Kronijk.
Antwerpen. - Koninklijke academie van schoone kunsten. Op bladz. 61 hebben wij den uitslag medegedeeld van den voorbereidenden wedstrijd tot den dusgenaamden prijskamp van Rome (beeldhouwkunde). Het onderwerp was: Calpurnia smeekt Cesar zich niet naar den senaat te begeven (zie bladz. 61). Op 14 Augustus benoemde de heer minister van binnenlandsche zaken de volgende jurij: Ridder Ed. Pijcke, gouverneur der provincie; N. De Keyser, Jos Geefs, Jos. Bellemans, van Antwerpen; Simonis Fraikin en Jaak Jacquet, van Brussel; Canneel, van Gent, L. De Taye, van Leuven en Drion, van Luik. Deze laatste was niet aanwezig op 17 Augustus, dag der beoordeeling. De uitslag was als volgt: 1e prijs, Jan Kuypers, van Leuven; 2e prijs, met gelijke verdiensten, Thomas Vinçotte, van Borgerhout; Lodewijk Dupuis, van Lixe en Karel de Kesel, van Sotteghem. De prijsstukken zijn openbaar tentoongesteld geweest in de academie, van 18 tot 25 Augustus, van tien ure 's morgens tot 4 ure 's namiddags; zij lokten vele belangstellenden.
- Het door ons in 1870 bladz. 162 aangekondigde groote glasraam in Sint-Andrieskerk, is voltooid en geplaatst; het is het werk des heeren P. De Craene en stelt voor: de predicatie van den H. Norbertus, apostel en oud patroon der stad Antwerpen. In het onderste gedeelte van het raam ontwaart men de wapenschilden van het markgraafschap van Antwerpen, der Sint-Michielsabdij, van den H. Norbertus, naamcijfers en opschriften. Daarboven de H. Norbertus met een olijftak in de hand, zinnebeeld van den vrede; achter hem, twee zijner gezellen. Op het voorplan, de gelukzalige Waltmannus, eerste abt van Sint-Michiels met het abtboek; de tweede draagt den staf; op het achterplan een kanunnik der collegiale Lieve-Vrouwekerk met den pels op den arm. Rechts de laatste overgebleven heer der Sint-Michielsabdij, Waltmanus van Lissem, knielende voor eene bank en in biddende houding, achter hem Sint-Michiel en verscheidene andere personen. Op het achterplan de muur en de poort der voormelde abdij; boven op de kanteelen het wapenschild van Godfried van Bouillon, van wien twaalf kanunikken de oude Sint-Michielskerk, haren bijvang en de tienden ontvingen, welke zij uit dankbaarheid overlieten aan den H. Norbertus en zijne gezellen.
Het bouwkundig gedeelte en de sieraden zijn in ojivalen styl van het derde tijdvak, evenals de kerk. Het raam is een geschenk van den voornoemden laatsten overgebleven heer van Sint-Michiels; hij overleed in 1853 te Deurne.
- De beeldhouwer P. De Vriendt heeft een Lieve-Vrouwebeeld vervaardigd, voor de inwoners der lange- en korte-Leemstraten dat op 24 Juli ingehuldigd is.
Brussel. - De koninklijke tooneelmaatschappij Broedermin en Taalijver, van Gent, heeft in den tooneelprijskamp den eersten prijs van het drama behaald, bestaande in eene gouden eeremetaal en 500 fr. De Gentsche maatschappij trad in het strijdperk met het drama Vondel en het blijspel Wit en zwart, beide van den betreurden Van Peene. De prijs van uitmuntendheid voor de beste tooneelspeelster in het drama, is behaald door Mej. Beersmans en voor de beste tooneelspeelster in het blijspel, door Mev. Gassée.
- Door den bouwmeester E. Hendrickx, leerling van Violet-Le Duc, is een ontwerp aangeboden voor de vergrooting en verbouwing van den Augustijnentempel. Het bestek bedraagt niet minder dan 700,000 fr.