iedere ernstige boekenkast. Het is maer nu, dat de laetste toonen der feestklok uitgedoofd, en de rookwolken van het vuerwerk verdwenen zyn, dat men de juiste weerde beseft van die vergaderingen. Dit belangryk boekdeel doorloopende zal men verstomd zyn over het talent dat er in opgesloten ligt; wel is waer, er is niets stelligs beslist, doch zeker zal er een oneindig nut uit voortvloeijen daer men aen de gedachten van een aental beroemdheden van Europa kan putten. Buiten eene welberedeneerde inleiding van M.E. Gressin Dumoulin, bevat het boekdeel het verslag der zittingen der verschillende afdeelingen, alsook de algemeene beraedslagingen, en alle de belangrykste verhandelingen of ingezondene redevoeringen in verschillende talen. Wy zullen trachten by tyd en gelegenheid de byzonderste in het vlaemsch medetedeelen, en danken den heer Eug. Gressin Dumoulin voor de diensten door hem den vaderlande, met de uitgaef van dit merkweerdig boekdeel bewezen.
- Door koninklyk besluit van 6 november, wordt M.Ch.J.G. Nelis, leeraer van tweede latynsche klas by het koninklyk atheneum van Antwerpen, tot den leeraerstoel van latynsche rhetorika in hetzelfde gesticht benoemd, in vervanging van M. Wagener, overleden.
- De gunstiggekende dichter M. Willem De Marteau arbeidt aen een vaderlandsch zangstuk getilteld: le Drapeau belge. De muziek van dit stuk is verveerdigd door M. Adolph Chevalier adjudant-major by het 10e linie-regiment. Het zangstuk is der Hertoginne van Braband, met hare hooge toestemming, opgedragen.
- De Nederduitsche Bond heeft op 21 october ll. eene zitting gehouden welke door talryke leden werd bygewoond. Over het eerste punt aen het dagorde Stedelyk budget - Nationael Tooneel, hebben verschillige sprekers het woord gevoerd, en er werd besloten, dat de Bond een verzoekschrift aen de gemeente-raed zou sturen om aen te dringen op de bouwing van een lokael voor het vlaemsch tooneel en op de vermeerding van toelage. M. Backx gaf lezing van een welgeschreven opstel over den tegenwoordigen toestand van België. Het laetste punt van het dagorde, betrekkelyk de houding der Vlamingen in de kiezingen, werd tot eene volgende zitting verzonden.
- Verschenen in de drukkery van J.-E. Buschmann: Sur la nécessité d'introduire et de propager en Belgique la Gymnastique scientifique, suédoise door doktor De Ceuleneer-Van Bouwel.
- De tentoonstelling der antwerpsche school, Statieplaets, by M.C. Boon, is met twee schilderyen verrykt geworden: de wacht van Abd-el-Kader gedurende de moorderyën van Syrië. door M.J. Huysmans; de morgen, landschap, door M.J.F. Leemans.
- Wy hebben meermalen van den zoo verdienstelyke landschapschilder M.L. Fuchs gesproken; met veel genoegen hebben wy vernomen dat het taefereel dat zich te Amsterdam in de tentoonstelling bevindt, aldaer door eenen particulieren aengekocht is geworden.
- De bestuerlyke kommissie van het ondheidskundig Museum heeft nog ontvangen: van M.H. Carpentero, twee koperen beeldjes der H. Maegd, dagteekenende van de XVIIe eeuw. Van M. Leys, eene tapyt van de XVIIe eeuw, verveerdigd naer de teekeningen van den antwerpschen schilder Marten de Vos. Van M. Van Mol-Van Loy, het octrooi van koning Philip IV, by welk octrooi den drukker Godgaf Verhulst gemagtigd wordt het verhael der Reis naer Jerusalem van Broeder Jan Van der Linden uit te geven. Men weet dat dit werk sedert eene eeuw de geliefkoosde lezing onzer vaderen was. In menig huisgezin wordt het nog met smaek gelezen. Van 't gemeentebestuer eene groote schouw, dagteekenende van de XVIe eeuw en welke in de stedelyke magazynen bewaerd werd. Deze schouw is merkweerdig schoon en bewerkt in den aert van degene welke de zael van het schepenen-kollegie op het stadhuis, versiert. Dezelve zal geplaetst worden in de Gemeenten en Gildenkamer, van het museum. Verschillende merkweerdige dokumenten, in de XVIe eeuw te Antwerpen van de pers gekomen.
- Eene muziekale bibliotheek is tot heden, uit hoofde der kostbaerheid, onmogelyk geweest voor een groot getal familiën. Hierin wordt thans voorzien door eene nieuwe en goedkoope uitgave van al de operas der beroemdste meesters, a rato van twee franks per partitie, by M.J. Odufré, fluitist-solo van het orkest van het koninklyk schouwburg. Al de partitiën zyn zorgvuldig gedrukt en gebrocheerd.
- M.G.J. Vanden Nest, zet gedurig zyne verhandelingen in den Dierengaerd voort.
GENT. - Op 24 dezer heeft M. Heremans, leeraer aen de gentsche Hoogeschool zyne lessen over de nederlandsche letterkunde hervat. Een groot getal studenten uit alle fakulteiten, en vreemde persoonen woonden de openingsles by. ‘Het is niet zonder zekere beschroomdheid, zegde de geleerde professor, dat ik telken jare het tydstip der heropening van dezen leergang zie naderen; maer ook telken jare, wanneer ik het spreekgestoelte beklim, ben ik gelukkig te bemerken, dat de yver der moedige jongelingen, die voor acht jaren den standaerd der vlaemsche beweging aen deze hoogeschool plantten, en de inrigting van dezen leergang vroegen, tot hunne opvolgers is overgegaen.’
Byna al de studenten die deze les bywoonden, behoorden tot het jongste akademisch geslacht. De vyanden der vlaemsche beweging, die gehoopt hadden dat een fakultatieve leergang over een tak van onderwys, die in de examina niet medegerekend wordt, weldra van zelfs zou gevallen zyn, moeten nu toch wel overtuigd zyn, dat, na eene proef van acht jaren, het vlaemsch element aen onze hoogeschool diepe wortelen heeft geschoten.
Verder handelde professor Heremans, over de duidelykheid in de poëzy, en, in zyne aenstaende les, zal hy over de gedichten van Nikolaes Beets spreken.