- De volgende omzendbrief is ons uit de gemeente Borgerhout toegekomen: ‘Maatschappij de Taalvrienden, gevestigd in de Kattenbergstraat, 44.
Mijnheer, wij hebben de eer UEd. te berigten dat onder den bovenstaanden titel, in onze Gemeente, eene Maatschappij is ingerigt ten doel hebbende, door het daarstellen eener volksbibliotheek, de leeslust onder onze medeburgers aan te wakkeren en tevens de bevordering der moedertaal te bewerken.
Ons voorstellende in de toekomst door eene inschrijving op alle vlaamsche werken het onze bij te dragen ter huldiging der vlaamsche letterkunde, doch gezien de onmogelykheid om in eens al onze schrijvers te vertegenwoordigen in eene pasgeboren Boekerij, zijn wij zoo vrij eenen oproep te doen aan UEd. welwillendheid, opdat UEd. zou gelieven onze pooging met een of meer uwer letterkundige gewrochten te ondersteunen.
Met de hoop dit verzoek van uwentwege ingewilligd te zien, verzoeken wij UEd. niet na te laten ons het prospectus uwer toekomende uitgaven af te sturen, en bieden UEd. de uitdrukking onzer bijzondere hoogachting aan.’
(Volgen de handteekens.)
BERGEN. - In 1864 zal aldaer eene tentoonstelling van Schoone Kunsten plaets hebben voor werken van levende kunstenaren van België en uit den vreemde.
BRUSSEL. - Het prachtig tafereel Dalila van den beroemden Gallait is aengekocht door M. Gambard van Londen.
CRAYBEKE. - Den 16 dezer is in deze gemeente eene belangryke oudheidskundige ontdekking gedaen. Een werkman, die een stuk grond van M. Stassaert omdelfde, stootte met de spade tegen een hard voorwerp, dat eenen metaelklank gaf. De man graefde dieper, en vond, tot zyne groote verwondering, eenen helm, eene borstkuras, een degen en andere overblyfsels van wapens, vermengd met eenige beenderen, die schynen tot een menschelyk geraemte te behooren. Op de kuras bemerkt men een wapen, dat bestaet uit eenen leeuw en eene zwaen, die eenen beukelaer ondersteunen. By gebrek aen voldoende kennis, heeft men nog niet kunnen bestatigen tot welke eeuw deze voorwerpen behooren.
DUFFEL. - Zoo als wy reeds aengekondigd hebben, heeft op 25 october, aldaer de inhuldiging plaets gehad van het borstbeeld van Cornelius Kilianus, die van Duffel geboortig was; het is in de zittingzael des gemeenteraeds geplaetst en het werk van den heer Jacobs.
Ter dezer gelegenheid denken wy het niet ongeschikt eenige woorden over dezen vermaerden philoloog te reppen.
Cornelius Abts, alias Van Kiel of Kilianus, werd te Duffel geboren vóór het midden der XVIe eeuw. Hy legde zich met ongemeenen iever toe op de letterkunde en byzonderlyk op de welsprekendheid en de dichtkunke. Zyne moedertael vooral bekleedde eene plaets in zyne studiën.
Omstreeks 1557, vestigde C. Kilianus zich te Antwerpen en werd aldaer door Ch. Plantyn belast met de proefverbeteringen dezes drukkery. In deze betrekking, die hy bleef vervullen tot zyne dood, in 1607, heeft Kilianus menigen dienst aen de letteren bewezen en het is aen hem dat men de verbeteringen te danken heeft van een groot getal werken die by Plantyn en later by zynen opvolger Moretus gedrukt werden.
Het groote werk van Kilianus, dat welk zynen naem onsterfelyk maekt, is zyn: Etymologicum teutonicae linguae, of vlaemsch etymologisch woordenboek. De geleerde Justus Lipsius heeft met grooten lof van dit werk gewag gemaekt, en thans nog wordt hetzelve dagelyks door de geleerden met veel vrucht geraedpleegd.
GENT. - M. Ecrevisse is thans bezig met de laetste hand te leggen aen een nieuw werk, dat voor titel zal dragen: de Boerennicht. Het zal eerstdaegs ter pers gelegd worden en by inschryving verkrygbaer zyn.
- Om eerstdaegs te verschynen: Tweede uitgaef van Sinte Greef of de Graef van half vasten, blyspel met zang in één bedryf, door J. Ducaju.
KORTRYK. - Men leest in de Vrye Burger: Daegs na hare vertooning, hier ter stede, heeft de maetschappy van Blankenberghe een bezoek afgelegd by onzen vermaerden romanschryver, M.H. Conscience. M. Segaert, een der byzonderste leden, heeft hem gezegd dat er in het kleine stadje Blankenbergh eene volksbibliotheek bestond, en dat de mannen die er aen het hoofd van waren, hoopten op de ondersteuning van Vlaenderens beroemden schryver te mogen rekenen. M. Conscience heeft de aenwezigen over hunne oplettendheid bedankt, en hun de volledige uitgave van zyne werken, die tot 76 deelen beloopen, voor hunne volksbibliotheek geschonken. - Deze daed zegt meer dan alle redeneringen, en bewyst eens te meer dat de liefde voor de verlichting des volks, de gehechtheid aen het welzyn van het vlaemsche, in niets in het hert van onzen geliefden volksschryver verkoeld is.
MEENEN. - De maetschappy Kunstbare Minnebroeders, rigt aldaer een buitengewoonen kampstryd in voor drama's en bijspelen, waerop al de tooneelmaetschappyen van België, Holland en Fransch-Vlaenderen worden uitgenoodigd.
Elke prys zal bestaen uit een verguld eermetael en eene somme van 500, 300, 200 en 100 fr. voor den eersten, tweeden, derden en vierden prys.
De kampstryd zal den 14 beginnen en den zondag 20 december daerna gesloten worden. Elke maetschappy moet een drama en een of twee blyspelen, ten haren keuze opvoeren, samengesteld uit dry bedryven en ten minste vyf persoonaedjens tellende, de vrouwenrollen inbegrepen, die door vrouwen moeten vervuld worden.
VEURNE. - Op 29 november heeft aldaer op de groote zael van het stadhuis de prysuitdeeling der Akademie plaets gehad. Het kollegie van burgemeester en schepenen, leden van het gemeentebestuer en een talryk publiek woonden de plechtigheid by.
De burgemeester, voorzittter van het bestuer, opende de zitting en verleende het woord aen den heer Van Damme Bernier, die sedert jaren het zich eene plicht maekt deze belangryke instelling aen te moedigen en er, om zoo te zeggen, zyne gedurige zorgen aen schenkt. Hy deed, in eene oprechte en welgemeende rede, al het belang daervan uitschynen voor den werkman, en wakkerde hem aen zich ernstig op de teekenkunde toeteleggen en de lessen met vlyt te volgen. Moge hy aenhoord en zyn goede raed gevolgd worden! Sedert 1847, toen de Akademie tot stand kwam, is M. Van Damme Bernier de moedige en vlytige voorstaender van deze instelling.