Vyf-en-twintigste verjaerdag der dood van den Antwerpschen toondichter J.F.J. Janssens.
In de laetste aflevering hebben wy gemeld dat er te Antwerpen, eene kommissie zich heeft gevormd ten einde eene hulde te bewyzen aen de nagedachtenis van den te lang miskenden toondichter J.F.J. Janssens; geerne ruimen wy hier eene plaets in voor den omzendbrief welken, te dezer gelegenheid, den inwooneren van Antwerpen is toegestuerd geworden:
Medeburgers,
Sedert onheugelyke tyden hebben de kunsten hunnen zetel in de stad Antwerpen gevestigd. Niet alleen de beeldende kunsten, maer ook de muziekkunst, hebben er eenen hoogen trap van volmaektheid bereikt. Indien ter eener zyde, de eerste met fierheid wyzen op de namen van Appelmans, Massys, Floris, de Vos, van Noort, Rubens, Jordaens, van Dyck, Quellin, Teniers, Brouwer, Craesbeeck, Ryckaert, Herreyns, Ommeganck, enz., zoo toont de laetste, van haren kant, de roemryke namen van Ockeghem, Joosken Desprès, Obrecht, Cockx, Barbe, Turnhout, Ducis, Clement, Berchem, Canis, Verdonck, Lupi, Waelrant, van der Meulen, Pevernagius, in éen woord, al de leden van dit schitterend Koor, 't welk, volgens de getuigenis van een bevoegd rechter, den heer F.-J. Fétis, de bakermat was niet alleen der belgische muziekschool, maer van al de muziekscholen van Europa.
Gossec was de laetste glans van 't Koor van Antwerpen; later werd die groote school vernietigd, en er bleef ons slechts de overlevering van een onvergelykbaer verleden.
Plotselings, in het midden der onverschilligheid, die zich, in het begin dezer eeuw, van de geesten had meester gemaekt, veropenbaerde zich het talent van twee jeugdige toondichters; - de kieschheid wederhoudt ons den naem van een hunner (thans nog in leven), te melden; - de andere was de notaris J.-F.-J. Janssens, aen wiens nagedachtenis de stad Antwerpen eene plechtige hulde wil bewyzen.
Vol yver, aenspraek makend op eene schoone toekomst, bracht hy het zyne by, om, voor zyne medeburgeren, eene baen te heropenen, waerin hunne voorvaderen meer dan éenen zegeprael hadden behaeld. Onvermoeibaer in den arbeid, zag men hem, buiten zyne ambtelyke bezigheden, te gelyken tyde, de bedieningen waernemen van Bestuerder der Harmoniemaetschappy, van Orkestmeester in St-Jacobskerk en van Kapitein van de muziek der burgerwacht van Antwerpen; zyne scheppingskracht was groot: in min dan tien jaren, dichtte hy vyf missen, een aenzienlyk getal motetten, dry operas, symphonies, kooren, in éen woord, al die muziekstukken, welke hem eensdags de goedkeuring van Le Sueur en Boïeldieu verwierven. Wy willen de verdiensten van onzen stadgenoot niet overdryven, maer wy mogen met gerustheid zeggen, dat hy grootelyks tot den vooruitgang der belgische muziekschool heeft bygedragen.
Vyf-en-twintig jaren zullen er, op 3 February 1860, sedert de dood van Janssens zyn vervlogen; en deze dag, waerop de toondichter zyne liefde voor de kunst met zyn leven betaelde, zal aen eene dankbetuiging zyn toegewyd.
Eene Kommissie heeft zich gevormd; zy heeft besloten:
1o Op 3 February 1860, eene plechtige Misse in de Hoofdkerk van Antwerpen te laten celebreren;
2o De verspreide werken van Janssens te vergaderen, en de verzameling ervan ter openbare Bibliotheek van Antwerpen te plaetsen;
3o Een Gedenkteeken aen Janssens op te rechten; dit laetste in geval de ingeschrevene sommen zulks toelaten.
Medeburgers,
Onze Kommissie doet eenen oproep aen uwe vaderlandsliefde: eene inschryvingslyst zal u aengeboden worden en uwe ondersteuning zal niet ontbreken, wanneer het er op aen komt, het talent te vieren; door uwe medewerking, zult gy eene hulde bewyzen niet alleen aen de nagedachtenis van een uwer landgenooten, maer ook aen de hedendaegsche belgische muziekkunst, waervan Janssens, buiten twyfel, een der weerdigste vertegenwoordigers is.
De Kommissie,
De 1ste Sekretaris,
P. GÉNARD, Onder-Bibliothekaris der stad.
De 1ste Voorzitter, Ch.s WILMOTTE, Gemeenteraed, Voorzitter der Muziekafdeeling van het Verbond voor Kunsten.
De 2de Sekretaris, JACOBS-BEECKMANS, Lid der Kommissie der Muziekschool.
De 2de Voorzitter,
H. SIMON. Toondichter.
De Schatbewaerder,
MUSCAR, Lid der Kommissie der Muziekschool.
De Leden:
F.-G. AERTS, Orkestmeester van St-Pauluskerk. - J.-J. BESSEMS, Orkestmeester van O.-L.-Vrouwekerk. - S. BLEREAU, Notaris. - François A. CALLAERTS, Bestuerder der Muziekafdeeling van het Verbond voor Kunsten. - Ridder Leo DE BURBURE, Toondichter. - J. DU FIEF, Bestuerlid der Muziekafdeeling van het Verbond voor Kunsten. - GOOVAERTS-VAN DEN WOUWER, Werkend Lid der Koninklyke Harmoniemaetschappy. - F. GRISAR, Gemeenteraed, Bestuerlid der Koninklyke Harmoniemaetschappy. - G.e STORMS. - Jacq. STORMS. - Éd. THIBAUT, Bestuerlid der Muziekafdeeling van het Verbond voor Kunsten. - Ferd. VAN HAL, Bestuerlid der Koninklyke Harmoniemaetschappy.