eene nieuwe gothieke baldequin en een ryk geborduerd vaendel verveerdigd.
BRUSSEL. - Programma der pryskampen voor 1864, uitgeschreven door de klas der letteren, zedelyke en politieke wetenschappen van de koninklyke akademie van België.
Eerste vraeg. - De oorzaken opzoeken die geduerende de twaelfde en dertiende eeuw, de inrigting verwekten van belgische koloniën in Duitschland. De inrigtingen uitleggen van die coloniën en den invloed dien zy uitoefenden op de politieke en burgerlyke instellingen, alsmede op de zeden en gebruiken van het land waerin zy tot stand kwamen.
Tweede vraeg. - De geschiedenis maken van het muntstelsel, ingerigt door de Carlovingianen, tot het einde der regering van Karel den Groote, zoo onder betrek der muntweerde als onder dit hunner typen.
Derde vraeg. - De lichamelyke, zedelyke en verstandelyke toestand der werkende klassen in België vergeleken, onder het regiem der neeringhen en tegenwoordig.
Vierde vraeg. - De geschiedenis maken van den vorstenraed van Brabant.
Vyfde vraeg. - De geschiedenis maken van de internationale betrekkingen van België met Spanje, voornamelyk onder betrek van den handel, nyverheid, letterkunde en kunst, sedert de vroegste tyden tot het verdrag van Utrecht.
De mededingers zullen enkel de politieke geschiedenis raken voor zooveel zy moet dienen tot verbinding tusschen de feiten die zy moeten uitleggen.
Zesde vraeg. - Prys voor vlaemsche welsprekendheid. Lof van Vondel.
De klas stelt van nu af aen de volgende kwestie voor den pryskamp van 1865 voor:
De oorzaken opzoeken die, in de 12e en 13e eeuw het inrigten verwekten van belgissche koloniën in Hongarië en Zevenbergen. De inrigting dier koloniën uitleggen en den invloed dien zy hadden op de politieke en burgerlyke instellingen, alsmede op de zeden en de gebruiken der landen waer zy gesticht werden.
In gevolge den wil van M. de Stassart en krachtens de edelmoedige schikkingen door hem genomen, schryft de klas twee buitengewoone pryskampen uit, waervoor de pryzen in 1864 zullen toegekend worden.
1o Een prys van 600 fr. aen den schryver van het beste werk op van Helmont, bevattende, buiten de levensbeschryving van den geleerde, een kritisch vertoog zyner ontdekkingen en leerstelsels. Men wenscht dat de mededingers te dien einde de dokumenten rakende van Helmont, die berusten in verschillende letterkundige verzamelingen des lands, raedplegen.
2o Een prys van 3,000 fr, aen den schryver van het beste werk over eene kwestie van nationale geschiedenis, gedurende het zesjarig tydpark van 1 january 1858 en 1 january 1864.
- Doktor R.C. Backhuizen van den Brinck, de geleerde ryksarchivist van Holland, is door Z.M. den koning tot officier der Leopolds-orde benoemd. Deze benoeming is met veel voldoening vernomen; M. Backhuizen is inderdaed een man die vele verdiensten bezit.
GENT. - Op 24 augusty heeft in de zael van het St-Jorishof de verkooping plaets gehad, der schoone verzameling van oude zegels en cachetten, door wylen M. den graef de Renesse-Breidbach, ondervoorzitter van den Senaet, nagelaten.
Een groot getal liefhebbers, niet alleen van België, maer uit den vreemde waren naer de verkooping gekomen; ook zyn de meest belangryke voorwerpen sterk betwist en aen hooge pryzen verkocht geworden. - No 1, zegel van het oud kapittel van Dendermonde, is voor 165 fr. verkocht; No 24 zegel van de oude abdy van Munster-Bilsen, voor fr. 177; No 26, zegel van het klooster van Hasselt, voor fr. 132; No 27, zegel van het hospitael van Tongeren, fr. 175; No 186, groot tegenzegel van keizer Karel, fr. 550. Dit kostelyk voorwerp is naer het schynt, voor rekening van eenen liefhebber van het land aengekocht. No 190, zegel van de smeden van 's Hertogenbosch, fr. 121; No 194, zegel van het St-Jorisgilde, te St-Truijen, 154 fr.
Eenige dezer voorwerpen zyn voor de oudheids-kabinetten van Brussel aengekocht, maer het grootste gedeelte is aen liefhebbers van de stad toegewezen.
- De koninklyke maetschappy van Schoone Kunsten en Letteren te Gent is, in eene algemeene vergadering, in haer lokael ten stadhuize byeengekomen, om den uitslag te vernemen van den muziekalen kampstryd en het verslag van den beoordeelingsjury over de elf ingezondene samenstellingen, op de woorden der bekroonde vlaemsche kantate.
De jury, saêmgesteld uit MM. ridder L. de Burbure, van Antwerpen, Hanssens, van Brussel, en Küfferath (in plaets van Andries) van Gent, heeft een verschillend oordeel uitgebragt over de weerde der mededingende stukken; met twee van de dry stemmen is een derzelven als het verdienstelykste beschouwd, doch slechts met eene stem dit als bekroonensweerdig aengeduid. Dat stuk is no 4 met kenspreuk: ‘Gent en Artevelde!’
Een der regters heeft verder als eene loffelyke vermelding weerdig geoordeeld de stukken no 2, 6 en 7; terwyl een ander regter niet een van al de mededingende kompositiën den prys weerdig achtte, als zynde in allen de grondregels der toonzetkunst, zyns oordeels niet behoorlyk opgemerkt geworden.
De vergadering heeft, na eene wydloopige beraedslaging, en aengezien de uitgeloofde prys van 350 francs niet toegekend kan worden, op voorstel eens lids, met algemeene stemmen besloten, aen bovengemeld no 4, met kenspreuk: ‘Gent en Artevelde!’ eene aenmoedigings-medalie van 200 francs weerde te schenken. De schryver dier kompositie wordt derhalve verzocht zynen naem kenbaer te maken aen den sekretaris der koninklyke maetschappy van Schoone Kunsten en Letteren.
De feesten ter gelegenheid der inhuldiging van het standbeeld van Jacob van Artevelde, zullen plaets hebben van den 12 tot den 18 september. Het feest vangt aen met eene groote brooduitdeeling aen den arme. De onthulling van het standbeeld heeft 's maendags 14 september, ten 3 ure na den middag plaets. De kantate zal gezongen worden door 17 maetschappyën, te samen 1200 zangers tellende.
De poogingen, welke de dekens der gebuerten aenwenden voor de versiering der straten tydens de feesten, worden met den besten uitslag bekroond. Overal maekt men vaendels; men klaegt maer over iets: namelyk over de duerte der katoenstof.
Het schynt dat de maetschappy Tot nut van 't algemeen, van Amsterdam, voornemens is M. Veth, uitstekend orientalist, naer het kongres af te veerdigen.
TEMSCHE. - De maetschappy de Vlaemsche Ster, heeft eene subsidie van 300 fr. bekomen, om haer te helpen in het voortzetten van hare letterkundige werkzaemheden.