Kroniek.
Antwerpen. - De Gymnastische Volkskring kondigt zijne oefeningen aan, welke plaats hebben Dinsdags en Donderdags, van 8 1/2 tot 10 1/2 's avonds, in het lokaal, 132 Kunstlei. Lessen over natuur- en gezondheidsleer en andere onderwerpen, betrekking hebbende tot het doel des krings, zullen gegeven worden 's Zaterdags van 9 tot 11 ure 's avonds, in de schermzaal.
Nederduitsche Bond. - Op Maandag 10 Februari had er eene algemeene vergadering plaats om 8 1/2 ure 's avonds. De heer F. Van den Dungen hield eene verhandeling over den dichter Tollens.
Het Vrije Woord. - Op 14 Februari had er eene algemeene bespreking plaats over Egmonds leven en vonnis.
- Verschenen bij J.B. Van Aarsen: Schat van zedespreuken en lessen uit de H. Schriftuur, HH. Vaders en andere vermaarde schrijvers bijeen verzameld. Prijs 50 centiemen ten voordeele der weezenschool Louiza-Maria.
- Onze beroemden stadgenoot, K. Verlat, is benoemd als bestuurder der academie van schoone kunsten te Weimar.
- Op 13 Januari, had ter roepzaal van den heer Jos. Dirickx de verkooping plaats van de schetsen, studiën en een paar tafereelen van wijlen B. Weiser, alsook van eene verzameling schilderstukken, nagelaten door mevrouw We Zumdresche de Wahrendorff, en van een tafereel Paarden op stal, door wijlen L. Van Cuyck, hoog I meter 25 cent., breed 0,88, uitgevoerd in 1864 en behoorende aan mev. We Rul van Donghen. De heer A. Van Soust de Borckenfeld, inspecteur der schoone kunsten bij het ministerie van binnenlandsche zaken, heeft laatstgenoemd stuk aangekocht voor rekening van het staatsbestuur, tegen fr. 6,400.
- In de veiling J.F.C. Retsin, werd op 5 Februari voor het Antwerpsch museum, tegen 5,500 fr. gekocht, een Stilleven (vruchten en bloemen), van Pieter De Ring, geteekend P.D. Ryng, 1653. In het Nederlandsche rijksmuseum (nr 267) bevindt zich de weerga van dit stuk. Ter gelegenheid van dezen aankoop, waarmede wij het Antwerpsch museum geluk wenschen, vermeldde een plaatselijk blad dat van Pieter De Ring verkocht werden te Amsterdam, op 16 Mei 1696, vruchten en bloemen, tegen gl. 52.10, op 22 April 1749. vruchten en bloemen, tegen gl. 64, op 19 Mei 1676, een vruchtstuk, gl. 27; te 's-Gravenhage, op 24 April 1737, een schotel vruchten, gl. 10, op 23 Mei 1747, vruchten, gl. 17; te Leiden, op 8 September 1767, vruchten, gl. 17; te Dordrecht, op 7 November 1768, vruchten, gl. 25. Zooals men ziet, hebben de vruchten en bloemen van dezen kundigen hovenier, door den tijd niet aan gehalte verloren. De heer Retsin had de vermelde schilderij voor 30 gl. gekocht.
- Verbond voor kunsten, letteren en wetenschappen. - Op 8 en 27 Januari hield de heer Wijnen-Bierque eene verhandeling over de Geschiedenis van het onderwijs in de middeleeuwen.
Op 20 Januari, handelde de heer F. Loise, leeraar bij het atheneum, over de Minnezangers in Duitschland, in de middeneeuwen.
De volgende kunstwerken waren op Zondag 9 Februari en volgende dagen tentoongesteld: P. Beaufaux, leeraar aan de koninklijke academie, een tafereel voorstellende Romeo en Julia, en twee goed geschilderde portretten; Artan, Het Kranenhoofd en een Gezicht op de Schelde, te Antwerpen; J. Stobbaerts, De trio en De haringen, twee flink geschilderde maar minder goed geteekende stukken; J. Ruyten, een pu[i]k en met veel zorg uitgevoerd Gezicht op de Schelde; P. Van der Ouderaa, Troost der bedrukten (eene arme vrouw met haar ziek kind zit biddend in de Antwerpsche hoofdkerk), een stuk vol goede hoedanigheden aangekocht, door den heer Samuel P. Avery, van Nieuw-York; Verhoeven-Ball, goed geschilderd wild en bijhoorigheden, maar de apen die in het stuk de rijstpap hebben laten aanbranden, bevallen ons minder; A. De Braekeleer, Gezicht in een logement, zeer aangenaam van toon en kleur, maar de hond laat te wenschen; Hubert, De landbouwer en een Wachtschip der douanen te Lillo; C. Cap, De teekenles, eene keurige schilderij met meesterlijk bewerkten achtergrond; Pieron, een meesterlijk Landschap; Fraustadt, Willem de zwijger en zijn broeder Maurits, te hard van kleur en weinig gelijkende portretten; E. Moerman, Kudde schapen door eenen arend aangerand; J. Janssens, eene lieve schilderij, getiteld Schemeravond; A. De Keyzer, Gezicht te Védrin (Namen); J. Nauwens, Vruchten en bloemen,
verwerkt tot een aangenaam tafereeltje, welk men met lust aanziet; R. Montgomery, Omstreken van Florenville; J. De Braekeleer, De nacht, een zeer schoon model in plaaster, bestemd om in marmer te worden uitgevoerd voor den heer Muscart.
Op 10 Februari hield de heer Dognée, advocaat te Luik, eene verhandeling over Venetië. Den 14de sprak de heer J. Hemert, over de beweging van den aardbol.
- Gedenkteeken J.F. Loos. De commissie van de inschrijving voor het oprichten van een gedenkteeken aan den gewezen Antwerpschen burgemeester, had vier geboetseerde modellen doen uitvoeren, na eene keuze gedaan te hebben tusschen de ingezondene vroeger bij den heer Ed. Terbruggen tentoongestelde ontwerpen. Met 24 tegen 2 stemmen werd verkozen om uitgevoerd te worden het model nr 2; de modellen gemerkt 1 en 4 bekwamen elk ééne stem. De maker van het verkozen model is de beeldhouwer Julius Pecher. De modellen zijn tentoongesteld geweest gedurende drie dagen. Ziehier het onderwerp van het bekroonde model: een zuil, verrijzende op de puinen der oude Antwerpsche vestingen; de maagd van Ant-