Over de samengestelde werktuigen.
De samengestelde werktuigen bestaan uit de vereeniging van twee of meer der enkelvoudige werktuigen waarover wij vroeger gehandeld hebben; ook zijn hier de wetten van het evenwicht dezelfde; dus om de vermogens van een samengesteld werktuig te kennen, behoeft men slechts de betrekking van macht tot last te bepalen voor ieder enkelvoudig werktuig dat er in begrepen is, en ze dan met elkander te vermenigvuldigen. Men kan ook deze betrekking in eens bepalen, bij middel van het afmeten van den weg wederzijds afgelegd door macht en last.
De voorwaarden van het evenwicht gekend zijnde, zal eene kleine vergrooting der macht voldoende zijn om den last te overwinnen en derhalve het werktuig in beweging te brengen. Nogtans bestaan er in de natuur menigvuldige oorzaken die beletten dat de uitkomst der berekening stiptelijk overeenkomt met die der proefneming; dusdanig zijn die welke haren oorsprong nemen in de wrijving der verschillige deelen des werktuigs op elkander, in de stijfte der koorden, in den wederstand der lucht, in het gewicht der deelen des werktuigs, enz.
Onder de verschillige samengestelde werktuigen, zullen wij ons bepalen tot het beschrijven van het volgende dat onder de benaming van eindelooze vijs bekend staat en samengesteld is uit eene gewone vijs, welker draden met het tandwiel van een windas ineen gesloten zijn.
A B is eene vijs, die men op hare as doet draaien bij middel van eene handhaaf B C.
De vijsdraden zullen dus de tanden van het wiel medeslepen en daarom ook het windas op zijne spil doen draaien, zoodat de last L met eene koord aan den rol D gehecht, moet klimmen. De betrekking van macht tot last wordt hier gevonden op de volgende wijze: