Een buitengezicht.
De onderstaande sterkwaterplaat is een werk van den heer Karel Theodoor Hippert. 't Is eene eenvoudige voorstelling:
sterkwaterplaat van karel theodoor hippert.
een eenzaam landschap, met enkele boomen op den voorgrond en een paar heuvelen in 't verschiet.
Ofschoon met nauwelijks meer dan eenige omtrekken aangeduid, heeft het geheel, aan des teekenaars vaardige hand, eene onmiskenbare schilderachtigheid ontleend.
Dit kleine natuurtafereeltje is goed getoetst. Wat wij vóór ons zien, is een wezenlijk landschap, wij kijken op een plekje in den buiten, wij ontwaren de frissche lucht, het verkoelende windje dat van over de heuvelen komt en tusschen de boomen en struiken speelt.
Wij bevinden ons buiten het gewoel en gedrang van de stadsstraten. Hier heerschen kalmte, stilte, rust. Geene bedrijvige menschenmassa, spoedt zich hier van 's morgens tot 's avonds voort. Het gedurig aan- en afrijden van wagens en koetsen, die straten en huizen in de steden doen daveren, zal de enkele lieden, die hier over den weg gaan, niet verplichten haastig op zij te springen; want ter nauwernood komt hier nu en dan eene traag voortgetrokkene boerenkar voorbij.
Velen, zeer velen, ja, zelfs de meesten, zouden die eenzaamheid niet beminnen en zich zelven als ongelukkige bannelingen beschouwen, indien zij, door omstandigheden, verplicht werden, hunne woonplaats te kiezen in een afgelegen dorpje. Dezulken, zullen het hier vertoonde landschap eene woestijn noemen, een oord van verveling, eene begraafplaats, en zij zullen medelijdend de schouders ophalen bij het lezen van de volgende verzen, waarin een oude dichter den lof van het buitenleven bezingt, vergeleken aan het leven in de steden:
Dheeren-huysen in de stadt
Staen gheghevelt schoon en prat,
En haer torens, fraey gevrocht,
Staen verheven in de locht:
Maer een hutjen van het landt
Staend' in sijnen kleemen wandt,
En met rieten wel beleydt,
Duysent mael my meer ghereydt,
Want de ruste, peys en vré
Houden daer in hunne sté.
De heer Karel Theodoor Hippert vervaardigde bovenstaande sterkwaterplaat naar eene zwartkrijtteekening van Ernest-Willem-Isaak Bogelaar, majoor bij het Hollandsch leger, geboren te Eindhoven op 16 September 1775 en den 8n Februari 1837 overleden te Zou. Bogelaar heeft ongeveer 200 platen geteekend. De lijst zijner werken is verschenen in het Bulletin du bibliophile belge, bezorgd door den heer Hippert, die, ofschoon advocaat en secretaris bij het parket van het hof van cassatie, zelf vele verdienstelijke teekeningen en gravuren heeft geleverd. Er verschenen van hem twee reeksen van zeven sterkwaterplaten, zoowel eigenaardige als navolgingen