Wetenschappen en nyverheid.
Nieuwe zinkverbinding. - Weinige stoffen hebben zulk eene uitgebreide toepassing bekomen als het zink; men gebruikt hem voor alles en meermaels voor werken waervoor hy het minste dienstig is.
De heer Porrel (England) maekt eene samenstelling van 10 deelen koper, 10 deelen yzer en 80 deelen zink, welke in de vochtige lucht haren metalischen glans behoudt; zy heeft het aenzien van het zink, is zoo hard als yzer of koper, laet zich gemakkelyk vylen en draeijen. Men zegt niet of zy smeêbaer is.
Baggerschuiten. - Het wegruimen van het slyk uit havens of dokken wordt nog op verscheidene plaetsen op eene moeijelyke en ongelukkige wyze bewerkt. Onder andere gevoorderde of volmaektere stelsels onderscheidt men dit der stoomschuiten waerin de stoomkracht, by middel van eemers of scheppers ketingswys aen een geschakeld, het slyk in de schuit schept. De heeren Gâche aîné en Jollet te Nantes, hebben een nieuw stelsel van stoombaggerschuit uitgevoerd die het slyk oppompt in de plaets van het te scheppen. Aen wederzyde der schuit langs op en neêr, is er eene groote buis geplaetst. Deze twee buizen zyn derwyze aen het eene einde gevestigd dat zy daer op draeijen terwyl het andere einde tot op het slyk wordt nedergelaten. De zelfde stoomkracht dient beurtelings tot de beweging der schuit, en tot het lucht ledig maken der buizen. De proefneming is ten uiterste voldoende geweest. Op éenen dag tyd kon zulke schuit 1000 kubische meters slyk, inhoudende 450 kubische meters drooge stoffen, opnemen, ze vervoeren en by middel van kleppen aenstonds ontlossen.
Het Vanadium. - De nyverheid der kleurenfabrikatie komt zich met eene nieuwe kleurstof te verryken. Het metael, Vanadium genaemd, in 1830 door den zweedschen scheikundigen Sefström ontdekt, levert noch meer als het chroommetael, in zyne verscheidene samenvoegingen, kleuren op, welke door hunnen schitterenden glans en verscheidenheid uitmunten.
De zeldzaamheid der zelfs mineralen, of de kleine hoeveelheid in de welke men dit metael in zekere yzerertsen vond, verhinderde het in de kleurenfabrikatie in te voeren.
Volgens opzoekingen, proefnemingen en analysen, van den heer Sainte-Claire Deville, zyn de Vanadium's delfstoffen zeer gemeen, en de uittrekkingswyze gemakkelyk.
In Frankryk bestaen er tusschen Arles en Toulon uittermaten groote liggingen van aluminische yzeraerde, waeruit gemelde scheikundige op de volgende wyze het Vanadium heeft getrokken:
Door chloorwaterstofzuer, van kalkstoffen ontdaen zynde, mengelt men den erts met de helft zyns gewichts bytende soda en stookt in eenen yzeren pot tot aenvang van roodgloed; men lost op in kokend water en verzadigt met solferwaterstofgaz; de alumine roest valt en de lossing kleurt zich donkerrood door het vormen van solfervanadzure soda. Wordt het water dan doorgegoten, met azynzuer aengezuerd en tot koken gebracht, dan vindt men het versolferde Vanadium in bruin poeder ten gronde.