in de voortbrengselen dezes kunstenaers gadeslaet; - David Col heeft wederom een dier samenstellingen op het panneel gebracht, welke hem eene goede plaets tusschen de eigenaerdige schilders onzes tyds zullen inruimen; hy is een ware type schilder: de vischeters welke wy in 's kunstenaers werkhuis mochten in oogenschouw nemen, zyn geestig en tevens met veel waerheid behandeld; de kleur is krachtig, vlaemsch; - Jos. Lies, die eenige maenden in den buiten heeft doorgebracht, heeft een landschap voltooid waerover al de kenners met uitbundigen lof gewagen; de schilder is dichter en hy heeft de natuer van dit hooge standpunt beschouwd dat eene ideale tint leent aen al wat hem omringt. - Jos. Van Lerius, de leeraer der schilderkunde aen de koninklyke Akademie van Antwerpen, is teruggekeerd van eene omreize in het Walenland, waeruit hy menige kostbare herinnering, in keurige schetsen, heeft medegebracht; - Van Arendonck de beeldhouwer, door onze lezeren reeds zoo gunstig gekend, heeft eene nieuwe samenstelling ontworpen, aen het leven van verscheidene heiligen ontleend; naer allen schyn komen wy op dit werk terug; - Michiels, de keurige plaetsnyder, arbeidt aen eene gravuer naer Dyckmans' zoo gekende samenstelling: de Blinde; - Edw. Dujardin heeft eenige belangryke samenstellingen in het noorden van Frankryk ten uitvoergebracht, terwyl Lodewyk Hendrickx eene groote schildery: de Hemelvaert des Zaligmakers voor de parochiale kerk van Coninckxheim in Limburg heeft voltooid.
- Dezer dagen is te Brussel de kolom van het kongres ingehuldigd, waervan de plaet reeds op bl. 33 des vierden jaergangs der Vlaemsche School is verschenen; de beeldhouwery welke dit gedenkstuk versiert, is uitgevoerd door de heeren Fraikin, J. Geefs, W. Geefs, Melot en Simonis.
- Eene veelbelovende toekomst is aen de gebroeders Mareels beschoren; getuige daervan de werken waeraen zy dezer dagen de laetste hand legden, als zyn: een schoon Lieve Vrouwenbeeld en twee seraphynen in ryke draperyen gehuld, van vier voet hoog voor het klooster te Berlaimont bestemd; een fraeije beeld van den H. Franciscus de Sales voor het klooster der societeit Jezu te Antwerpen; twee schoone groepen de H. Anna en de H. Dominicus voorstellende, voor de parochiale kerk te Zele.
- De St. Jakobs-kerk te Antwerpen die door de zorgen van een echt kunstlievend bestuer, jaerlyks met nieuwe voortbrengselen van oude of nieuwere meesters wordt verrykt, heeft dezer dagen eene nieuwe versiering bekomen, dank aen de mildheid van den vroegeren burgemeester van Antwerpen, wylen heer Ridder Florent van Ertborn. Een gedenkstuk met vele kunde samengesteld door den heer L. Schaefels, bevat een heerlyk afbeeldsel der H. Maegd door den zoo vermaerden italiaenschen kunstschilder Guido Reini, den leerling des Antwerpenaers Denys Calvaert. De beeldhouwery door J. Van Arendonck en het steenwerk door J. Pecher zyn wel gelukt. Het opschrift luidt:
D.O.M.
Felici memoriae
EMMANUELIS FRANCISCI DE PAULA VAN ERTBORN EQ.
et CATHARINAE HENRICAE DE WITTE
carissimorum parentum
quorum ille obiit XXIX Maii A.o M.D. CCC. XVIII.
haec IX Novembris A.o M.D. CCC. I.
FLORENTINUS JOSEPHUS VAN ERTBORN EQ.
Guilielmo Primo Nederlandiae Regi a Cubiculis
ordinibus Melitae Leonis Belgici et Calcaris Aurei adscriptus
Civitatis Antverpiensis amplius decennio Consul meritissimus
Provinciae Ultrajectinae Gubernator
hanc D. Virginis Matris imaginem a GUIDONE RENI pictam
in hac parochiali et quondam insigni collegiata Ecclesia
dedicare statuerat
Ut viri ante diem defuncti piae voluntati satisfieret
FLORENTINI sororum filiae
JOANNA DE PRET
THEODORI BARONIS DIERT DE KERCKWERVE conjux
et EMILIA MORETUS
CAROLI DE BROUCHOVEN COMITIS DE BERGEYCK conjux
P. CC.
M.D. CCC. LIX.
