Kroniek.
Antwerpen. - De heer A. Van Camp hield onlangs in de maatschappij het Vlaamsche Volk eene belangrijke voordracht over de luchtverschijnsels. De redenaar wist zijn moeielijk onderwerp voor al zijne hoorders bevattelijk te maken en verwierf dan ook den meesten bijval.
- Uitslag van den internationalen prijskamp van tooneelletterkunde, uitgeschreven door het provinciaal leescomiteit (zie 1874, blz. 132). Ingekomen 54 stukken. 1e prijs, De kleinzoon, blijspel, door Reiger (Amsterdam); 2e prijs, Een strijd tusschen twee, tooneelspel, door Jos. Van Hoorde (Gent); 3e prijs, Bromhof de Verrader, blijspel, door A. Ilksz. Van Dam (Pingjum, in Friesland); 4e prijs, Het stekelvarken, blijspel, door W. Knibbeler (Namen). Buitendien bekwamen de volgende mededingers eervolle meldingen: W. Knibbeler, E. Campers (Antwerpen), H.C. Reijaards (Amsterdam), L. Van Lier (Amsterdam).
- Onlangs zagen wij eene proef der groote koperplaat naar de Kruis-oprichting van Rubens uit de O.-L.-Vrouwekerk, aangelegd door wijlen E. Corr en voltooid door J.B. Michiels voor de maatschappij ter aanmoediging van schoone kunsten. De plaat is zeer wel gelukt. Wij raden de maatschappij aan, voornoemden verdienstelijken plaatsnijder te gelasten met het graveeren der vleugeldeuren van de Kruis-oprichting. Hiermede zou het werk volledig zijn.
Lier. - De heer Hubar, voorzitter van de godshuizen, heeft aan het stadsbestuur geschonken eene oorspronkelijke akte van hertog Jan, geschreven op perkament, gedagteekend van het jaar 1300 en voorzien van des hertogs zegel. Bij deze akte wordt aan de laatbank der abdij van Nazareth erf- en onterfrecht verleend op al de leengoederen van dit gesticht.
Brussel. - Bij koninklijk besluit van 9 Februari, zijn tot ridders der Leopoldsorde benoemd de volgende kunstenaars, die aan de tentoonstellingen van schoone kunsten, te Antwerpen en te Gent, hebben deel genomen: David Col, H. Schaefels en Jos. Van Luppen, te Antwerpen; Juliaan en Albert De Vriendt, van Gent, thans te Brussel gevestigd.
- Van Patria Belgica bevatten de 29e en 30e afleveringen: het vervolg en slot over de groote nijverheden des lands door Ed. Romberg; de geschiedenis der geneeskunst door V. Desguin; de geschiedenis van het openbaar onderwijs door E. Greyson; inrichting van het openbaar onderwijs door denzelfde met vijf kaarten en de geschiedenis der drukkunst en der boeken door Ch. Ruelens.
Leuven. - Voor het museum is aangekocht van den heer Albrechts een houten St.-Joris die den draak velt, voortkomende van de aloude Leuvensche handbooggilde. De heer Valerius Aelbrecht heeft aan het museum geschonken de zijden bannier der burgerwacht van de Mechelschestraat, te Leuven, uit den tijd van Maria-Theresia.
Nijvel. - De gemeenteraad heeft besloten tot de oprichting van een levensgroot metalen standbeeld ter eere van Jan De Verver, bijgenaamd Tinctoris, een van de grootste toonkunstenaars der xve eeuw. Naar Napels geroepen aan het hof van koning Ferdinand, op het einde der xve eeuw, stichtte hij daar die beroemde muziekschool welke zooveel bijdroeg tot de opbeuring en den bloei der muziek in Italië. Het Belgisch staatsbestuur gaat eene nieuwe uitgaaf van Tinctoris' werken over de harmonie doen bezorgen. De nederige woning, waarin De Verver (alias Tinctoris en Teinturier) geboren werd, staat te Nijvel nog overeind. Het gedenkteeken wordt gemaakt door L. Samain. Met inbegrip van het voetstuk, zal het 7 1/2 meters hoog zijn. Tinctoris' beeld, in de kleeding van opperkapelmeester, een muziekboek in de hand, zal 2m70 lengte hebben. Het zinnebeeld der gewijde toonkunst zal het voetstuk versieren, dat in ojivalen stijl opgevat is. De gezamenlijke kosten zijn geschat op 25,000 fr.
De geschiedschrijver Edm. Van der Straeten heeft met stukken uit het rijksarchief bewezen, dat de familie De Verver afkomstig is van Diest, dat zij te Mechelen heeft verbleven en zich daarna te Nijvel neergezet.