrand dorp; in 't verdiep eene bende roovers aan het werk; op 't voorplan, een troep ruiters, met oranjesluier en beraadslagende (dit tafereel is op hout); - eene waterverfschildering, prachtig vankleur, en voorstellende een Beboscht landschap metrotsen; op 't voorplan, een herder met zijne kudde.
Dezelfde kunstenaar bezit nog gravures en eene teekening naar Roeland Savery.
Verscheidene graveurs brachten vele zijner gewrochten op koper; hij zelf etste een Boschgezicht met een slapend geitje, dat hoogst zeldzaam is geworden. - Een neef van Jacob en Roeland, met name Salomon Savery, was te Amsterdam gevestigd en staat bekend als een zeer verdienstelijk plaatsnijder.
Frans De Potter.