Kronijk.
Antwerpen. - In de Sint-Pauluskerk is men sedert eenigen tijd beelden, kapiteelen, kolommen, in een woord de kerk te ontdoen van de kalk die door het gedurig witten de schoonheidsvormen, vooral der sieraden, verborgen had. Boven in de middenbeuk zijn rechts de tuinen der gaanderij hersteld en links boven de zijbeuk nieuwe bijgebracht, in vervanging van andere die vroeger ten gevolge van eenen brand vernietigd zijn geworden. Al deze werken vereeren den zeer eerw. heer Van de Velden, pastoor, alsook de leden van het kerkbestuur en den bouwmeester Hompus, die met het werk gelast is.
- De befaamde Fransche kunstschilder, Robert Fleury, is ten gevolge van den oorlog alhier gevestigd en werkt in het werkhuis des heeren N. De Keyser, waar hij reeds vier kleine tafereelen vervaardigde, voorstellende: Een Venetiaansch senator; Een oude Fransch ridder die zich zijn wapen door eenen page doet aangorden; Een Vlaamsche schilder, het onderwerp eens tafereels overwegende: De gierigheid, in de gedaante eener oude vrouw. Men spreekt met veel lof over deze tafereelen.
- Op 4 December ten 10 ure voormiddag, hield de heer I.-J. De Beucker, in het Kruidkundig genootschap, eene verhandeling over de snoeiing en behandeling van het beziën-ooft, druiven, aardbeziën, enz., en ten 7 ure 's avonds, in de concertzaal van den Burgersbond, eene wetenschappelijke voordracht, over de ‘schoonheid der rangschikking in de natuurwetten, vergeleken bij de zeden van het hedendaagsche volk.’
- Op 11 en 12 December waren in den Burgersbond de volgende kunstwerken tentoongesteld: de Trouw van Maria, tafereel door den heer De Wolf; de tweede val van Jezus onder het kruis, door den heer F.-G.-J. Van Beers; Fruit (studie) door den heer E. Schepers; de HH. Clara en Franciscus, door den heer J.-C. Jacobs; een kelk (in zilver gedreven), door den heer L. Andinau; teekening van eenen kelk door den heer J. Dutienne.
- De heer Desguin, ingenieur der mijnen en leeraar in het nijverheidsmuseum te Brussel, begon op Maandag 12 December, ten 8 1/2 ure 's avonds, in het Verbond voor kunsten, letteren en wetenschappen, eenen leergang van aardkunde. Hij handelde over den tegenwoordigen toestand van den aardbol.
- De heer Jos. Ducaju is door het staatsbestuur gelast met de uitvoering van het borstbeeld in marmer van dokter Broeckx, bestemd om geplaatst te worden in de zaal der koninklijke academie van geneeskunde te Brussel.
- Bij H. Sermon is verschenen het eerste deel der Sermoonen van A.-I. De Vloo, een geleerden Vlaamschen geestelijke die op het einde der vorige eeuw leefde en van wien eene levensschets aan het hoofd des boekdeels is geplaatst. Het werk, waarop wij gaarne de aandacht vestigen, is gesteld in de nieuwe spelling.
- Bij A. Alpaerts, Oude Waag, is verschenen: Schaldis' Zang-almanak voor 1871, met dagklapper, tarief van Nederlandsch geld, watergetijden, en een groot getal volksliedjes, waarvan vele op muziek gezet zijn. Prijs 15 centiemen.
- Blinde Koben, almanak voor 1871, is insgelijks verschenen met eene groote keus van kluchtliederen. Prijs 25 centiemen.
- Om tegen 1 Januari 1871 te verschijnen: Nagelatene Werken van wijlen Lodewijk Torfs, een boekdeel in-8o, van ongeveer 500 bladzijden, Vlaamsche en Fransche tekst, versierd met talrijke hout- en steensneden, hetwelk in afleveringen van 1 blad druks (16 bladzijden), alle veertien dagen zal verschijnen. Prijs: 30 centiemen per aflevering.
Mechelen. - Verschenen bij H. Dessain, en bij de boekhandelaars aan 25 centiemen te koop gesteld: De laatste dagen van het pauselijk leger, door den eerw. pater Eug. de Gerlache, S.J., aalmoezenier bij de pauselijke zouaven.
Brussel. - Op 27 November hield de wereldberoemde romanschrijver Hendrik Conscience eene voorlezing in de maatschappij ‘de Veldbloem.’ Een goed hart, was de titel zijner voordracht, waarin hij de Brusselsche zeden afschetste met eigenaardigheid en kleur, zooals hij dat alleen kan. Het was eene natuurlijke schilderij naar het leven die de talentvolle spreker afmaalde.
In vloeienden volkstrant geschreven is het een dier hedendaagsche tafereelen, een volkswerk, dat iedereen met innige belangstelling zal lezen. Bij de voorlezing van Conscience, zag men reeds welken indruk hij met zijn werk op de aanhoorders uitoefende.
Onnoodig te zeggen dat de zaal eivol was. Het zanggedeelte