Kroniek.
Antwerpen. - Van 10 tot 24 October was tentoongesteld, in de zaal der Venusstraat, het door de stad aan Robert Mols bestelde Algemeen gezicht der haven (zie blz. 53). De schilder heeft een stuk geleverd, welk zijnen naam luister verschaffen en met eere in het stadhuis van Antwerpen prijken zal.
- Wij meldden, op blz. 65, dat de maatschappij Het Vlaamsche volk, twee prijzen had uitgeloofd voor het schrijven van oorspronkelijke verhalen. Zij werden behaald, de ie, door A. Van Acker, te Eecloo, met Martje Martens, de 2e. door L.E. Janssens, met een verhaal Uit de Limburgsche Kempen. Het verhaal Graziella de Boheemsche bekwam eene eervolle melding.
- Er heeft zich eene commissie gevormd. bestaande uit de heeren F. Lamorinière, kunstschilder, N. Cuperus en Ebbing Wubben, rijksontvanger in Hollandsch Putte, ten einde gelden in te zamelen, om een gedenkteeken te stichten op het graf van den befaamden schilder Jacob Jordaens, die, zooals men weet, te Putte begraven ligt.
- Van Hendrik Conscience is verschenen een nieuw verhaal, getiteld: Schandevrees, versierd met 4 platen van E. Dujardin.
- Van E. Gregoirs Vaderlandsche liederen zijn drie nieuwe afleveringen verschenen, die te zamen niet minder dan acht stukken voor twee en drie stemmen bevatten. Wij vestigen andermaal de aandacht der gemeentebesturen en van de schoolhouders in het algemeen op deze hoogst nuttige uitgaaf. Elke aflevering kost slecht 20 centiemen.
- Eerstdaags zal verschijnen de laatste aflevering der Volledige merken van E. Zetternam, met wier uitgaaf de boekhandelaar L. Legros zich sedert een drietal jaren onledig houdt. Wij vernemen, dat aan de volledige werken zal toegevoegd worden eene zeer omstandige levensschets van den verdienstelijken schrijver, opgesteld door den heer F. Jos Van den Branden. Allen, die voor Zetternams werken nog niet ingeteekend hebben, raden wij ten sterkste aan, er eene inschrijving op te nemen.
- Bij B.J. Mees is verschenen het derde deel van de nieuwe uitgave der Volledige merken van Jakob Karsman, 143 blz. groot.
- Op 27 October, 43e verjaardag der beschieting van Antwerpen door de Hollanders, onder bevel van generaal Chassé, in 1832, zijn de beenderen der gesneuvelde Hollandsche soldaten welke met de afbraak van het zuiderkasteel opgegraven zijn, per spoorweg naar Breda gezonden, waar zij des avonds zijn aangekomen. Van daar zijn zij des anderendaags naar het Ginnekensche kerkhof gevoerd, waar ten 12 ure de plechtige begrafenis plaats had. Op het kerkhof, waar eene eerewacht geschaard stond, werd het woord gevoerd door graaf Schimmelpenninck, generaal majoor Van der Schrieck en generaal-majoor Engelvaart. Aan het gedenkteeken hing de lauwerkrans, ten vorigen jare door koning Willem daaraan gehecht. De eerste lijkkoets vormde een hooge katafalk, met zwart fluweel behangen met zilveren sterren, terwijl zwart zilveren kransen aan de zijden hingen; het gansche gevaarte werd getrokken door vier paarden; drie andere lijkkoetsen, eveneens prachtig in rouw getooid, volgden de eerste; op de tweede lag een prachtig rouwkleed, door België voor deze gelegenheid gezonden. Overal hing de Nederlandsche vlag halftop, ten teeken van rouw. In 1871 is te Breda bij Broese en comp. een werk verschenen, voor titel voerende: Een reunie en een uitvaart. Gedenkboek der te Breda gehouden vijfjarige samenkomst van de Vereeniging het Metalen Kruis en van de overbrenging naar het kerkhof te Ginneken der stoffelijke overblijfselen van op de Antwerpsche Citadel begraven Nederl. militairen (20-22 Augustus 1871), door M.A. Perck, met eene plaat, uitgegeven ten voordeele van het fonds tot oprichting van een monument ter eere der op den Vijfhoek gevallen Nederlandsche krijgers).
- Van Alfons Janssens zijnde volgende nieuwe liederen verschenen: Nederland en Pruisen, woorden van Hendrik Van Offel en Op de poef, Onze elementen, De waarheid en De bedrogen duivel, woorden van J. De Weerdt. De muziek draagt den eigenaardigen stempel van den vruchtbaren toonzetter.
- Op blz. 73 van dezen jaargang hebben wij gemeld, dat het graf van L. Gerrits, op het kerkhof van St.-Willebrords ging versierd worden met een gedenkteeken, waarvan de uitvoering opgedragen was aan den verdienstelijken beeldhouwer Leopold De Vriendt. De inhuldiging van het gedenkteeken heeft met grooten luisteren onder een ontzaggelijken toeloop van vrienden en vereerders des overledenen, toegestroomd uit alle streken van Vlaamsch-België, op Zondag, 10 October, plaats gehad. In den stoet telde men een honderdtal standaarden of cartels van maatschappijen. Bij het gedenkteeken werden redevoeringen uitgesproken door de heeren G. Schoiers, Alfred Geelhand, J. Van Hissenhoven, J.A. de Laet, C. Blondel en Van Herendael. Op het kerkhof werd eene cantate gezongen, getoonzet door den heer Jan Van den Dries, gedicht door den heer Van Herendael. Meer dan 100 grafkronen werden bij het gedenkteeken neergelegd. Door de zorgen van de maatschappij Het Vlaamsche Volk heeft elke in den stoet vertegen woordigde maatschappij een gedenkpenning ontvangen. Het gedenkteeken is