Vlaamsche schrijvers der oude hoogeschool ven Leuven.
VII. Joos Goethals.Ga naar voetnoot(1)
Deze geleerde, reeds door Ph. Blommaert tusschen de Nederduitsche schrijvers van Gent, bladz. 332-34, aangeteekend, werd in 1661 te Gent geboren en is aldaar den 15n October 1742 overleden; hij voltrok zijne hooge studiën te Leuven, waar hij in 1681 primus der wijsbegeerte uitgeroepen werd en later den graad van licentiaat in beide rechten nam. Hij heeft bij de twintig jaar lang den leeraarsstoel van wijsbegeerte in de pedagogie de Valk bezeten. Maar in 1711 verkreeg hij den titel van graduëlen kanunnik in Sint-Baafs, in zijne geboorte-stad, waar hij van sedert 1704 eene prebende trok. In 1732 werd hij aartsdiaken en bleef dit tot op zijn 81ste jaar, wanneer hij stierf. Zijn grafschrift leest men in Sint-Baafs-kerk te Gent.
Men heeft van hem de volgende Vlaamsche werken: 1. ‘De waere Kerke Christi van in de eerste eeuwen by overleveringe klaerlyk bethoont, door Augustinus, verschillig en tegenstrydig aen de dolinge van dese tyden; namentlyk van heer Jacobus Leydekker, predikant te Middelborg, met synen boeck: De Hervormde kerke verdedigt, enz. Byeen vergadert door J. G(oethals) C(anonik G(radueel) D(er) C(athedrale) V(an) G(endt) tot vermeerderinge der christelycke liefde, vereeniginge en vrede. Gendt by Fr. en Dom. Van der Ween, 1716.’ In-8o van 364 blz. - 2. ‘De waere Kerke Christi der dry eerste eeuwen, by overleveringe van den H. Cyprianus en d'andere Vaders als ook by de H. Sckrifture verschillig en tegenstrydig aan de ketteryen van dese tyden, namentlyk van Hr Jacobus Leydekker, met syne boeken; De Hervormde kerk verdedigt en andermaal verdedigt. Byeen vergadert door den eerw. heer J. Goethals, enz. Gent by Frans en Domin. Van der Ween, 1719.’ In-8o van 420 blz.
Leydekkers werk moet in België nog al weerklank gevonden hebben, daar Th. Dujardin en onze Goethals er tegen te velde trokken. Deze beide boekdeelen strekken om te bewijzen dat de katholijke kerk van St-Augustinus', ja van voor St-Cypriaans tijd af bestond met hare leering en heilige sacramenten, juist als nu; bijgevolg dat de dusgenaamde hervormde kerken verschillig van en tegenstrijdig zijn aan de instellingen der kerk in de eerste eeuwen des christendoms.
Wilsele bij Leuven.
L.W. Schuermans, pr.