Kronijk.
Antwerpen. - Het aloude St.-Nicolaas-kapelleken, Lange-Nieuwstraat, dat sedert langen tijd niet meer gebezigd werd, gaat, naar het schijnt, heropend worden ten dienste der roomsch-katholieke Duitsche landverhuizers.
- Den 6n Mei was in het Verbond voor kunsten, letteren en wetenschappen eene verdienstelijke schilderij van M.J. van Moerenhout: Borgerhout geplunderd en verbrand door de troepen van Marten van Rossem (1542) tentoongesteld.
Brussel. - De koning heeft 500 loten genomen in de tentoonstelling der waterverfschilders, schilderijen aangekocht van Billoin, Clays, Huberti, Lauters enz., en bestellingen gedaan aan Simonau en Francis.
- Fraikin arbeidt aan een borstbeeld der koningin.
- De maatschappij de Wijngaard schrijft eenen prijskamp uit, voor: a een drama in een of twee bedrijven, prijs fr. 200 en een eerepenning; b een tooneelspel van gelijken omvang; zelfde prijs als voor 't drama. Het onderwerp moet strooken met eigen landaard en eigene zeden. Voor het nabeste in ieder der beide vakken zal eene som van 100 fr. en een zilveren eermetaal worden gegeven. De stukken, zonder naambriefje maar met eene kenspreuk vrachtvrij inzenden vóòr 1 Augusti 1866, aan den bestuurraad der maatschappij de Wijngaard, Groote Markt, nr 19, te Brussel.
Gent. - Bij den uitgever Willem Rogghé is verschenen: Verslag over de werkzaamheden van het Willems-Fonds gedurende het bestuurjaar 1865, en handelingen der Algemeene vergadering van 25 Maart 1866.
Het nieuw bestuur van het Willems-Fonds is samengesteld als volgt: de heeren F. Rens, voorzitter; E. de Clercq, advocaat, secretaris-schatbewaarder; J. Morel, student, secretaris der volksbibliotheek; J. de Vigne, student, secretaris van den volksalmanak; O. de Kerchove, advocaat, bibliothekaris van 't bestuur; leden: L. van Aelbroeck, advocaat, W. Knibbeler, leeraar bij het Atheneum, F.-A. Boone, letterkundige, J. Vuylsteke, advocaat, P. Geiregat, letterkundige, en G.-D. Minnaert, hoofdonderwijzer.