Muerschilderingen. - 1860-1862.
Even als het voorgaende jaer, is het budjet van binnenlandsche zaken van België voor het jaer 1862, gestaefd door een kohier van Notes explicatives, aen welke wy andermael het een en ander willen ontleenen, het welk de lezers der Vlaemsche School met den toestand der verschillige vakken der kunsten en letteren kan bekend maken, en willen wy in de eerste plaets hunne aendacht vestigen op art. 118: Aenmoedigingen voor de muerschilderingen by medewerking der gemeente en belanghebbende gestichten.
Dertig duizend franks waren in 1860 voor deze aenmoedigingen toegestaen, en besteed geworden aen zes kerkgebouwen en een gesticht. Wy zullen dezelve dadelyk opnoemen, en moeten eerst bestatigen, dat het Staetsbestuer de verdubbeling van het krediet vraegt in het budjet van 1862 geschreven.
‘Het vindt 30,000 fr. ontoereikend, het verlangt dit vak der groote schilderkunst nog meer aentemoedigen, tot versiering onzer voornaemste gebouwen doen dienen; des te meer daer eenigen onzer uitmuntendste kunstoefenaers het voornemen hebben betuigd er hun penseel aen te wyden. Twee groote steden (Antwerpen en Gent) hebben hare medewerking aen het staetsbestuer toegezegd, en zoo zal de uitvoering mogelyk worden van werken, die by het historisch en het wysgerig belang, ook dat der kunst zullen voegen, en bestendig getuigenis zullen geven van den gevorderden staet der belgische school op ons tydstip’
Dit zyn eenige der redens die de regering bewogen hebben om zulke aenzienlyke vermeerdering van het krediet voor de muerschildering te vragen, en nog schynt deze vermeerdering onvoldoende, want wy lezen al verder in de beweegredens: ‘Het totale beloop der uitgaven het budjet van 1862 toe te rekenen, bereikt thans reeds 65,000 fr.’
De 5,000 fr. meer zouden genomen worden uit het krediet tot aenmoediging der schoone kunsten in het algemeen toegelegd. Dit ondersteld, dat er op dit krediet zulke som beschikbaer is, maer dan zou het ook veel eenvoudiger en regelmatiger geweest zyn, dezelve daer af te nemen en by het krediet voor de muerschildering te voegen:
Hoe het zy, de centrale sektie heeft in haer verslag op het budjet, de gevraegde vermeerdering van 30,000 fr. aengenomen, alsook 6,000 fr. voor het vermeerderen der pensioenen der lauwerlingen van de pryskampen van Rome en degene der toonzetting. Het krediet by art. 118 van meergemeld budjet ingesteken is alzoo 36,000 fr.
Zie hier overigens eenige byzonderheden over den staet onzer muerschilderingen. Wy ontleenen dezelve aen het annexe no 6 van het beroepen verslag der centrale sektie.
Stadhuis van Antwerpen. - Den 28 February 1861 is er met M. Leys een contrakt gesloten voor de fresco-schildering der groote zael des Raedshuizes. De werken, welke tien jaer zullen duren, zullen eene jaerlyksche uitgave van 20,000 frs. vereischen, van welke frs. 12,500 voor het Ryk en frs. 7500 voor de Stad.
Museum van Antwerpen. - Voor het schilderen der groote inkomzael wordt met den heer N. De Keyser onderhandeld. Ook deze werken zouden tien jaer duren, en gelyk degene van het Stadhuis voor 20,000 frs. 's jaers worden verrigt.
Hertogelyk paleis te Brussel. - De heer E. Slingeneyer heeft aengenomen de groote zael van dit paleis met twaelf schilderingen te versieren voor welke hem 84,000 frs. zullen betaeld worden.
Universiteit te Gent. - De heeren L. Lagye en De Taeye zyn belast met het decoreren van den inkom. De werken sedert 1859 in gang, zullen frs. 80,000 kosten, deels door het Ryk en deels door de stad Gent te betalen.
St-Joriskerk te Antwerpen. - De heeren Guffens en Swerts hebben de decoratie dezer kerk ondernomen. Degene van het choor is voltooid en betaeld. Om den grooten beuk te beschilderen is eene som van franks 123,418 noodig. De stad en het kerkfabriek willen elk voor een vierde in de kosten treden, en het Ryk zou het overige op zich nemen; maer de zaek is nog niet geheel geregeld.
O.-L.-Vrouwekerk te St-Nikolaes. - Voor de in 1855 in deze kerk ondernomen muerschilderingen zyn sedert 1856 jaerlyks 1500 frs. uit de Rykskas toegelegd.
Gemeenteschool van Elsene. - De heer Gérard heeft voor 24,000 frs. aengenomen eene reeks historiestukken in dit gesticht te schilderen. Bovendien heeft hy zich verbonden, mits 75 frs. per exemplaer te leveren een afdruksel op doek van het gezamentlyke der schilderingen. Deze afdruksels zullen verdeeld worden onder al de lagere scholen des lands.
Kerk van Sint-Truyen. - De fabriekraed heeft de heeren Helbig en Van Marik, van Luik, in 1859 met de decoratie van het choor dezer kerk gelast, en het ryk is voor frs. 6,500 in de kosten gekomen. Thans wil men de geheele kerk op dezelfde wyze versieren, maer het Ryk zou gedurende