Sterfgevallen.
M. Emanuel van Cuyck, bouwmeester te Antwerpen, die gedurende 23 jaren deel maekte van het gemeentebestuer, is aldaer, op 4 october, overleden in den ouderdom van 77 jaren.
Op 7 derzelfde maend had de lykdienst plaets, in de St-Jacobskerk; de dd. burgemeester M. Van Put, de schepenen en een aental leden van den gemeenteraed en een talryk publiek uit al de rangen der maetschappy woonden dezelve by.
De ter aerde bestelling had plaets op het Kerkhof der Marckgravelei; niet eene redevoering werd er uitgesproken; en nogtans heeft M. van Cuyck oneindige diensten aen de stad bewezen, getuigen daervan de schoone wandelingen de glacis waervan men de weêrga niet in Europa vindt; niet alleen de aenleg, maer de beplanting die zoo wonderschoon is, werd door M. van Cuyck geleidt.
Het eenvoudig en nederig karakter van den werkzamen en verdienstelyken man had hem de algemeene achting doen verwerven.
De eerste aenleg van den dierentuin werd ook door M. van Cuyck gedaen, alsook al de schoonste buitenverblyven der byzonderste familiën der stad; hy was sedert jaren lid van de koninklyke maetschappy van Schoone Kunsten.
Wy hopen dat men op de wandeling een gedenkteeken plaetsen zal, dat den man herrinnert aen wien men dit schoon werk verschuldigd is.
- De eerw. heer Carton, bestuerder van het doofstommengesticht te Brugge, is aldaer op 19 september overleden, ten gevolge eener keelziekten. Hy werd te Pitthem geboren in 1802.
- De duitsche wetenschap heeft een schier onherstelbaer verlies geleden. De beroemde letterkundige Jacob Grimm, is den 20 dezer 's avonds, na eene kortstondige ziekte, overleden. Een aenval van beroerte maekte een einde aen zyn zoo nuttig en werkzaem leven. Jacob Grimm was den 4 juny 1785 geboren en heeft dus een leeftyd van 78 jaren bereikt. Tot in zyne laeste dagen zette hy het werk voort, dat hy met zynen kortelings afgestorven broeder Wilhelm had begonnen en dat de kroon op hunnen welverkregen roem zou zetten, namelyk het groote duitsche woordenboek. Hy mogt dit echter niet ten einde brengen, en vorderde slechts tot het woord Fromm (regtschappen), dat, treffend inderdaed, zoo zeer op 's mans karakter van toepassing is.