gewrocht. Doch, om diep gevoel en reine dichterlijkheid af te luisteren, om harmonij tusschen de toestanden, door den toondichter wedergegeven, te smaken, om Vlaamsche gemoedelijkheid, gepaard met aanminnigen ernst, te vinden, om tot in de ziele geroerd, om op eene edele wijze tot in het hart getroffen te worden, moet men van Gheluwe's cantate hooren, waarvan het slotkoor: “Het woud is het toonbeeld van 't menschelijk lot,” eene der schoonste hymnen is, in België geschreven. De heer Jan van den Eeden, die in 1855 prijs behaalde, was deze maal zoo gelukkig niet begeesterd; overmaat van werk was daar wellicht de oorzaak van. De jacht in het Woud, heeft hij het meesterlijkst behandeld; zijn werk, ofschoon het geene melding bekwam en geene kon bekomen, indien het den eersten prijs niet verwierf, verdient ten zeerste geprezen en uitgevoerd te worden.’
- De gemeenteraad heeft met 22 stemmen tegen 4 (de heeren Splingard, Lacroix, Capouillet en Cattoir) het voorstel verworpen om het hulpgeld ten behoeve van den Vlaamschen Schouwburg te brengen op 20,000 fr. Het voorstel van den heer Weber, om 6000 fr. toe te staan, is insgelijks van de hand gewezen. De voorstellen der commissie van schoone kunsten, een hulpgeld te verleenen van 4,500 fr., werden aangenomen met 19 tegen 7 stemmen en met 21 stemmen tegen 5 is beslist dat de tooneelmaatschappijen de Morgenster en de Wijngaard elk een hulpgeld van 500 fr. zullen genieten.
De gemeenteraad der hoofdstad heeft zich hiermede nogmaals hoogst onrechtvaardig getoond opzichtens de Vlamingen, zoo onrechtvaardig zelfs dat het dagblad Écho du parlement (welk anders volstrekt niet uitblinkt door zijne Vlaamschgezindheid) de drogredenen heeft bestreden, welke namelijk de schepen Funck heeft aangevoerd om het nationaal tooneel het hulpgeld van 20,000 fr. niet te doen bekomen. Wij bedanken den Écho du parlement voor de rechtzinnigheid welke hij bij deze gelegenheid heeft aan den dag gelegd. De vraag der Vlamingen is op de hardnekkigste en stelselmatigste wijze bestreden geworden door den schepen Funck, die eenmaal te meer heeft getoond dat hij België wenscht rijp te maken voor de inlijving bij Frankrijk.
- Gevaert heeft beloofd een Vlaamsch zangspel te schrijven voor het nationaal tooneel der hoofdstad.
- De heer Mulders, bestuurder van het nationaal tooneel, looft, volgens wordt gemeld, eenen prijs van 1000 fr. uit, voor de woorden van een groot Vlaamsch zangspel.
- Prijskampen voor 1869 van de klasse der letteren, zedelijke en staatkundige wetenschappen der koninklijke Academie van België:
1o Beoordeeling van de kunde van Chastelain, zijnen invloed, staatkundige denkbeelden en zijn letterkundig streven.
2o Geschiedenis van het strafrecht in het hertogdom Brabant, van aan de regeering van keizer Karel tot aan België's vereeniging met Frankrijk, op het einde der vorige eeuw.
3o Statistische beschrijving eener Vlaandersche gemeente, van ten minste 2000 inwoners, geschikt om de lichamelijke, zedelijke en verstandelijke omstandigheden der Vlaamsche landbouwers in de verledene eeuw en zelfs vroeger bij vergelijking te meten naar wat zij heden zijn.
4o Staatkundige geschiedenis van Vlaanderen sedert 1305 tot aan de regeering van het huis van Burgondië (1382), met bijzondere inachtneming van de wijzigingen, welke op dit tijdstip de algemeene instellingen van het graafschap en de bijzondere instellingen zijner groote gemeenten ondergaan hebben.
5o Welk is het staatkundig en maatschappelijk streven der ketterijen geweest, sedert den oorsprong van het christendom tot op het einde der XVe eeuw?
Gent. - Het Willemsfonds heeft aan de Vlaamsche toondichters Waelput, van Gheluwe en van den Eeden rijke geschenken van muzikale werken gedaan.
- Van Julius Vuylsteke is aangekondigd een bundel Gedichten. Prijs 2 fr.; 200 blz.
- Te Heusden, nabij de Schelde, heeft vroeger een nonnenklooster gestaan, namelijk de abdij van Nieuwenbossche, die in de XVIIe eeuw naar Gent werd overgebracht. Er is daar op een pachthof den ouden kerkvloer ontgraven, met verscheidene oude grafzerken van groote familiën, abdissen en nonnen.
Sijnghem. - Het Lyrisch Genootschap heeft eenen prijskamp voor zang en uitgalming vastgesteld op 18 Augustus. De uitgeloofde prijzen bestaan uit: een zilververguld en een zilveren eermetaal voor de alleenspraken (deftig vak), zelfde eermetalen voor alleenspraken in het boertig vak, en een zilveren eermetaal voor de zangkunst. De mededingers zullen door het genootschap ten half drie ure aan den spoorweg afgehaald en van daar naar het lokaal (Casino) geleid worden. Wij zullen den uitslag der verschillende kampstrijden doen kennen en nemen deze gelegenheid waar, om met derzelver inrichting het Lyrisch Genootschap en vooral de taalminnende leden zijns bestuurraads, de heeren F-M. Amelot, J. de Borchgrave, Ch. Reybroeck, A.-J, van Lancker, L. Ceuterick en O. Amelot geluk te wenschen. Houdt aan, Mijnheeren en taalbroeders, de Vlaamsche lier in Vlaanderen te doen klinken, te zingen in der vaderen taal.