Tentoonstelling van schoone kunsten te Antwerpen.
Vervolg van blz. 133.
Het door ons op blz. 131 besprokene stuk van Willem Geets is voor 7000 fr. aangekocht voor het Antwerpsch hedendaagsch museum, dat daarmede eene goede aanwinst doet.
Als maker van het stuk dat den tweeden prijs der gothieke bouwkunde behaalde, heeft zich doen kennen P. Peeters, van Antwerpen.
C. Meuniers Moord van den bisschop van Luik door Willem de la Marck mist kracht van uitdrukking, ofschoon het onderwerp anders goed bewerkt is. Als degelijker geschilderd vermelden wij het hoofd eener oude vrouw, door denzelfden kunstenaar tentoongesteld.
A. Van Hammée's Marcus-Antonius en Cleopatra dacht ons verbeterd sedert het stuk (verleden jaar) te Brussel werd tentoongesteld. Het Viridarium te Pompeji en een portret, door denzelfden schilder, bevielen ons meer dan zijn voornoemd tafereel.
Franz Vinck is minder gelukkig dan verleden jaar te Brussel, Zijne Inkomst van Willem den Zwijger te Antwerpen mag bijna eene mislukte schilderij heeten. Wij veronderstellen (daar wij het talent van den schilder kennen), dat hij gehaast zal gewerkt hebben. Het stuk schijnt inderdaad niet af. Wij hopen, het op eene andere tentoonstelling verbeterd terug te zien.
J.A. Neuhuys: twee zeer verdienstelijke stukjes, vooral als kleur; het bijwerk is met veel waarheid behandeld. Bij het Slapend vrouwtje schijnt ons de achtergrond wat te veel te spreken en het raam waaraan de Naaister zit, dacht ons ruim groot. Deze twee stukken zullen ongetwijfeld liefhebbers vinden. Jammer dat Neuhuys, evenals meer anderen, het geschiedkundig vak verlaat. En geen wonder is het, daar er bijna niet in verkocht wordt en de aanmoediging dus ontbreekt. Voor het hedendaagsch museum, heeft men op de vijf aangekochte stukken, vier landschappen genomen.
Jan Platteel is A. Dillens in Zeeland achterna gewandeld. De goochelaar in volle lucht is eene aardige en aangename voorstelling uit het Zeeuwsche volksleven. De man, die dat bolletje eens eventjes zal doen verdwijnen, en het geëerde publiek zijn goed getroffen; alles in dit tafereel leeft. De schildering is echter eenigszins conventioneel.
H. Plathner (Dusseldorp): Bij het ontbijt is echt Duitsch: de man rookt de pijp, terwijl het kindje dat op zusters schoot zit, naar de tabakwolkjes grijpt; een keurig, misschien wel wat al te kleurig stuk. Aangekocht voor de loterij. Wel gelukt, is even verdienstelijk.
F. Du Mont (Parijs): De kruisweg te Antwerpen is eene vrij slecht geteekende schilderij, die ook een volkomen gemis van eigenaardigheid verraadt.
J. Geeraerts' Oudheidkundige en Werkkamer XVIIe eeuw, zijn twee zorgvuldig geteekende binnengezichten, waarvan het eerste is aangekocht voor de trekking.
G. Heyligers (Brussel): een puik geschilderd Binnengezicht XVIIe eeuw.
Lüben (Berlijn): Asschewoensdag hangt wat hoog, maar ziet