De tulp.
Oorspronkelijk uit Turkije, werd de tulp in 1575 in België gevoerd. Terecht mag zij beschouwd worden als eene der schoonste bloemen. De natuur heeft hare schitterendste kleuren voorbehouden om de lieve bloeme te versieren en haar als eene der koninginnen van Flora's uitgestrekt gebied te doen pronken. Prachtiger is zij getooid dan hare blanke zuster, de maagdelijke lelie; heerlijk praalt zij in de purperen lentezon en verdooft door haren glans de trotschste onder hare mededingsters. Wat heerlijker sieraad om te schitteren te midden der eeuwig groene cypressen die de trotsche stad der Sultans omringen! Hier 't jeugdig afbeeldsel van 't leven, daar 't droevig zinnebeeld der dood.
Wordt de tulp hooggeschat in Konstantinopel, waar men haar jaarlijks viert, de drift voor het aankweeken der lievelinge steeg hier in de xviie eeuw waarlijk tot uitzinnigheid. Hij wien het gelukte eene verscheidenheid te verkrijgen, droomde zich den gelukkigste aller stervelingen. Alzoo zeggen ons de geschiedboeken der stad Alkmaar, dat daar in 1637 eene verzameling van 100 tulpen voor den dwazen prijs van 90,000 gulden verkocht werd. De som in dit jaar voor den handel der tulpen besteed, bedroeg tusschen de vijf en zes millioen! Wat goeds hadde men daarvoor al niet kunnen stichten, wat al ellende en lijden kunnen stutten! Ja, zoo verre dreef men de uitzinnige drift, dat de wetten van den Staat verplicht waren den prijs der bloemen te bepalen, nadat zij velen fortuin en rust doen verliezen hadden! Dit was de natuur niet meer bewonderen, maar haar in veiling stellen!
Wat herhaalde pogingen men tot hiertoe besteedde om blauwe tulpen te winnen, die duizendmaal gedane moeite bleef vruchteloos. Men won bloemen die door de levendigheid en de afwisseling harer kleuren voor geene andere hoefden onder te doen, maar blauwe tulpen - nooit. Zoo verre liet de natuur, dit eigendom en werk van den Schepper, dit sprekend bewijs zijner Almacht, zich tot hiertoe niet bedwingen door den mensch die haar in het zweet des aanschijns bebouwt! Wij zullen dan ook wachten geloof te hechten aan eene tijding, dezer dagen door Fransche nieuwsbladen medegedeeld, dat een liefhebber der Fransche gemeente Joinville-le-Pont eene blauwe tulp won. Er worden zoovele sprookjes uitgedacht om de nieuwsbladen te vullen, dat die tijding ook wel een vertelsel kan zijn! Jammer is het toch dat die liefhebbber niet vóór twee eeuwen leefde: hem ontbreekt niets dan het winnen van witte meerlen om onnoembare schatten te verzamelen!
J.v.H.