Kronijk.
Antwerpen. - In het afgeloopen jaar 1865 zijn er in België een 40tal nieuwe dag- en weekbladen gesticht, waarvan 24 te Brussel. Men berekent op ruim 100 het getal der in België verschijnende Vlaamsche bladen.
- M.E. Gregoir heeft van M. de Borchgrave, namens den koning, een vleienden brief ontvangen, voor toezending aan Z.M. van zijne laatste samenstelling Marche solennelle, welke eene zeer verdienstelijke samenstelling is en door M. Bender voor krijgsmuziek zal geschikt worden.
- Wij vernemen dat de beeldhouwer Jos. Ducaju, wien, zooals men weet, de vervaardiging van het standbeeld van David Teniers den jonge opgedragen is, het model van zijn werk voltooid heeft.
De heer Jos. Ducaju arbeidt op dit oogenblik aan een borstbeeld van koning Leopold II.
Aalst. - M. de burggraaf Eugeen de Kerckhove, van Mechelen, hield op zondag 25 Februari ll. aldaer in den Eendrachts-Kring, eene verhandeling, over het katholicismus en de omwenteling.
Brugge. - Het bestuur der koninklijke Academie van schoone kunsten aldaar, heeft besloten, met de eerste dagen van Augusti 1866, eene tentoonstelling te openen van schilder-, beeldhouwen graveerwerken. Die tentoonstelling, welke zal geopend zijn tijdens het bezoek waarmeê de koning en de koningin de stad Brugge gaan vereeren, zal den 30n September gesloten worden.
Er zal eene loterij plaats hebben, met welker opbrengst men verscheidene der tentoongestelde werken zal aankoopen. De werken moeten ten laatste den 15n Julij gestuurd worden aan het bestuur der koninklijke Academie van schoone kunsten, in het lokaal der Halle. De vervoerkosten zijn ten laste der Academie; degene van terugzending zullen door de tentoonstellers betaald worden.
De voorwerpen voor de tentoonstelling bestemd, moeten voorafgegaan worden door eenen brief, behelzende den naam en de woonplaats van den kunstbeoefenaar, alsook de melding die in den kataloog behoort geplaatst te worden.
Brussel. - De koning heeft Gallait's gekende schilderij: De graven van Egmont en Hoorn gedurende de lezing van hun vonnis, aangekocht.
- De tentoonstelling van schoone kunsten zal dit jaar te Brussel plaats hebben. Zij zal den 1n Augusti geopend en den 3e September gesloten worden.
- De bureelen der jury's gelast met de beoordeeling van den vijfjarigen prijskamp van vaderlandsche geschiedenis en zedelijke en politieke wetenschappen zijn als volgt samengesteld: Prijskamp van nationale geschiedenis: Voorzitter, M. Gheldolf; secretaris, M.A. Wauters. Prijskamp van zedelijke en politieke wetenschappen: Voorzitter, M. Visschers; secretaris, M. de Boe.
- In den prijskamp der hoogeschoolen is eene vlaamsche memorie ingezonden op de philologische kwestie; de jury, gelast dit stuk te beoordeelen, bestaat grootendeels uit vlaamsche letterkundigen.
- Volgens de Beurzen-Courant zijn er van de zeven leden van de jury voor geschiedkundige schriften (de heeren Altmeyer, Gheldolf, generaal Guillaume, Le Roi, Namêche, de St.-Genois en Alfons Wauters) wel drie of vier die in 't geheel geene, of slechts zeer weinige kennis van het Nederduitsch hebben.
- Koninklijke Akademie van Wetenschappen, Letteren en Schoone Kunsten van Belgie. Prijskampen voor 1866.
De Academie heeft de volgende antwoorden op hare prijsvragen ontvangen:
‘Den invloed doen kennen, dien de vestiging der Saksische koloniën op het kustland, heeft uitgeoefend op de zeden en instellingen van Vlaanderen.’
Twee verhandelingen, dragende tot kenspreuk:
1o Waarom zijn 's menschen zorgen;
Tusschen hangen en worgen?
2o Jupiter et rebus nox abstulit atra colorem (Virgil).
De rechters zijn: MM. Kervyn de Lettenhove, kanonnik De Smet en Snellaert.
‘De geschiedenis der politieke en bestuurlijke betrekkingen tusschen België en het graafschap Burgondië, tot aan de verovering van dit laatste gewest door Frankrijk.’
Eene verhandeling met kenspreuk:
Van waar komt al dien druk,
Rechters: MM. Gachard, Thonissen en Kervyn de Lettenhove.
‘De invloed van Leibnitz op de richting der hedendaagsche wijsbegeerte.’
Eene memorie, met kenspreuk;
Groot gaper, wat zal het zijn?
Veel beloven en ijdele schijn.
Rechters: MM. Thonissen, kanonik de Smet en Snellaert.
‘Hoe kan de werkman zich zelven helpen,’ enz.
Twee verhandelingen, dragende tot kenspreuken:
1o Epargne, association, solidarité,
2o Dat stomme geld! dat maakt gewis
Al recht wat krom en kreupel is.
Rechters: MM. Ducpétiaux, De Decker, Haus.
- Bij ministeriëel besluit wordt artikel 6 van het ministeriëel besluit van 20 September 1863 opzichtens de tooneelkunst en tooneelletterkunde gewijzigd als volgt:
‘Art. 6. De toelage voor de nieuwe muziek van een dansspel, op een ander tooneel dan hetgene van den Muntschouwburg te Brussel uitgevoerd, zal gelijk wezen aan die welke aan een tooneelspel verleend wordt.
De toelagen te verleenen aan den tooneelbestuurder en het bedrag der ten honderden schrijversrecht voor de nieuwe muziek van een dansspel ten Muntschouwburge opgevoerd, worden volgender wijze bepaald:
|
Ten honderden schrijversrecht; |
|
Toelagen |
op de bruto-ontvangst: |
Dansspel in één bedrijf |
fr. 80 4 0/0 |
Dansspel in twee bedrijven |
fr. 120 6 0/0 |
Dansspel in drij of meer bedrijven |
fr. 160 8 0/0 |
Voor den Muntschouwburg mogen de ten honderden schrijversrecht voor de nieuwe muziek van een dansspel in geenen gevalle en wat ook het bedrag der bruto ontvangst zij, minder beloopen dan de hier na bepaalde sommen: