Kroniek.
Antwerpen. - De door ons op blz. 88 vermelde schilderijen, gezichten op de Meir en op de Grootemarkt, zijn van Casteels (zie 1868, blz. 46); zij zijn gereinigd en hersteld door den schilderijhersteller Sacré en reeds terug op het stadhuis geplaatst even als het Concerto, van B. Manfredi (zie 1875 blz. 187). De heer Sacré is gelast met het onderhoud der schilderijen van het stadhuis.
- De volgende schilderijen van het museum gaan in herstellershanden gegeven worden: nr 315, Rubens' Kruisafdoening. nr 336, Frans Snyders' Stilleven, nr 344, Teniers' Gezicht op Valencyn. - Rubens' Christus op het stroo werd onlangs hersteld door P.E. Nicolié.
- Verbond voor kunsten, letteren en wetenschappen. Van 11 tot 20 Juni waren 26 stukken van Joseph Van Lerius tentoongesteld; zij waren echter onvoldoende om een goed gedacht te geven van 's meesters talent; behalve enkele schoone stukken, waren het meestal portretten of gewrochten uit den eersten tijd van des schilders loopbaan. Voor andere meer beroemde werken van zijne hand, had men zich moeten behelpen met gravuren en lichtteekeningen. Wij teekenen hier de bijzonderste stukken aan: van het jaar 1845, de Jachthond van den heer P. Van Loon, te Antwerpen, die ook het door ons op blz. 50 vermelde stuk bezit; 1847: Angelica en Medora; 1850: een flink geschilderd portret van den knecht des heeren P. Van Loon; Kindschheid, thans als de Lente opgegeven, toebehoorende aan den heer P.J. Huybrechts, te Antwerpen; Kindertwist, toebehoorende aan den heer J.C. Van Put; Wulpschheid en zelfopoffering (zie blz. 51); 1858: portret van het zoontje van den heer Osterrieth, koopman te Antwerpen; 1859: Mijmering, een schoon studiehoofd, den heere dr. De Forchaux, toebehoorende; 1860: De opschik of De spiegel, een meisje, in overweging, die in eenen spiegel ziet, wellicht om na te gaan of de bloemen waarmede haar hoofd is versierd goed passen; Mijmering en het Koffertje, twee stukken, geleend door den heer Graves, van Londen (zie blz. 95). Tusschen de portretten vermelden wij een met potlood geteekend afbeeldsel van de weduwe Ledelier, geboren Isenbaert (1849), alsook een geschilderd portretje van het dochtertje dezer dame (1850); een mansportret toebehoorende aan de weduwe Vermeulen, te Boom; een vrouwenportret, geschilderd in den trant van Greuze, en de afbeelding van eenen jongeling, naar Wappers, beide stukken toebehoorende aan den baron H. van
Havre, van Schooten; een uitmuntend meisjesportret, toebehoorende aan den heer Jos. Joostens, te Antwerpen; een portret in medaillon (jaar 1862), van een kind van den heer Fl. Joostens, te Antwerpen (het afgebeelde kind leunt met de armen op eene speeldoos); een portret van mej. Nijs, te Antwerpen; een van de echtgenoote van den kunstschilder H. Bource, geboren Retsin, naar eene lichtteekening; portretten van mevrouwen H. van Havre en V. Lijnen. Verder een met gekleurd krijt geteekende Paul en Virginie, toebehoorende aan mev. we Alfons Lyssens, en eene waterverfschildering van den heer G. Kempeneers, een Zweedsch meisje, naar een tafereel in 1862 te Rotterdam tentoongesteld en verkocht aan den heer Duuring; een Boheemsch meisje, toebehoorende aan den heer Chs. Michiels (zie blz. 95). Eindelijk gravuren naar de eerste Asschepoetster, Lady Godiva en Paul en Virginie, benevens 14 lichtteekeningen, bij den heer Jos. Maes (Katelijnevest nr 23) verkrijgbaar.
Terzelfder tijd als voornoemde stukken was tentoongesteld Van Lerius' welgelijkend marmeren borstbeeld, door J. Pecher.
- Den 8n Juli benoemde de gemeenteraad den heer Em. Rosseels tot regent en den heer M. Rooses tot bewaarder van het huis en de verzamelingen van Plantijn. (Zie blz. 66.)
- Koninklijke academie van schoone kunsten. In zitting van 15 Juli heeft de bestuurraad de heeren Eugeen De Block, genreschilder, en August Delfosse, portretschilder, gekozen als candidaten voor de opene plaats van leeraar der schilderkunst, ter vervanging van Jos. Van Lerius. De volgende historieschilders hadden zich ook op rang gesteld: P. Van der Ouderaa, K. Ooms, Em. Van den Bussche, B. Witkamp en E. Siberdt.
- Het gemeentebestuur is voornemens, ter gelegenheid van Rubens' 300n geboorteverjaardag, eene groote tentoonstelling van schilderijen des meesters aan te leggen. Vier leden van den gemeenteraad, de heeren J. Nauts, L. De Winter, A. Van den Nest en L. Marguerie, begaven zich naar Frankrijk, Spanje, Italië en Duitschland, om te vernemen, of uit de openbare museums van die landen geene schilderijen van Rubens in leen zouden te verkrijgen zijn, voor de ontworpene Antwerpsche tentoonstelling. Weenen en Dresden weigerden; Berlijn en Munchen vroegen tijd ter overweging; Spanje, Frankrijk en Italië betoonden zich onder zekere voorwaarden geneigd schilderijen van Rubens uit hunne museums te leenen. Over de bedoelde voorwaarden worden tusschen het stadsbestuur en de regeeringen van genoemde landen onderhandelingen gevoerd.
- Een dertig studenten der hoogeschool van Upsala (Zweden) heeft den 21n en 23n Juli in het Verbond voor kunsten, letteren en wetenschappen en in de Koninklijke Harmoniemaatschappij concerten gegeven met den meesten bijval. De zangers bezoeken Noord-Duitschland, België en Engeland. Hunne reis bekostigen zij gedeeltelijk, zoo niet geheel, met de opbrengst hunner concerten. Zij zingen meestal Zweedsche liederen, benevens eenige koren van Mendelssohn en Wagner. Hun bestuurder is een candidaat in de wijsbegeerte, Ivar Hedenblad. Upsala's studentenzangkringwerd in 1828 gesticht. Hij telt 250 leden, allen studenten der beroemde Zweedsche hoogeschool. In 1867 kwamen een honderdtal hunner te Parijs zingen, onder de leiding van Arpi, en zij behaalden er den eersten prijs: eene door keizerin Eugenie uitgeloofde gouden medaille.
- Van den onvermoeibaren Hendrik Conscience is verschenen een geschiedkundig verhaal, onder den titel: Gerechtigheid van hertog Karel, met vier platen van Ed. Dujardin, Prijs: fr. 2.25.
- De heer M. Hennen heeft eene eigenaardige samenstelling voor piano uitgegeven, getiteld: Menu, afgedeeld in entrée, huîtres, potage, poisson, boeuf, enz., en besluitende met een toast.
Willebroeck. - In deze gemeente bestaat de grootste fabriek van papierspijs die België bezit. Eigenaar: de heer De