maal voorstellende, eene gift, in 1503, door graaf Engelbrecht II, van Nassau, burggraaf van Antwerpen aan de O.-L.-V.-kerk gedaan.
Zie daarover bladz. 129, 130 enz. van den eersten jaargang der Vlaemsche School, 1855, waar men eene prachtige plaat en eene breedvoerige beschrijving zal aantreffen.
- Men leest in het Handelsblad: ‘'t Is nog niet lang geleden dat het Staatsbestuur in onze stad een meesterstuk van den jongen David Teniers kwam aankoopen, om er het museum van Brussel mede te verrijken. De ontevredenheid nopens de bestuurleden, die den kunstroem van Antwerpen zouden moeten staande houden, anders dan door holklinkende grootspraken, was nog niet gestild, of een tweede misslag volgt den eersten van nabij. Het onsterfelijk gewrocht van Wiertz, de strijd der Grieken en der Troijanen voor het bezit van het lichaam van Patrocles, komt hier ter stede, voor rekening van het Staatsbestuur te worden aangekocht, en zal, zoo het schijnt, aan de stad Luik worden geschonken, in verruiling van Wiertz' Engelenval.’
Het is inderdaad te betreuren zoo opvolgenlijk werken te zien uit de stad verdwijnen die er onder zoovele oogpunten dienden bewaard te blijven. Wiertz' tafereel, was het eerste stuk welk hij uit Rome naar Antwerpen zond, als primus in den grooten kampstrijd van 1832.
- In 1868 zal in de koninklijke academie den grooten prijskamp der graveerkunst, gezegd prijs van Rome, plaats hebben. Ieder Belg, nog geene 30 jaren oud, mag mededingen; de primus zal gedurende vier jaren 3500 fr. ontvangen, om zijne studiën in den vreemde voort te zetten. Er zal een tweede prijs, bestaande in een gouden eermetaal van 300 fr., kunnen toegestaan worden, alsmede eene eervolle melding.
- Men bericht ons, zegt het Handelsblad, dat men in O.-L.-Vrouwekerk het verdwijnen zou beramen van het schoon Mariabeeld, dat zich aldaar boven den ingang der groote sacristij verheft. Dit kunststuk zou plaats moeten maken voor een geschilderd glasraam, dat achter de thans bestaande nis zou worden gesteld. Wij vermelden dit nieuws zooals het ons thans wordt medegedeeld. Wij hopen overigens dat men dergelijk ontwerp, indien het waarlijk bestaat, niet ten uitvoer zal brengen; doch wij zijn desaangaande niet zonder achterdenken. Het is inderdaad nog zoo lang niet geleden, dat men achter de hooge koor een schoon en rijk versierd altaar heeft afgebroken, om meer licht te geven aan geschilderde glasramen van eene onbeduidende kunstwaarde. Eene meesterlijke groep van den Nood Gods, die zich aldaar bevond, is behouden gebleven; doch men heeft dezelve plat op den vloer geplaatst, terwijl dit beeldhouwwerk gebeiteld is, om van eene zekere hoogte te worden beschouwd. En wat nog erger is, men heeft er het grootste deel van verborgen achter een ijzeren toegevlochten traliewerk. En nogtans is deze Nood Gods en een schoon kruisbeeld der XVIIe eeuw, het eenige kunstwerk dat zich in dat gedeelte der kerk bevindt.
- De kunstwerken, ten titel van eerste verordende zending, uitgevoerd door den heer Frans Deckers, bekroonde van den grooten prijskamp in beeldhouwkunde van 1864, zijn voor het publiek tentoongesteld geweest, in de zaal van het museum der academiekers, Venusstraat, van 15 tot Zondag 22 December. Gemelde werken zijn twee pleisteren groepen, voorstellende: De zegepraal van Achilles over Hector en De liefde op jacht. Beide zijn zeer verdienstelijke proeven van den talentvollen en veelbelovenden jongen beeldhouwer welke zich ernstig en met welgelukken in de studie der beeldhouwkunde oefent; de liefde op jacht mag een wezenlijk schoon werk genoemd worden.
- De heer J. Pauwels, beambte bij het Antwerpsch stedelijk archief, arbeidt aan de geschiedenis der gemeente Wilrijck. Dit schrift zal niet alleen belangrijk zijn voor dit dorp, maar ook voor de stad Antwerpen. Inderdaad, men weet dat Antwerpen, in vroegere tijden de heerlijkheid Wilrijck bezat, en dat men door de studie van het verleden dezer gemeente kennis maakt met de geschiedenis van het eertijds zoo merkwaardige kwartier van Antwerpen.
Mechelen. - In de drukkerij van E.-F. van Velsen, is verschenen: Leven en marteldood van den gelukzaligen Flores, van Antwerpen, dominikaan en een der 205 martelaars van Japan. Dit werk is overgezet uit het Italiaansch van den eerw. pater Massetti. Het vormt een boekdeeltje van 78 bladzijden, versierd met een portret en kost 70 centiemen. Er is ook eene Fransche vertaling van dit werk bij dezelfde drukkers verschenen.
Brussel. - De eerste opvoering van het zangspel Frans Ackermans, der heeren K. Miry en Napoleon Destanberg heeft onder eenen overgrooten volkstoeloop plaats gehad. Er werden kaarten bij honderden geweigerd. Het publiek heeft den schrijver en den toonzetter, bij het einde der voorstelling, geestdriftig teruggeroepen, en de zanger Warnots heeft in zijne kunstloopbaan nooit eenen avond gehad, waarop hem zooveel bravos zijn ten deel gevallen, als hij in de rol van Ackermans heeft mogen oogsten.
Latere opvoeringen van Frans Ackermans, zijn door HH. MM. den koning en de koningin, HH. KK. HH. den graaf en de gravin van Vlaanderen, den prins de Ligne en zijne gemalin en andere hooggeplaatste personen bijgewoond geworden.
Den 19n December werd voor eene volle zaal en met den meesten bijval het zangtooverspel Ondina, van Lorzig, opgevoerd.
- In eene onlangs gehoudene zitting der commissie van het gedenkteeken van van der Voort, belegd om kennis te nemen van den voortgang der werken en om te beraadslagen over het opschrift dat het monument dragen zal, werd bekend gemaakt dat men reeds ver met de fondatie-werken op 't graf gevorderd was, en dat de beeldhouwer Fiers het model van het borstbeeld in potaarde had voltooid en thans met het beitelen des marmeren beelds was begonnen. Het schijnt dat dit beeld van eene treffende gelijkenis zal zijn en den kunstenaar ter eere zal strekken. De commissie heeft met eenparige stemmen het volgende opschrift aangenomen: