Kunst- en letternieuws.
Men mag aen den provincialen raed van Antwerpen dit regt laten wedervaren, dat hy het bouwen en herstellen der kerken in onze stad, sedert eenige jaren herwaerts, naer zyne middelen, mildelyk heeft ondersteund. Niemand is het onbewust, dat de provincie jaerlyks bydraegt in de kosten tot herstelling van de kerk en den toren van O.-L. Vrouwe, voor welke bereids ruim een millioen is toegelegd, en waervoor misschien nog het dubbele zal vereischt worden; want wy lezen in het jongste Verslag dat men aen het bovengedeelte van den grooten toren eene slach van materialen gebezigd heeft, dat men van nu af voorziet, dat men daer zal moeten aen herbeginnen. De raed die ook bygedragen had in de herstellingen en kosten voor den gevel van St-Carolus kerk, komt dezer laetste eenen nieuwen subsidie van fr. 3,333-33 c. te verleenen tot voltooijing van dit kunstwerk.
De nieuwe St-Josephskerk in de Leopoldslei heeft 100,000 franks bekomen, betaelbaer in tien jaren. Eene gelykmatige som is, indien wy het ons goed herinneren, verzekerd aen de Ste-Joriskerk, waervan de voltooijingswerken dezen zomer moesten hervat worden, doch die nu weder zyn uitgesteld. Onder de kerken, welke tegenwoordig in de plattenlandsche gemeentens der provincie gebouwd, hersteld of vergroot worden, bemerken wy degene van Duffel. Wy bepalen ons dit eventjes aen te stippen, voornemens zynde in een byzonder opstel over den kerkbouw in de provincie Antwerpen breedvoeriger te handelen.
- De koninklyke Academie van België heeft hare pryskaert voor 1862 uitgegeven. Dezelve bevat zes prysvragen, handelende: 1o over het leven en de werken van den geleerden Aubertus Miraeus, kanonik te Antwerpen; 2o over het muntstelsel onder de Karolingers; 3o over de orde der Tempelieren in België; 4o over den oorsprong en de geschiedenis der Blyde Inkomste; 5o over Philips van Comene, als schryver en staetsman; 6o over den staet der arbeidende klassen onder het beheer der ambachtsgilden en wel byzonder in België, vergeleken by hunnen tegenwoordigen staet. Aen elke prysvraeg is de belooning eenen gouden eerpenning, ter waerde van 600 fr., gehecht. De leesbaer geschreven in het latyn, fransch of vlaemsch opgestelde memoriën, moeten vrachtvry gezonden worden aen den heer A. Quetelet, vasten sekretaris der Akademie, en wel vóór den 1sten van sprokkelmaend 1862. Voor diegenen welke iets meer dan snipperuertjes te beschikken hebben leveren deze prysvragen eene goede gelegenheid op, om hunne lust tot werken eenigermate te verzadigen.
- Men heeft in de O.-L. Vrouwe kerk, te Antwerpen, de graftombe verplaetst van Fr. Ambrosio Cappello, vroeger bisschop van bovengenoemde stad. Het is een geaderd rood marmeren graf, versierd met 's bisschops liggende beeld, uitgevoerd door den vermaerden beeldhouwer Artus Quellyn, den jongen, en is allerprachtigst van samenstelling, even als van uitvoering; sedert eenige jaren was hetzelve op de choor geplaetst; thans bevindt het zich nevens de groote sacristyn en bevat naestgaende wapen met het volgende opschrift:
D.O.M.
f. marius ambrosius
cappello
ex denominato yprensi
vii. episcopus antverpiae.
ibidem natus ao 1597
et ord: praedic: professus ao 1613
obiit ao 1676. 4 octob:
- In de Ste-Goelekerk te Brussel is men bezig met nieuwe geschilderde glasramen te plaetsen. Later komen wy op dit feit terug.
- In de gemeente Bouchout heeft men insgelyks eene glasraem geplaetst, uitgevoerd door M. Pluys, van Mechelen, naer de teekening van M. Edw. Dujardin. Zy stelt eene herinnering voor aen den vroegeren herder dier gemeente, thans Z. Em. den Cardinael van Mechelen. Wy hopen dat de zeer eerw. en kunstliefdenden heer pastoor van Bouchout dezelve zal in plaetsnêe doen uitvoeren, om aen onze lezers en aen zyne parochianen mededeelen, als gedenkenis van den kunstyver die herders en schapen heeft bezield om dergelyk werk daertestellen.
- De inwooners der Wolstraet, te Antwerpen, hebben M.T. de Wolf een eermetael aengeboden, voor den iever die hy telkemalen aen den dag legt, wanneer het de versiering der straet geld, voor godsdienstige of nationale feesten.
- De eerw. heer Brouwers, leeraer te Roermonde, heeft een dichtstuk uitgegeven over Vondel; hetzelve is versierd met eene titelplaet, geteekend door M.H. Cuypers.
- Zie hier den uitslag van den pryskamp van letterkunde door de rethorika-maetschappy van Waerschoot uitgeschreven;
Dichtkunde. - Negen mededingende stukken. - Prys, aen M. Karel Bogaerd, van Eecloo.
Proza. - Elf mededingende stukken. - Prys, aen M.A.C. Van der Cruyssen, van Nevele.
De regters waren MM. Fr. Rens, Heremans en Degerickx, van Gent.