Kroniek.
Antwerpen. - De Gentsche Eendracht haalt de volgende zinsnede aan, uit een artikel verschenen in l'Écho du Parlement van 21 Maart jl. en geteekend door den heer J. Rousseau, leeraar der schoonheidsleer aan de koninklijke academie van schoone kunsten ter gelegenheid van den twist ontstaan nopens de echtheid der tafereeltjes van F. Van de Kerkhove van Brugge: ‘On a prétendu que le statuaire Pickery ne sait pas un mot de français, ce qui ne l'empêche pas de causer avec ceux qui, comme moi, ne savent pas un mot de flamand.’
De Eendracht zegt te recht: ‘Antwerpen is het hart der Vlaamsche kunstwereld; wanneer daar een onderwijs, zoo belangrijk als dat der aesthetika, afhangt van iemand die geen woord Vlaamsch kent, dan moeten wij ons om de verbastering der nationale kunst niet verwonderen.’
Dendermonde. - Er is spraak hier een standbeeld van den dichter Prudens Van Duyse op te richten, die, zooals men weet, te Dendermonde geboren werd. Zie voor zijn portret de Vlaemsche School 1864, bladz. 27.
Gent. - Verschenen bij C. Annoot-Braeckman: Geschiedenis der stad Kortrijk, uitgegeven, op last van het bestuur dier stad, door Frans de Potter, eerste en tweede deel, 348 en 430 bladz.
Dit werk, dat uit vier boekdeelen zal bestaan, en met houtsneden en steendrukplaten is versierd, zal de volledige geschiedenis van eene der belangrijkste en oudste steden van Vlaanderen weergeven. In het eerste deel treft men aan den oorsprong der gemeente, de plaatsbeschrijving, eene verhandeling over de bevolking en de gemeentelijke wetten en voorrechten, over de bestuurlijke en populaire gebruiken en gewoonten, de justitie in vroeger tijd, het rood- of schepenarchief, de feodale inrichting enz.
Het tweede deel handelt over de voormalige gilden en neringen, de jaar- en weekmarkten, de instellingen van liefdadigheid: hospitalen, gasthuizen en armenverzorging. Alles is ontleend aan en gestaafd door echte oorkonden, niet alleen in het gemeentearchief, maar in het rijksarchief, en in de archieven te Brugge, Gent en Rijssel bewaard.
De platen in de twee eerste deelen stellen voor: de oude gemeentezegels van Kortrijk (xiiie - xviiie eeuw); panorama der stad in de xviie eeuw; de oude stadspoorten; de plans van 't jaar 1400, 1600 en van 1826; een zicht in 't oud kasteel (xve eeuw); de blazoenen der rederijkerskamers; 't gildehof der Bussenieren; Manten en Kalle, vroeger op den Kalletoren, nu te Dijon, enz., enz.
Brussel. - Bij koninklijk besluit van 12 Maart is bepaald dat de driejarige tentoonstelling van schoone kunsten zal gehouden worden van 1 Augustus tot 1 October aanstaande.
- Er is spraak, eene maatschappij in te richten, ter opzoeking en bewaring van oude speeltuigen, levensbeschrijvingen en portretten van muziekbeoefenaars enz. De heeren P. Benoit, E. Vander Straeten, Snoeck, Meerens, Vivier en Mahillon worden als bestuurleden genoemd.
Halle. - De 6de aflevering van de Geschiedenis der stad Halle door L. Everaerten J. Bouchery is verschenen.