kopje thee, wellustig verorberd door eene vrouw van leeftijd; van denzelfden schilder eene Oude vrouw, gehuld in een van kleur verschoten katoenen mantel; de twee stukjes zijn goed geschilderd. - J. Ruyten, De Scandinaafsche kerk te Antwerpen, een met zorg uitgevoerd stadsgezicht. - P. Van der Ouderaa, Weelde en armoede, de herhaling van een reeds door dezen schilder behandeld onderwerp, in ons tijdschrift vroeger vermeld. - F. Crabeels' twee schilderijen laten veel te wenschen. In Tijdens de rust is de landman die een dagblad leest zeer goed weergegeven, maar 't landschap is er niet beter om. - In langen tijd zagen wij geen zoo welgelukt zeestukje als dat, waarin A. Hubert ons twee aan den grond zittende schuiten te beschouwen gaf. - Jan Stobbaerts' Nieuwsgierigen, twee honden die door eene glazen deur trachten te kijken, zijn veel beter dan des schilders Daags na den doop, waarin het tafellinnen en 't bijwerk fel verwaarloosd zijn. - J. Janssens, twee zeer goede stukken: De watermolen en Ondergaande zon. - Fraustadts Moeder van Don Juan van Oostenrijk, hoezeer te jong schijnende om een zoon te kunnen hebben als de jonkman nevens haar, is als teekening niet zonder verdiensten. - F. Moermans' Schaakspel paart aan gebreken goede hoedanigheden; De teekening is een liefelijk minnestukje. - Wolters' Schemeravond en Laatste zonnestraal zijn valsch van toon en kleur. - Meyers is niet zonder verdiensten, maar schijnt zich niet te kunnen losmaken van de overleveringen der dusgenaamde realistische school van Calmpthout of Tervueren, getuige
zijn Schemeravond. In den morgen, is beter en goed geteekend, Tegen den avond is wat zwart. - E.F. Leemans' Maanlicht is allerbest verstaan: dichterlijk tintelt de zilveren glans op het water en het lamplicht dat van uit de rustende boot naar buiten schijnt geeft veel levendigheid aan de schilderij. - E. Moerenhout bracht op doek eene hondenkar, bespannen met apen die eenen haas achterna zitten. De waarde van het onderwerp vatten wij niet, doch het stuk is goed geschilderd, hoewel het eenigszins zwaar van kleur is en er lucht en licht in ontbreken. - Jan Van Beers, een veelbelovend jong schilder, een zeer fraai vrouwenbeeld in rijke Oostersche kleedij, goed van uitdrukking en flink naar de natuur geschilderd, getiteld: Aan het serail verkocht. Zijn Doodshoofd is goed geschilderd, maar hoe komt de schilder er toe, om zoo iets ten toon te stellen? hoe aanvaardt men in eene tentoonstelling eene schildering die slechts als studiestuk voor een kunstenaarswerkhuis waarde heeft? - Jos Nauwens, die van langs zoo meer toont op het goede spoor te wezen, vergastte het publiek op een voortreffelijk Stilleven, smaakvol saamgesteld, aangenaam van kleur en goed geschilderd. - A. De Braekeleers Samenspraak is een zeer goed stuk, met zooveel kunde als zorg bewerkt, vol leven en kracht. - F. Vinck leverde eene verdienstelijke schilderij in den trant van Leys, voorstellende een arme jongen die aalmoesen van voorbijgangers ontvangt. De gebouwen op den achtergrond zijn echt middeleeuwsch; de vrouwen in het stuk zijn zeer goed getroffen. - Dansaerts Incroyables zijn ongeloofelijk meegevallen; wij wenschen den kunstenaar met zijne goed gepenseelde schilderij geluk, ook om den geest die er in zijn onderwerp ligt.
- St.-Pauluskerk. In dezen schoonen tempel zijn, achter het hoog altaar, twee nieuwe geschilderde glasramen geplaatst, uitgevoerd door Stalins en Co, naar teekeningen van P. Van der Ouderaa; schoon geteekend en rijk van kleur, zijn zij bewerkt in den stijl der kunstherbloeiing; behalve de sieraden bevatten zij de beelden der heiligen Amandus, Walburgis, Catharina en Eloy. Het choor dezer kerk was vroegertijds ook met geschilderde glasramen versierd, uitgevoerd naar teekeningen van A. Van Diepenbeeck; zoo het schijnt bevinden deze oude glasramen zich nog in Engeland. Het is te hopen dat de overige glasschilderingen van St.-Pauluskerk ook zullen toevertrouwd worden aan de kundige glasschilders Stalins en Co, ten einde een goed samenwerkend geheel te bekomen en geene staalkamer, gelijk in O.-L.-Vrouwe.
- De door ons op bladz. 152 aangekondigde volksliederen van Alph. Janssens zijn de volgende: Doet water in den wijn, Veel noten op zijnen zang, In tijd van nood, Het schoonste niet van mijn historie, Moeders schapraai, alle vijf op woorden van A. De Weerdt, en De arme dichter, woorden van Paul Billiet. Aanbeveling zou hier overbodig zijn. Bij den heer uitgever Possoz zijn ook al de andere liederen van A. Janssens nog verkrijgbaar; zij vormen reeds eene schoone verzameling.
Brussel. - Portaels tafereel, Droogte in de woestijn, welk sedert vele jaren in het museum prijkte, bekwam dit jaar te Sydenham, de special gold medal, als de beste tentoongestelde schilderij; zij is thans verzonden naar de Vereenigde Staten, om te Washington in de pictures hall te worden tentoongesteld. Gemelde schilderij is in het museum te Brussel vervangen, door een der laatste van 's meesters werken, Eene operalogie te Pesth.
- O.-L.-Vrouwekerk van den Zavel. De huizen welke tegen dezen schoonen tempel zijn aangebouwd gaat men doen verdwijnen; reeds zijn er vier afgebroken langs den kant der Regenciestraat; slechts een blijft er over welk door den koster bewoond wordt, maar dit zal op voorstel der commissie van monumenten behouden worden als een toonbeeld der pastorijen van de vorige eeuw.
- Driejarige staatsprijskamp voor Nederlandsche tooneelletterkunde, De minister van binnenlandsché zaken laat weten, dat de mededingende gedrukte en ongedrukte tooneelstukken bij hem moeten ingekomen zijn vóór 31 December 1873.