het diploma bekomen hebben van ingenieur of condukteur der bruggen en wegen.
- Verschenen en verkrijgbaar in den boekhandel. - Eenige woorden over de vlaamsche muziekschool van Antwerpen, van Edm. Van Herendaal, uitgegeven door den Nederduitschen Bond, Prijs: 50 centiemen.
Mechelen. - De door ons op bl. 62 aangekondigde tentoonstelling is aldaar geopend op 21 Juli. Er waren 175 nummers. Een der bijzonderste tafereelen was eene H. Maagd door G. Guffens, schoon geteekend, prachtig van kleur en gevoelvol uitgedrukt mocht het met recht de parel der tentoonstellingworden genoemd. Verders waren er nog verdienstelijke stukken van: Van Hammée, J, Gerard, B. De Looze, Ceriez, Corkole, J. Impens, en Vervloet. Deze tentoonstelling heeft den besten uitslag opgeleverd; voor de verloting zijn dertig kunstwerken aangekocht waarvan wij de opgave hier laten volgen: Gezigt van Delft, door Brouwer; Brand van den William Nelson door Barnaba; Rattejacht door De Vos; Doode natuur door G. Morrissens: Stadgezicht door J. Van Hoey; Zegepralende haan door Fr. Van Severdonck; Bloemen en vruchten door Robbe; Weg te Villers door mej. E. Beernaart; Zicht te Amsterdam door Fr. Boulanger; Bloemen door Mevr. Van der Linden-de Vigne; Muziekles door Coninckx; De hoofdkerk van Tolède door J. Maswiens; Gezicht te Saventhem door P. Lauters; Stadsgezicht door V. Vervloet; Boorden der Schelde door A. Dandoy; Verboden doorgang te Parijs tijdens de belegering door Corkole; Opschikkings voorwerpen door G. Croegaert; Plantenkorfje door Mej. V. de Sartorius; De stads en veld rat door Ch. Thomas; De ontmoeting door F. Van Leemputten; Bloemen door J. Van der Hecht; Sabina door J. Van den Bussche; Vallei van St-Amarinus (Alsace) door J.C. Hans; Bloemen en vruchten
door L. Moonens; Zicht te Limburg door Keelhoff; Den beeldekensboek door J. Impens; Episode uit het beleg van Antwerpen, 1832 door L. Geens; Tot later door F. Peeters; Krijgsgevangene, sterkwaterplaat naar een tafereel van Jos. Lies uit het Antwerpsch museum door J. Dirks. De trekking dezer kunstvoorwerpen, die van 29 Juli op het stadhuis zijn tentoongesteld, zal plaats hebben op 3 Augustus.
Brussel. - De heer Jottrand, vader, die sedert den dood van M. Gendebien de bewaarder was van de Poolsche vlag, welke Joachim Lelewel in de zaal van den Poolschen landdag had meêgenomen, die hij op het einde der omwenteling van 1831 voorzat, heeft deze vlag, benevens verscheidene medaliën, munten en krijgsteekens, betrekkelijk de republiek der Belgische Vereenigde-Staten van 1789 tot 1790 en de omwenteling van 1830, naar het Poolsch nationaal museum van Rapperswyl, in Zwitserland, gezonden.
Saint-Nikolaas. - De wedstrijd voor sterkwaterplaten, door den heer Ad. Siret uitgeschreven, heeft de verwachting overtroffen. De prijzen voor de geschiedenis en het genre waren van 300 fr. voor den eersten en 100 fr. voor den tweeden. - De eerste prijs is behaald door den heer Alb. Glibert en de tweede door de heeren Alb. Dillens en Ed. Baes. Voor de landschappen en binnengezichten zijn, aangezien het groot getal mededingers, de prijzen verdubbeld. Er waren dus drie prijzen van 100 fr. ieder. Deze zijn behaald door Mev. Rolin Jacquemyns, de heeren De Biseau en de Gravensande. De twee tweede prijzen zijn toegekend aan de heeren Ed. Baes en E. Puttaert.
Oostende. - Met genoegen hebben wij vernomen dat dokter Eug. van Oye de overtuigde vlaamsche letterkundige, door den keizer van Duitschland vereerd is met de ridderorde der koninklijke kroon van Pruisen, voor bewezene diensten aan de Duitsche legers, tijdens den oorlog 1870-71.