Kunst- en letternieuws.
By het bezoek van Z.M. den Koning en de Koninklyke familie te Antwerpen, bood de stad een banket aen in het Foyer van den grooten schouwburg. M. Dero, onze gunstig gekende bouwmeester werd met de versiering der zalen gelast; de trapzael was versierd met een aental wapens van burgemeesters van Antwerpen; van daer trad men in de zael waer de ontvangst van Z.M. moest gebeuren: rechts tegenover den ingang, ontwaerde men een buitengewoon groote spiegel, tegen welken eene prachtige vaes met bloemen was geplaetst; van wederzyde tropheën samengesteld uit banieren, helmen, lyfwapens, die in eenen anderen spiegel, rechts tegenover den ingang van de banketzael, weêrkaetsten en waerboven een opschrift te lezen stond. Aen wederkanten den Belgischen Leeuw, leunende op eene schild met de jaertallen 1831 en 1860; dezelve zyn uitgevoerd door M. Jos. Ducaju en omringd van prachtige wapentropheën. Het zou ons onmogelyk zyn eene volledige beschryving te geven van het effekt die deze zael opleverde; de harmonie die in de toonen en kleuren der versiering was, overtrof al wat wy in dien aerd mochten zien. De schilderingen waren toevertrouwd aen M. Lucas Schaefels.
Van daer trad men in de banketzael (Foyer); alles getuigde hier van pracht. Deze zael heeft den vorm van eenen halven cirkel; tusschen de ramen had men de geschilderde Portretten geplaetst van Z.M. den Koning, H.H. K.K. H.H. den Hertog en de Hertogin van Braband, den graef van Vlaenderen en prinses Charlotte; tegen de pilasters zag men de standbeelden der byzonderste Vorsten die België hebben geregeerd, uitgevoerd door M. Jos. Geefs, en omringd van prachtige tropheën, overal schitterend verlicht; aen den overkant ontwaerde men op den achtergrond der zael, tegenover de plaets waer Z.M. was gezeten, een reusachtig beeld Minerva, godin van de wysheid voorstellende, hierboven het wapen van België omringd van die van alle de Provinciën, in vorm van Eereboog, waeruit een groote fluweele koninklyke mantel nederdaeide; aen wederzyde, de Muze der kunsten.
Ontelbare luchters daelden van het gewelf; de tafel was zeer eenvoudig; wy betreurden de afwezigheid van tafelstukken die ten minsten iets of wat het karakter van het vorstelyke feest droegen.
Wy kunnen het niet genoeg uitdrukken, de versieringen der zalen waren schitterend en de heeren Dero en Luc. Schaefels hebben zich meesterlyk van hunne taek gekweten; ook kunnen wy onzen lezeren met genoegen melden dat M. Schaefels zich gelast heeft voor ons tydschrift beide zalen in plaet te verveerdigen, welke gravuren wy onzen abonnenten kortelings zullen mededeelen. Dezelfde beloften hebben wy, van de leerlingen onzer Koninklyke Akademie ontvangen voor de zoo prachtige versiering van den ingang van dit gesticht, door hun in een grootsch monument herschapen; hetzelve stelde Z.M. den Koning Leopold voor, voorstaender der schoone kunsten; gansch het gebouw diende tot voetstuk en was verreikt met de wapens van België, Antwerpen, der St-Lucasgilde, en de namen der helden door de Vlaemsche School voortgebracht. Het was een eerlyk plan op eene voortreffelyke wyze uitgevoerd.
- M. Bernard Weiser, heeft te Brussel, verscheidene portretten geschilderd even als eene groep van vyf kinderen; wy betreuren voor M. Weiser dat het publiek, dit belangryk werk niet heeft mogen in oogenschouw nemen.
- M. Jozef Demannez is door de kommissie der tentoonstelling van Brussel gelast met het verveerdigen, naer Slingeneyer's tafereel de Martelaer, voor de gravuer, die aen de inschryvers der tentoonstelling van 1863 zal uitgedeeld worden.
- De heer Kremer heeft wederom een tafereel voltooid dat dezen meester tot eer verstrekt; het stelt eene Wildmerkt voor en is a zeer kloek behandeld; daerenboven is de samenstelling gelukkig. Wy twyfelen geenzins of dit tafereel zal eene goede plaets bekleeden in het kabinet 't welk het geroepen is te versieren.
- Men herinnert zich dat de Staet en de stad Gent M. de Vigne-Quyo, gelast hebben met het verveerdigen des standsbeelds van den grooten volksheld Jakob van Artevelde. Het model in potaerde is voltooid, en eene verkleining in pleister is ervan te zien in de werkzael van M. de Vigne-Quyo. De houding van den held onzer vlaemsche vryheden is byna gelyk gebleven als toen hy voor de eerste mael door M. de Vigne verbeeld werd. Hy spreekt tot de menigte die hy door een hoog gebaer schynt te beheerschen; zyn hoofd, een weinig achterover hellend, heeft een karakter van krachtdadigheid en deftigheid. Zyn mantel valt in majestatische plooijen. De byhoorigheden bestaen in eenen helm en eene schild, bestemd om de leemte aen te vullen die anders onder aen het standbeeld zou bestaen. Men aenziet met genoegen het mannelyk aenzicht van den zoo lang miskenden volksheld. Dit werk doet eer aen M. de Vigne en aen zyne geboortestad.
Het standbeeld van Artevelde zal vier meters hoog zyn, en het voetstuk zes. Op het voorste des voetstuks staet een opschrift; op de zydeen achterkanten bas-reliefs die de eendracht der vlaemsche provinciën en van het vlaemsche volk verbeelden. M. de Vigne is voornemens zyn standbeeld in België te laten gieten. Men denkt dat de inhuldiging in 1862 zal kunnen plaets hebben.