- In het huis Numan en Van de Velden te Antwerpen, verveerdigt men op dit oogenblik een prachtig vaendel voor de kerk van Wilryck naer de teekening van den bouwmeester Schadde; hetzelve is in ogivalen styl, en zal geschilderde kartels bevatten welke aen den kunstschilder L. Schaefels zyn toevertrouwd.
- Dezer dagen hebben wy in de werkhuizen van J. Hilgers en Zoon eene allerliefste en kundig bewerkte haerstede (foyer) gezien welke door een Rusissche particuliere aenbesteld was. De teekening der kachel is door M. Hilgers zoon geleverd, die zich reeds vroeger gunstig deed kennen, door zyne studiën op de klasse van teekenkunde, toegepast op de nyverheid, aen onze koninklyke akademie, en later lid der maetschappy ter bevordering van kunstnyverheid werd.
De ornementen zyn zeer keurig uitgevoerd en alhier in koper gegoten, en verguld, zoo dat men niet naer den vreemde gaen moet om pracht werken te vinden; wy herrinneren ons zelfs niet een dergelyke stuk, op de wereld tentoonstelling te Parys gezien te hebben.
Met veel genoegen zagen wy de teekening eener kachel voor onze afgebrande Beurs bestemd; dit stuk hopen wy later aen onze lezeren in plaet medetedeelen.
- De gemeenteraed van Ypre heeft besloten een pryskamp te openen, die zal beoordeeld worden door de koninklyke Akademie van België. De prysvraeg is de geschiedenis der graven en gravinnen van Vlaenderen, wier standbeelden het ypersche stadhuis versieren, te beginnen van Boudewyn met den Yzeren Arm tot Filips II. Die geschiedenis moet geschreven zyn met het oog op de stad Ypre. De 1e prys is 1500 fr. en eene gouden medalie; 2e prys, 800 fr. en eene zilveren medalie.
(Eendragt).
- Dezer dagen gaf de heer G.J.J. van Melckebeke, van Mechelen, ons lezing zyner geschiedkundige verhandeling over de oude Rederykkamer de Peoen, dier stad. Dit stuk bevat een vry aenzienlyk getal weinig of niet gekende aenteekeningen over onze vroegere letterkundige genootschappen, en wy zien met ongeduld het oogenblik te gemoet dat wy ons dit opstel, in druk, zullen kunnen verschaffen.
- De kommissie gelast met de uitgave der graf-en-gedenkschriften van de Provincie Antwerpen heeft eene nieuwe aflevering harer verzameling laten uitgaen. Dit stuk toegewyd aen de voormalige kollegiale van St. Jakobs te Antwerpen, bevat een aental belangryke aenteekeningen niet alleen voor de geslachtkundigen, maer tevens voor de vrienden onzer nationale kunstgeschiedenis. De St. Jakobs-kerk is, als het ware, een echt musaeum van voortreffelyke voortbrengselen onzer groote meesters; de kommissie van opschriften heeft het zich ten plichte gemaekt by elk gedenkteeken den naem des kunstenaers aen te duiden, die het heeft voortgebracht.
- Verschenen te Mechelen by F. Van Velsen: ‘Inventaire des Archives de la Ville de Malines, publié sous les auspices de l'administration communale par P.J. Van Doren, Archiviste-Bibliothécaire. - Tome premier.’ - Dit boekdeel 338 blz. groot, strekt den bekwamen opsteller tot eer; het is een ware schat voor de geschiedenis van Mechelen. De oudste charter is van 1242; de laetste oorkonde van 1792; zes-honderd tien stuks zyn in dit werk ontleedt en met geschiedkundige aenteekeningen verykt. De historische verhandeling aen het hoofd des boeks geplaetst is waerlyk lezensweerdig; er wordt erin hulde aen de kunde van wylen den heer Gyseleers-Thys gebracht, den voorganger des heeren Van Doren. Onnoodig te zeggen dat dit boek eene weerdige plaets in de bibliotheek van allen vriend onzer geschiedenis verdient.
- Verschenen: Virgilius Herderszangen, in dichtmaet vertaeld door M. Prudens Van Duyse. Te Gent, by Lebrun-De Vigne, boekhandelaer, in de Veldstraet. Dit by den heer I.S. Van Dooselaere, te Gent, keurig gedrukte boekje, van 76 bl. in-gr. 8o, schynt ons ten vergelykenden gebruike in de scholen van het middelbaer onderwys hoogst geschikt.
(Eendragt.)