Kronijk.
Antwerpen. - Den 3n Januari laatstleden heeft op de begraafplaats Stuivenberg, met veel plechtigheid de onthulling plaats gehad van het gedenkteeken, opgericht ter nagedachtenis van den aan de kunst te vroeg ontvallen uitstekenden schilder, Jos. Lies. In verscheidene te dezer gelegenheid gehoudene redevoeringen, werd Lies, zoowel om zijne kunst, als om zijn edel karakter te recht verheerlijkt. Het gedenkteeken werd vervaardigd door den verdienstelijken beeldhouwer J. De Braekeleer.
Een uur voor de onthulling van het gedenkteeken, werd door de stedelijke overheid, onder dankbetuiging, van het comiteit der inschrijvers ambtelijk aangenomen in het Antwerpsch museum, de voor die galerij aangekochte schilderij van Lies: de Onheilen des oorlogs, alsmede het welgelijkend portret van den betreurden meester, geschilderd door zijnen vriend den heer Karel Verlat.
- Den 7n dezer werd in het Verbond voor kunsten, letteren en wetenschappen, eene voordracht gehouden over Schillers beroemd Klokkelied, door den heer H. Lenaerts. Deze voordracht was ingericht door de afdeeling van Nederlandsche letterkunde.
- Op 19 Januari hield onze medewerker de heer P. Génard in de Wetenschappelijke vereeniging eene verhandeling over Gillebert van Schoonbeke en de talrijke werken door dezen uitmuntenden man in de XVIe eeuw ontworpen en uitgevoerd.
Spreker heeft bewezen door menigvuldige stukken, en vooral door de bescheiden nopens de nalatenschappen van van Schoonbeke, dat de geschiedschrijvers Mertens en Torfs gefaald hebben, toen zij beweerden dat hij in eenen nederigen toestand in het gasthuis te Brussel overleed.
Met recht hekelde de heer Génard de plaats welke men gekozen heeft, voor het zoo fraai zinnebeeldig gedenkteeken aan van Schoonbeke, door onzen talentvollen beeldhouwer Jan van Arendonck vervaardigd. Wij ook vinden die plaats ongeschikt. In afwachting dat de verhandeling des heeren Génard het licht zie, verwijzen wij onze lezeren naar bl. 169, van den vierden jaargang van de Vlaemsche School, waar men eene korte levensschets van van Schoonbeke zal aantreffen, geschreven door den heer J. van Rotterdam.
- Verschenen bij Hendrik Sermon, Groen-kerkhof: Londres commercial, topographique et moral, ses rapports avec la Belgique, par Constant Mertens.
Het werk is zeer nuttig voor de Belgen, welke handelsbetrekkingen met Engeland wenschen aan te knoopen en voor hen, die zich naar Londen begeven: het maakt een boekdeel uit in-8o van 220 bladzijden en wordt ten prijze van drie franken verkocht, bij den uitgever en bij alle boekhandelaren.
- Bij de drukkers-uitgevers L. Legros en J. De Deken, is eene nieuwe goedkoope uitgave van Vlaamsche tooneelwerken aangekondigd. Te beginnen van 15 Januari zal regelmatig om de veertien dagen een tooneelstuk verschijnen aan 35 centiemen het deel, dat is 9 fr. 's jaars bij inschrijving. Afzonderlijke stukken zijn aan 40 centiemen verkrijgbaar. Voor buiten de stad wordt de inschrijvingsprijs met het bedrag der verzendingskosten verhoogd. Aangekondigd om eerstdaags te verschijnen: De martelaar der kunst, drama in vijf bedrijven, door Jan Bruylants; Help u zelve, blijspel met zang in een bedrijf, door Paul Billiet; De vrouwen zijn geene menschen, tooneelspel in een bedrijf, door Victor Driessens, enz.
- Verschenen: Tijdschrift, door het Antwerpsch Kruidkundig genootschap uitgegeven, over land- en tuinbouwkunde en verdere natuurwetenschappen, 1e jaargang; 8e en 9e aflevering.
Brussel. - De koninklijke academie van geneeskunst heeft den 29n December, den 25n verjaardag van haar bestaan op eene plechtige wijze gevierd.
De zitting werd geopend door eene redevoering van den voorzitter Vleminckx; vervolgens gaf de heer Crocq een overzicht van de werkzaamheden der academie sedert hare stichting. De heer Tallois sprak eene lofrede uit op Van Helmont en de heer Marinus maakte den lof van den heer Ghuislain.
Daarna kwamen de prijswinnaren hunne prijzen ontvangen, te weten: L. Marcq, een eermetaal van 1,000 fr., voor eene verhandeling over de geneeskundige wetenschappelijke beweging in België sedert 1835; W. Rommelaere, een eermetaal van 1,200 fr. voor eene verhandeling op hetzelfde onderwerp; E. Janssens, een eermetaal van 300 fr., voor zijne proeve eener topografische en geneeskundige statistiek der stad Brussel voor 1864.
- De volgende kunstbeoefenaren zijn gekozen om deel te maken van de jury, voor de werken, welke dit jaar in de algemeene tentoonstelling van Parijs, zullen tentoongesteld zijn:
Voor de schilderijen: de heeren Jan Portaels, K. Verlat, Alfred Stevens, Eug. Deblock, Florent Willems, Robert, Quinaux en Hamman.
Voor het beeldhouwwerk: de heeren J. Bertin en Eg. Melot.
Voor de gravuren: de heeren J.B. Meunier en Frank.
Voor de bouwkunst: de heer Beyaert.
- Verschillende Belgische bladen hebben gemeld, dat er onder de papieren van wijlen Leopold I zeer belangrijke stukken