Kroniek.
Antwerpen. - Gedenkteeken der vrijmaking van de Schelde. (Zie bl. 60 en 41.) Het gemeentebestuur bericht, dat uit hoofde der buitengewone gemeentefeesten, er geene zalen beschikbaar zijn, om er de modellen van het gedenkteeken te ontvangen. Derhalve is de tijd voor het inleveren der modellen verlengd tot 25 Augustus aanstaande. Het lokaal zal later bekend gemaakt worden.
- De volgende blijspelen zijn ontvangen voor den prijskamp geopend door het gemeentebestuur, (zie bladz. 23).
1. St Thomasdag. Einde goed, alles goed. - 2. Geen roosje zonder doornen. Jong maar moedvol. - 3. Een oude Jonkman. Zwijgen kan goed zijn, iets nuttigs zeggen is goed. - 4. De kwaal der kinderen. Eigen schoon, Rijken loon. - 5. Het Ganzenbord. Eene poging. - 6. Een goede vader. Hooren, zien en zwijgen. - 7. Zelfzucht en Bijgeloof. Aut Caesar aut Nihil. - 8. De schoonvader of de man van den blauwen brief. Een steentje, tot opbouw van den kunsttempel. - 9. De dochter van den barbier. Het isgemakkelij ker het goede te willen dan het middelmatige te doen. - 10. De drenkeling. Het Vlaamsch tooneel moet vlaamsch zijn. - 11. De eerzuchtige kapper. Zie hoe de dwazen handelen en doe anders. - 12. De haast van stekeblind.... ich hab 'es mir zum Liebeling erkohren. Frederic Krummacher. - 13. De tweeling-broeders. Taal naar vermogen. - 14 De mannen?!... Hopen doet leven. - 15. Van Dyck te Saventhem. In geest en grapjes even rijk. - 16. Meester en dienstbode. Wederzijdsche liefde in het huwelijk is het waar geluk. - 17. Schoen-past...... - 18. Een slapelooze nacht. Nur eine Weisheit fuhrt zum Ziele, Doch ihrer Sprüche giebt es viele. - 19. De Rentmeester van 't dorp. Nec spe, nec metu. - 20. Victor 's nichtje. Opvoeding.. liefde. - 21. De Fortuinzoekers. Schijn bedriegt... de zotten. - 22. De gevaren eener verliefde natuur. Lachen is de kina voor het leven.
Tot Rechters zijn benoemd de heeren A. Bergmann, F. De Cort, J. De Geyter, J. Heremans, E. Rosseels D. Sleeckx en J. Van Beers.
- Burgersbond. Op 13 en 14 Juli, waren tentoon gesteld van L. de Vriendt, O.L. Vrouw met het kind Jesus; van J. Tissen, O.L. Vrouw met het kind Jesus; van Alf. De Wolf, teekeningen, verbeeldende den H. Joseph als patroon der H. Kerk, naar hout; Bezoek van Maria bij hare nicht Elisabeth; van E. Schepens, Landschap; van K. Dutienne, eene Kelk; van P. De Craene, teekening van een glasraam in 3 vakken: de wijding van St. Amandus, bisschop; de portretten der gevers, stijl Renaissance, tijdvak Rubbens.
- De heer P.P. Stoop, bouwmeester is gelast met den bouw van een nieuw Minderbroedersklooster te Leuven en met het maken der plannen van altaren in ojivalen stijl voor de kerk van Little-Chute, in Noord-Amerika. De heer Gustaaf Stoop zoon van voormelde bouwmeester, heeft zijn examen van 1ste doctoraat in de rechten met de allergrootste onderscheiding afgelegd voor de jury Leuven-Luik.
Brussel. - Uitslag van den grooten muzikalen kampstrijd: prijs van Rome, toegestaan aan den heer Frantz Servais met 4 stemmen tegen 3; van dezen verkregen de heer Matieu 2 stemmen, en de heer Tilmant ééne; 2e prijs, de heer Van Duyse, van Gent, met 4 stemmen tegen 1; eervolle melding, aan de heer Devos, van Gent.
- Koninklijke Academie van België. In onzen vorigen jaargang bl. 180, hebben wij het programma en de voorwaarden van de prijskampen van 1874 medegedeeld.
Men vraagt voor 1875: 1o Het prinsdom van Luik, de zetel der propagande van de fransche encyclopedisten in de tweede helft der XVIIIe eeuw; 2o De voordeelen en ongemakken van de uitoefening der vrije beroepen; 3o historisch betoog over 't behoud van ons nationaal karakter, door al de vreemde overheerschingen heen; 4o de geschiedenis van Jacoba van Beieren; 5o de geschiedenis der openbare financiën in België sedert 1830. Prijs-Stassart. Christoffel Plantijn, zijne betrekkingen, werkzaamheden, en de invloed, uitgeoefend door de drukkerij, van welke hij de stichter was.
- Van Patria Belgica, het belangrijk werk waarvan de heer Bruylant-Christophe de uitgaaf heeft ondernomen, zijn de 6e, 7e en 8e afleveringen verschenen. Zij behelzen het vervolg en slot der studie over de Visschen en de Vischvangst, van den Leuvenschen hoogleeraar P.J. Van Beneden; eene bijdrage van den heer E. Dupont over De vóór de geschiedenis bestaan hebbende menschen en eene verhandeling over de Werveldieren; van den heer Nijst over De levende en versteende schelpdieren; van den heer Dr Beyer, over De ongedierten; de kruidkundige aardrijksbeschrijving, de leer der voorwereldlijke planten en de beschrijving der geneeskrachtige planten door den heer F. Crépin; de landbouwkundige aardrijksbeschrijving; door den heer C. Maloise; en eindelijk van den heer Emile de Laveleye, boosleeraar der Luiksche hoogeschool, over het bestuur der landgoederen.