Schilderijenverzameling van Jacob-Jozef Wuyts, te Antwerpen.
In den eersten jaargang van ons tijdschrift (1855), gaven wij op blz. 89, 97 en volgende eene beschrijving van de kunsttonnekens, in 1785 gemaakt door Willem-Jozef Wuyts, in leven wijnsteker en kuiper. Deze kunsttonnekens, welke, in allen deele, een merkwaardig werk mogen genoemd worden, maken deel uit van het kunstkabinet, door wijlen Jacob-Jozef Wuyts achtergelaten en gevestigd in eene daartoe opzettelijk gebouwde fraaie galerij, Hofstraat, nr 12, te Antwerpen. Dit kabinet, welk dagelijks kan bezichtigd worden, is bestemd om, na het afsterven van mev. J.J. Wuyts, over te gaan aan de stad Lier, de geboorteplaats van den erflater, en er ingericht te worden tot een openbaar museum. Het bevat een aantal puike hedendaagsche en oude schilderijen, waartusschen het stuk van Greuze, dat wij hier in plaat mededeelen, zeker een der eerste verdient genoemd te worden. Onze plaat, wier voortreffelijke hoedanigheden zeker aan niemand zullen ontgaan, is een werk van wijlen P.J.B. Van Reeth, den te vroeg gestorven Merxemschen plaatsnijder, wiens beknopte levensschets in 1870 door de Vlaamsche School werd medegedeeld (blz. 75), tenzelfden tijde als des kunstenaars schoone kopergravuur, naar De Keysers schilderij, een Arabier voorstellende.
Naar aanleiding van het hier afgebeelde stuk van Greuze, stippen wij eenige levensbijzonderheden over dezen beroemden Franschen schilder aan. Hij werd geboren te Tonneins, in 1726 en overleed te Parijs, in 1805. Na eenige voorbereidende studiën te Lyon, kwam hij de lessen bijwonen aan de academie van Parijs, en werd al spoedig de uitstekendste leerling van dit onderwijsgesticht. Voorafgegaan van zijn jeugdigen roem, doorliep hij 't schoone Italië, het van schilders en dichters geliefkoosde land. Te Rome hield hij zich gedurende een vrij langen tijd op. Hij kwam vervolgens te Parijs wonen en kreeg er aldra bestellingen. Zijne eerste schilderij die een tamelijk grooten bijval verwierf, was getiteld: de Huisvader. Er is op afgebeeld een vader die aan zijne kinderen een hoofdstuk uit de schriftuur voorleest. Dit schilderstuk werd keurig gegraveerd door den uitmuntenden Peeter Martenasie, wiens portret en korte levensschets wij in het begin van dezen jaargang, blz. 5, opgenomen hebben. Onder andere beroemde schilderijen van Greuze, noemen wij op: Kinderlijke eerbied, Het Weenende meisje, De Vadervloek, gegraveerd door R. Gaillard en Reveil, De gestrafte Zoon, gegraveerd door Gaillard, De ondankbare Zoon, De Bruid, De Koningskoek, De lamme, alle gegraveerd door J.J. Flipart, De misleide blinde, De goede Moeder, De ontaarde Vader, enz. Al deze genrestukken, waarin tafereelen uit het huiselijk leven des volks afgemaald zijn, werden door het publiek met groote graagte en gunst bejegend. Van al de Fransche schilders, is Greuze ongetwijfeld de populairste. Aan krachtige kleur paarde hij eene goede teekening, ofschoon het niet ontkend worden kan, dat hij in zijne voorstellingen niet zelden oversloeg tot verregaande gemaaktheid en onnatuurlijkheid.
Hij heeft zich ook eenige zonden tegen den goeden smaak te verwijten.
Over 't geheel genomen, is Greuze een meester, waarop het land, dat hem zag geboren worden, eene rechtmatige fierheid mag gevoelen.
Vrij algemeen wordt het dusgenaamde Meisje met den hond, als zijn meesterstuk beschouwd. Dit tafereel bevond zich, met vele andere, in de galerij van den heer Demidoff, welke, over eenige jaren, te Parijs verkocht werd; de voornoemde schilderij werd toegewezen tegen 89,000 fr. Al de andere stukken van Greuze, op deze verkooping geveild, golden een minderen prijs, uitgezonderd de schilderij, getiteld Gebrokene eieren, die 126,000 fr. betaald werd. Voor het Kind met den appel, betaalde men 31,000 fr.; voor de Luisteraarster, 31,500 fr.; de Schalk, 20,100 fr.; de Schrik, 11,200 fr.; het Boerke, 16,000 fr., de Bacchante, 58,000 fr.; de Morgen, 77,000 fr.; de Droomster; 29,000 fr.; de Studie, 20,000 fr.; de Gunsteling, 80,000 fr. Napolitaansche rust, 53,000 fr.; Flora, 18,000 fr.; de Bacchante met de kruik, 17,500 fr.; Eerbaarheid, 18,700 fr.; Wellust, 31,000 fr.; de Smeekster, 10,200 fr.; de Spaansche vrouw, 6300 fr. Verscheidene dezer stukken zijn eenvoudig kinderhoofdjes, die, wat de grootte betreft, niet veel verschillen van het tafereeltje, waarnaar onze plaat gesneden is.
De Greuze, uit de galerij van Wuyts, mag gerangschikt worden tusschen des meesters verdienstelijkste werken. Het stuk is geschilderd op hout; zijne hoogte bedraagt 40 centimeters, zijne breedte 32.
Onzen lezers, die het stuk nog niet gezien hebben, raden wij aan, de galerij, waarin het zich bevindt, te bezoeken. Wij zegden reeds, dat zij alle dagen toegankelijk is.