Kroniek.
Antwerpen. - Langs dezen weg betuigen wij onze innige deelneming in het smartelijk verlies dat het gezin van den kunstschilder Jan Swerts, thans bestuurder van de academie te Praag, heeft getroffen, door het afsterven van een 22-jarigen zoon, Walter Swerts, den 21n September overleden te Praag, naar welke stad hij zich van uit Antwerpen had begeven, om zijne ouders een bezoek te brengen.
- Er is sprake, dat de vermaarde kunstschilder Karel Verlat, thans nog te Jerusalem (zie blz. 7), zal benoemd worden als leeraar der schilderkunst bij de koninklijke academie, ter vervanging van wijlen Jos. Van Lerius. Deze keus zou zeker de algemeene goedkeuring wegdragen en de faam der Antwerpsche academie in den vreemde nog verhoogen.
- De stad heeft voor het museum aangekocht eene marmeren groep van den beeldhouwer J.F. Dekkers, primus van Rome in 1864: Bacchus als kind. Prijs: 2500 fr., waarvan het rijk de helft betaalt.
- Veel opzien baart een artikel van C. Blanc in het Parijsche dagblad Le Temps. De befaamde Fransche kunstkenner, die thans België en Holland doorreist, heeft een bezoek gebracht aan de Kruisrechting en de Kruisafdoening van Rubens, in de Antwerpsche hoofdkerk, en hij beweert, die schilderijen, sedert hij die voor eenige jaren zag, veel verzwart te hebben gevonden, wat hij toeschrijft aan de omstandigheid dat deze meesterstukken schier altoos in het donker worden gehouden, achter eene dikke gordijn. In het donker gehulde schilderijen, zoo schrijft hij, slagen op den duur zwart uit en er komen geelachtige vlekken op. Deze beweringen verdienen ongetwijfeld een ernstig en spoedig onderzoek.
Brussel. - De uitgeroeide zoogenaamde boom van vrijheid der Paleizenplaats (zie blz. 113) is in teerlingblokskens van verschillende afmetingen gezaagd door de firma Tasson en Washer; deze blokskens werden verkocht als erfstukken (of ‘souvenirs,’ gelijk Emiel Moyson zou zingen) van de omwenteling van 1830, in welk jaar de boom geplant werd. Er zijn 1700 groote stukken, die verkocht worden tegen 3 fr. elk, 9000 kleinere tegen 1 fr. en 6500 zeer kleine tegen 50 centiemen. Alles te zamen voor 17,350 fr. De verkooping is gedurende de Septemberfeesten begonnen in de gothieke zaal van het stadhuis
- De kunstschilder G. Koller is benoemd tot officier der Eikenkroon.
Nijvel. - Een Brusselsch kunstkooper deelt aan een plaatselijk blad mede, dat hij in een huis dezer stad, waar hij zich toevallig bevond, twee schilderijen heeft gezien, welke als deur voor een kiekenkot dienden, en zoodanig doornageld waren, dat er aan geen herstellen meer te denken was. Zonder meesterstukken te zijn, waren de twee schilderijen zeer verdienstelijk.