Kronyk.
ANTWERPEN. - M. Ferdinand Pauwels heeft zyn tafereel de Wederkomst der Bannelingen van Alva, ten toon gesteld; ontelbaer was de menigte die zich in de gewoone tentoonstelling-zael in de Venusstraet. voor het nieuwe werk van den jeugdigen meester, verdrong. Wy begrypen niet dat men die zael slechts gedurende eenen dag heeft willen toestaen, doch gelukkiglyk heeft de bevolking het geluk gehad, dezelve nog twee dagen te kunnen gaen bewonderen, op een der zalen van het koninklyk schouwburg. Deze zoo dichterlyke schepping is weerdig van de faem die Pauwels in 1861 verworven heeft. Het Vertrek der bannelingen van Alva, dat hy ons toen te zien gaf, was bedroevend en verschrikkend en de Wederkomst is thans vergenoegend en vreugdevol.
Magtig van kleur, zuiver van teekening, blyft hy de overleveringen der vlaemsche school getrouw, en bewyst dat zyn vertrek uit Antwerpen in plaets van hem te benadeelen, hy niettegenstaende de zoo schitterende hoedanigheden, die hy reeds ten toon spreide nog een overgrooten vooruitgang gemaekt heeft. De groothertog van Saksen Weimar mag gelukkig zyn, zulke meester voor zyne kunstschool te hebben aengetroffen.
- M. Ed. Verhaegen, oud lid van het gemeente-bestuer, heeft reeds dry tafereelen aengekocht, die in de aenstaende tentoonstelling zullen pryken, van de heeren B. Weiser, Ruyten en J. Rosseels.
- Door koninklyk besluit van 2 july zyn de heeren J. Cuylits, N. de Keyser, E. Geelhand, A. Geelhand, E. Rigelé, A. Cogels, H. Le Grelle en L. Van Hemelryck, leden der uitvoerende kommissie der maetschappy ter aenmoediging van schoone kunsten, gemagtigd tot het instellen eener lotery, samengesteld uit tafereelen en andere kunstvoorwerpen, aen te koopen door middel van de opbrengst der inschryving.
- M. Th. Van Bever, stads-ingenieur, heeft een plan opgemaekt om de oude stad met de nieuwe te verbinden, later komen wy daer breedvoerig op terug.
- Op 3, 4 en 5 July waren in een der zalen van het koninklyke schouwburg de lessen ten toon gesteld der leerlingen der Nyverheidsschool, waeraen het staetsbestuer acht zilveren eermetalen verleend heeft.
- Op 10 July had de eerste plegtige prysuitdeeling aen de leerlingen plaets, in de Concert zael van het Theâtre der Variétés; M. de gouverneur der provincie, de dd. burgemeester verschillende leden van het gemeente-bestuer, de leeraren, de voorzitters der Wetenschappelyke Vereeniging en der Maetschappy der bevordering van Kunstnyverheden woonde dezelve by.
M. de gouverneur, de dd. burgemeester en de secretaris der nyverheidschool, hielden beurtelings eene redevoering die door het talryk publiek toegejuicht werden.
AUDENAERDE. - By het afkappen van eenen muer der oude vestingsgronden, heeft men eene ontdekking gedaen. Meer dan twee honderd zilveren muntstukken kwamen uit eene holte van den muer gerezen.
Deze zilverstukken ten getalle van 229, zyn niet zeldzaem; onder deze vindt men: een zilveren stuiver van Philippus den Schoonen (1478-1506); vele zes-stuiverstukken van Albertus en Elisabeth, met het jaertal 1606; zes-stuiversstukken van Philippus den IV, geslagen ten jare 1621 tot 1655; twee en een halven dukaton van denzelfden.
Byna terzelfder plaets, waer deze munten zyn gevonden, heeft men een gedeelte van eenen ouden versterkingstoren uitgedolven, waervan het binnenste gedeelte meer dan 4 meters hoogte heeft en het buitenwerk een drytal meters boven den grond verheven is. Dezen toren bevat dry schietgaten en is byna geheel in arduin-steen gebouwd. Het schynt dut M. Dr de Graeve wiens eigendom het is, dit overblyvende stuk niet zal laten afbreken.
BRUSSEL. - By de wed. Parent en zoon, is een schrift verschenen, waerin de heer J.F.J. Heremans, van Gent, duchtig gehekelt wordt, over de uitgave der Nederlandsche Dichterhalle; doch dit schrift is naemloos verschenen.
Wy betreuren dat de schryver den moed niet heeft, zich te laten kennen daerom voegen wy er een fransch spreekwoord by: La critique est aisée, mais l'art est difficile.
Moge hy, nu iets meer of beter leveren als M. Heremans, dan zal hy eenen wezentlyken dienst bewyzen aen de letterkunde.
BRUGGE. - Op het Taelkongres, in september 1862, waervan wy een breedvoerig verslag mededeelde, werd beslist dat het eerstvolgende Kongres in den vakancietyd van 1864, te Rotterdam zoude plaets hebben.
De vakancietyd nadert, en tot heden is ten aenzien dier zoo belangryke vergadering nog niets anders bekend gemaekt.
Zou het Taelkongres dit jaer niet gehouden worden?
DEINZE. - Verschenen: De Vondeling, een roman uit onze dagen, door A.C. Vander Cruyssen. Dit werk werd bekroond in den letterkundigen pryskamp aldaer.
GENT. - M. Willem Rogghé heeft een kataloog uitgegeven, van vlaemsche boekwerken by hem verkrygbaer, deze uitgaven is zeer nuttig byzonder voor de gemeentens waer men zich onledig houd met het daerstellen van volksbibliotheken.
GULLEGHEM. - De maetschappy van letter- en tooneeloefening aldaer Vlamingen, vooruit! heeft eenen pryskamp uitgeschreven van letter-, bybel-, tooneel- en zangkunde tegen 28 Augusty van dit jaer, denzelve zal plaets hebben, in de groote zael van het gemeentehuis.
LEUVEN. - In eene zyner laetste zittingen, heeft het tael- en letterlievend studenten-genootschap: Met Tyd en Vlyt, by de katholieke Hoogeschool, besloten van het buitenlidmaetschap aen eenige voorname letterkundigen uit Holland aen te bieden, onder andere aen Dr. Brill, Hofdijk, Dr. A. de Jager, Mr J. Van Lennep en Dr. M. de Vries. Deze heeren hebben dit aenbod met welwillendheid aengenomen.