Kronyk.
ANTWERPEN - De heeren G. Guffens en J. Swerts arbeiden aen de kartons der muerschilderingen die zy op het stadhuis te Yperen gaen uitvoeren.
- De koninklyke maetschappy ter aenmoediging van Schoone Kunsten, heeft de plaet aengekocht van M. Michiels waervan er op de laetste tentoonstelling van Londen een afdruk prykte. Deze plaet stelt: de Blinde voor, naer een tafereel van den beroemden schilder Dyckmans, dat het kabinet versiert des heeren van Geetruyen-Schram.
BRUSSEL. - Het standbeeld van M. Pieter-Theodoor Verhaegen, zal in de vrye Universiteit geplaetst worden.
- De eerw. P. Dechamps zal binnen eenige dagen een boekwerkje doen verschynen, getiteld: De katholieke zaek. 't Is de redevoering welke hy van zin was in het katholiek kongres uit te spreken, en welke eene onpasselykheid den doorluchtigen Redemptorist belette alsdan te hooren.
- Z.M. de koning heeft zyn borstbeeld geschonken aen Z.E. den kardinael aertsbisschop van Mechelen; hetzelve is uitgevoerd in wit marmer, door M. Willem Geefs.
GENT. - De Volksalmanak van het Willems fonds voor 1864, is verschenen en bevat buiten den kalender enz.: Twee weduwen, eene novelle, door Sleeckx; eene levensbeschryving van Jacob van Zevecote; Die niet en mint is zot of blind, door Jacob van Zevecote; Een woord over het katoen, een artikel over het onlangs door het Fonds uitgegeven voortreffelyk werk; De kleine Ekonomist; De luchtsteenen; door Dr F.; Gedichten der voornaemste Noord- en Zuidnederlandsche dichters en een tamelyk uitgebreid artikel over Jacob van Artevelde.
LEUVEN. - M. de kanonik Laforêt, leeraer, gaet kortelings eene geloofsverdediging afkondigen, tot titel voerende Waerom gelooft men niet meer? Men zegt veel lof van dit boek.
KORTRYK. - De tooneelmaetschappy: de Lauwertak, van Antwerpen, heeft op 6 december deel genomen aen het tooneel-festival uitgeschreven door de maetschappy de Kruisbroeders. Na de opvoering van het drama Lodewyk of de gevolgen van het spel, heeft de beroemde schryver Hendrik Conscience de leden der maetschappy de Lauwertak gelukgewenscht over de goede opvoering van het stuk, en hun ten zynent genoodigd. Hy heeft hun tot aendenken zyn laetste werk en zyn portret geschonken.
VIRTON. - Volgens de Eendragt vond men aldaer by de afbraek van het hoogaltaer in de kerk, in eene holte van den muer, zeven perkamenten registers en eenige partitien godsdienstig muziek. Alles was zorgvuldig in eenen doek gewonden. Ter pastory bevond men dat de registers van de oude abdy van Loye voortkwamen. Twee derzelve zyn met zilveren sloten voorzien. In één dezer registers zyn al de daden en het leven der kloosterlingen geschreven en het andere bevat het nauwkeurige verhael van al de voornaemste feiten welke in de abdy zyn voorgevallen. De vyf overige registers behelzen slechts rekeningen van ontvangsten en uitgaven. Het is onbekend wanneer en door wien die kostbare schriftstukken verborgen werden.