Kroniek.
Antwerpen. - Naar aanleiding van het artikel over het kasseien der straten door den heer S. Willems, van Brussel, op bladz. 154, deelt men ons het volgende mede: ‘Te San Francisco wordt beproefd eene nieuwe bestrating, die de beste uitkomst belooft. De grondslag bestaat uit eene laag vochtig zand, bevloerd met sponsachtige tegels, die geruimen tijd in kokend koolteer hebben gelegen. Op deze bevloering stelt men dergelijke tegels op den kant, begiet ze vervolgens met kokend koolteer en de glad gemaakte oppervlakte bestrooit men met fijn zand. Door het koken der sponsachtige tegels in koolteer, worden zij hard als graniet en leveren eene uitmuntende bouwstof voor bestrating.’ Volgens den berichtgever, komen de kosten eener dergelijke zeer duurzame bestrating op 36 à 37 dollarcent per vierkanten voet.
- De heer A. Van der Jonckheyt heeft voor de broederschap van den gelukzaligen Berchmans, in St-Josephskerk, een naamregister gebonden in eenen prachtband die zijne bekwaamheid en zijnen smaak tot eer verstrekt. Voor dezelfde broederschap heeft de heer A. Wouters een keurig vaan gemaakt; het mag zoowel om zijne samenstelling als om zijne uitvoering geroemd worden; het is een puikstuk in het vak.
Ath. - Er wordt gesproken van de oprichting van een bijzonder lokaal waarin, buiten de stadsbibliotheek, de volgende stedelijke verzamelingen zouden opgenomen worden: 1o de penningverzameling, 2o de verzameling van kleiaarde, 3o de delfstofkundige verzameling, 4o de verzameling van versteeningen uit den kalkgrond van Maffles, 5o de verzameling van Athsche oudheden. Laatstgenoemde verzameling werd in den laatsten tijd verrijkt met de volgende voorwerpen, gevonden bij de werken van herleiding van den Dender: een zeer oud aarden beeldje (geschonden), een middeleeuwsch rapier, een zeer oude korte degen (dagge), een zeer oude dolk met houten gevest, een vrouwendolk met koperen gevest, het gewei van een hert, sleutels, munten enz.
Hasselt. - Het gemeentebestuur heeft den heer Michaël Geraerts, leeraar aan de stedelijke academie, doen vervaardigen het portret van wijlen den heer advocaat Beliefroid, als een bewijs van erkentenls voor de milde giften door den aflijvige aan de stadsbibliotheek gedaan.