Buitenland.
Venray. - Door den heer Cuypers, lid der commissie van rijksadviseurs voor het behoud van gedenkteekens, zijn in de kerk der Nederlandsche gemeente Venray gewelfschilderingen uit het begin der xvie eeuw ontdekt. Een rijk starrengewelf overspant de geheele kerk. De velden tusschen de graden zijn wit. Op den grond zijn gedeeltelijk sierlijke takken met bladeren en bloemen geslingerd; in de rijkste kleuren afgewisseld, zijn deze vakken in het priesterkoor met heiligenbeelden opgeluisterd. Boven, alwaar de sluitsteen versierd is met het Lam Gods, ontwaart men de kroning van Maria. De Zaligmaker strekt zegenend de hand over zijne heilige moeder, die in eene aanbiddende houding zich tot haren God neigt. Onder beide knielen engelen met wierookvaten. De hoeken zijn aangevuld met zwierige sieraden. De sluitsteen, het Lam Gods voorstellende, is omgeven door de zinnebeeldige dieren der vier Evangelisten. In het koor ziet men de heiligenbeelden van Joseph, Petrus, Catharina en Urbanus; en in het benedenvak de vier groote kerkvaders, de heiligen Ambrosius, Augustinus, Hiëronymus en Gregorius den Groote. Onder de aldaar aangebrachte wapenschilden prijken die van Venray, van Gelre, van Louis van Bourbon, destijds bisschop van Luik, en van den toenmaligen pastoor Gijsbert de Foramine, onder wiens bestuur de kerk gebouwd werd in 1462. Het oorspronkelijke stuk met looden zegels, waardoor deze stichter van Paus Pius II eene aflaat verkrijgt van zeven jaren voor allen, die tot den opbouw der kerk zouden bijdragen, is nog aanwezig in de archieven der pastorij.
's-Gravenhage. - Het museum, op het Mauritshuis is verrijkt met twee tafereelen: 1o Eene boerenkermis, van Jacques Savery, geschonken door den heer A. Des Tombe, van 's-Hage; 2o Juda en Thamar, van A. De Gelder, Rembrandts leerling, geschonken door den heer H. graaf van Limburg-Stirum, burgemester van Noorderhout.
- Het huis Poolman, op de Prinsengracht, is aangekocht voor de oprichting van een museum voor Nederlandsche geschiedenis en kunst.
Amsterdam. - Onlangs werd op de Oosterbegraafplaats ingehuldigd een grafteeken ter nagedachtenis van P.F. Greive. Op den zerk, die het verheven gewerkt hoofd van den overledene in brons bevat, staat het volgende te lezen: Aan P.F. Greive, zijne leerlingen en vrienden. Obiit 4 October 1872. Het gedenkteeken is van graniet en werd ontworpen en uitgevoerd door den bouwmeester J.L. Springer; het borstbeeld door F. Stracké.
Dinxperlo. - In de kerk dezer Nederlandsche gemeente zijn muurschilderingen ontdekt, naar gissing uit de xve eeuw, ridders, torens en wallen voorstellende; in het choor der kerk, werden twee dezer muurschilderingen onder het werk vernietigd; de derde muurschildering, tegen den westelijken muur nabij den toren, stelt voor St. Christoffel, met het kindje Jezus op de schouders, en zelf op een boomstam steunend, door een diepen stroom wadend; hij draagt een blauwen rok, eene lederen tesch en een rooden mantel; op den linkeroever staat een edelman, en rechts ziet men een kluizenaar, die met eene lantaarn den overtocht leidt; op den achtergrond vertoont zich eene sirene in het water, en verder links een watermolen en rechts een versterkt kasteel.
Parijs. - De heer Beiset, bestuurder van het museum van den Louvre en de bewaarder der schilderijzalen, de heer Panzia, hebben onlangs een aanvang gemaakt met de inrichting der nieuwe galerijen van den Louvre (die welke op de kaai van den Louvre uitzien). In die galerijen, alsmede in de nieuwe galerij, zullen worden vereenigd de groote schilderwerken van Rubens, al de thans door het museum verspreide werken van de oude Hollandsche meesters en die der Vlaamsche school, welke nu in de zaal der tweede verdieping hangen. Deze laatste zalen zijn bestemd voor de werken van overledene meesters, die zich thans in het Luxemburg-paleis bevinden, welk paleis voortaan slechts voor schilderijen van levende meesters zal dienen.
Versailles. - Op den weg van Voisin-le-Bretonneux is den 16n October een luchtsteen gevallen; dit stuk van eene ster veroorzaakte al vallende een luid geschuifel en barstte uiteen toen het bijna den grond had bereikt. Het grootste van de opgeraapte stukken is een halven meter lang.