Kronijk.
Antwerpen. - Het gedenkteeken bestemd om op het graf van dokter Rademakers te worden geplaatst, is in het kindergasthuis Louise-Marie tentoongesteld geworden gedurende 10 dagen. Het is vervaardigd door den beeldhouwer M. Jos. Ducaju, volgens eene teekening van M.F. Durlet.
- Sedert de heropening der volksbibliotheek, heeft de maatschappij de Toekomst 3742 boekdeelen aan het volk ter lezing gegeven. Heden nog zijn 310 boekdeelen in omloop. Bij voortduring groeit het getal lezers aan; kortelings werden 178 nieuwe toegangsbewijzen afgeleverd. Ook ontving de maatschappij een ruim getal giften in boeken, namelijk: Van M.F.J. Loos 66 nederlandsche boekdeelen, voornamelijk reis- en landbeschrijvingen; van M.G. vande Velde 70 boekdeelen, waaronder de volledige werken van Chateaubriand; van verschilligen nog 237 boekdeelen. De inschrijvingslijsten tot het verkrijgen van jaarlijksche bijdragen, bekwamen 38 nieuwe inschrijvers. Als een merkelijk bewijs van vooruitgang dient aangestipt te worden, dat het getal der lezers die het letterkundig gedeelte der boekerij verlaten om zich wetenschappelijke en geschiedkundige werken te verschaffen, dagelijks aangroeit
Brussel. - Bij ministerieel besluit van 15 januarij, is er tusschen de belgische beeldhouwers en plaatsnijders eenen prijskamp geopend voor de uitvoering van een plaasteren penning, verbeeldende het halfgezicht des konings.
De prijs bestaat in eene somme van 1500 fr.
De kunstbeoefenaren welke willen mededingen, moeten voor 30 mei aanstaande hun adres inzenden bij het departement van binnenlandsche zaken.
- Wij lezen in een vlaamsch dagblad: ‘Vele zaken worden in Brussel bevoorrecht, de vlaamsche taal alleen wordt er vergeten. De schouwburg van het Park is als de tentoonstelling van de vervallen fransche letterkunde en krijgt van den gemeenteraad eene toelage van 15,000 fr. In de Universiteit, op het stadhuis, in den letterkundigen kring, worden er een oneindig getal lessen en verhandelingen gegeven, doch geene enkele in of over het vlaamsch.’
Toen koning Leopold I, bij de inhuldiging van een nieuw stapelhuis te Gent, deze fransche woorden boven de deur las: entrepot public, vroeg hij aan de personen die hem omringden: Mijnheeren, ben ik wel in de hoofdstad van Vlaanderen? Dat de brusselsche gemeenteraad die woorden eens goed overwege en voldoening schenke aan de vlaamsche bevolking der hoofdstad.
- M.A. Storms heeft van M. de Borchgrave, sekretaris des konings, een vleienden brief ontvangen voor de toezending aan Z.M. van zijnen koorzang: Le roi est mort, vive le roi!
- M. Louis Gallait is voornemens eene episode te schilderen uit het dramatisch einde der twee gebroeders Jan en Cornelis de Witt. Ten einde op de plaats zelve, alwaar de feiten gebeurd zijn, studiën te doen, heeft de schilder van Egmont en Hoorn en van zoo menig ander meesterstuk zich voor eenigen tijd naar 's Gravenhage begeven, waar hij kostbare aanduidingen heeft gevonden in de verzameling printen van den tijd, toebehoorende aan de heeren van Sijpestein en Wintjens; die heeren hebben zich verhaast die ter beschikking van den beroemden kunstenaar te stellen.
- De belgische koninklijke Academie, den 7 februari 1816 gesticht, zal dit jaar den 50n verjaardag van haar bestaan vieren. De klas der letteren heeft reeds eenige voorbereidende schikkingen genomen met het oog op dien verjaardag. De openbare zitting der klas, die in de maand mei zal plaats hebben, zal buitengewoon plechtig zijn. Er leeft maar één lid meer, die in 1816 bij de openingszitting aanwezig was, het is M. d'Omalius-d'Halloy, onder-voorzitter van den Senaat.
- De koninklijke commissie van geschiedenis werd op 22 januarij door den koning ontvangen. Haar voorzitter, baron de Gerlache, heeft Z.M. het eerste deel aangeboden der Table chronologique den chartes et diplômes imprimés, concernant l'histoire de la Belgique, beginnende met het jaar 275 van onze tijdrekening en eindigende met het jaar 1100.
De koning heeft op de woorden, welke hem door M. de Gerlache waren toegericht, geantwoord dat hij een levendig belang stelde in de werkzaamheden, welke ten doel hebben licht over de nationale geschiedenis te verspreiden, geschiedenis, zegde hij, welke zoo rijk is aan gedenkwaardige gebeurtenissen en roemrijke feiten.
- In de klas van schoone kunsten der koninklijke Academie van Brussel hebben de volgende kiezingen plaats gehad, in vervanging van overledene leden. Zijn gekozen: Afdeeling der graveerkunde, voor eene plaats van lid in vervanging van wijlen M. Braemt: M. Julius Leclercq, te Brussel. Afdeeling der wetenschappen en letteren, voor eene plaats van lid in vervanging van wijlen den kolonel Demanet: M. Adolf Siret, briefwisselend lid der klas, te St. Nikolaas. Voor eene plaats van geassocieerde, in vervanging van M. Franz Kügler: M. Karl Schnaade, te Berlijn. Afdeeling der beeldhouwkunde. Voor twee plaatsen van geassocieerden: MM. Jouffroy, lid van het Instituut van Frankrijk en Frederik Drake, van Berlijn.