Kunst- en letternieuws.
Ter gelegenheid der luisterryke inhuldiging van het standbeeld van Van Eyck, te Brugge, was de Redaktieraed der Vlaemsche School voornemens, eene levenschets dezes uitmuntenden kunstenaers af te kondigen. Plaetsgebrek noodzaektons dit artikel tot eene latere aflevering te verschuiven.
- Ter gelegenheid der benoeming van den heer de Bay, vader, tot ridder der Leopoldsorde, lezen wy het volgende in een blad van Mechelen: ‘De heer de Bay, die te Mechelen in 1779 het licht zag, bekleedt eenen hoogen rang in de kunstwereld; zyne voornaemste werken bestaen in 35 standbeelden voor de openbare gebouwen van Nantes verveerdigd; twee overgroote beelden voor den plantentuin van Havana; voor de stad Aigueperse het marmeren beeld van den Kancelier de l'Hospital. Hy heeft te Parys voor den tuin der Tuileriën-het marmeren beeld van Pericles gebeiteld, voor het paleis van Luxem burg het marmeren beeld van Colbert; voor het musaeum van Versailles het marmeren beeld van Karel Martel. Men is insgelyks aen onzen landgenoot de marmeren beelden van Mercurius en Argus verschuldigd, die het kasteel van Compiègne versieren. Montpellier bezit van hem het kolossale ruitersbeeld van Lodewyk XIV.
Tydens de tentoonstelling van Parys van 1824, waer de Bay zynen groep de dry Parques plaetste, werd hy tot ridder van het Legioen van eere genoemd. Hy schonk aen het Instituet der schoone kunsten van Mechelen het pleisteren beeld van Discobole, en aen de akademie derzelfde stad twee andere beelden Mercurius en Argus. Hy verveerdigde voor het paleis der natie te Brussel het beeld van Keizer Karel, en eindelyk voor Mechelen het beeld van Fayd'herbe, dat thans het stadhuis dier stad versiert. De heer de Bay, die den titel draegt van lid der Koninglyke Akademie van Antwerpen, is bewaerder der antieken by het Keizerlyk Museum van den Louvre te Parys.’
- De bronzen gedenkpenning van Van Dyck's standbeeld is door den heer L. Wiener verveerdigd. Hy heeft eene middellyn van 7 centimeters. Aen den eenen kant ziet men het borstbeeld van den vlaemschen meester, met zynen naem; langs de keerzyde het standbeeld door L. de Cuyper, met de woorden: ‘Geboren te Antwerpen op 22 meert, 1599, overleden te Londen op 9 november 1641.’ Het standbeeld is treffend weêrgegeven.
- De twee gedenkpenningen, die de stad Antwerpen, ter gelegenheid der alhier gehoudene feesten voor de 25e verjaring van 's Konings inhuldiging heeft doen slagen, zyn het werk van den brusselschen graveur Hart. De eene verbeeldt het portret des Konings met het wapen van Antwerpen, en zinnebeelden van den zeehandel aen de keerzy; zy draegt tot opschrift: ‘De koophandel is de kracht van den Staet. De eerste steen der haven van den Kattendyk door den Koning gelegd, den 19 augustus 1856.’ De tweede is der eerste byna volkomen gelyk, doch haer opschrift luidt: ‘25e verjaerdag van de regering des Konings. Feesten te Antwerpen, 17, 18 en 19 augustus, 1856.’ Beide opschriften zyn in 't fransch en in 't latyn. De vlaemsche bladen doen te recht opmerken dat het verstandiger geweest ware die in 't vlaemsch te graveren.
- De laetste aflevering van het Art-Journal bevat de plaetsneê eener schildery van den befaemden marine-schilder Jacob-Jacobs van Antwerpen.
- M. Genisson, kunstschilder te Brugge, is door het Staetsbestuer belast met de uitvoering eener schildery, verbeeldende de plechtigheid der St-Jozefsplaets te Brussel, op het oogenblik van het Te Deum.
- Volgens Burger-Welzyn, van Brugge, heeft de hertog van Braband, tot eere-voorzitter der koninglyke Choormaetschappy díer stad verkozen, zyne verwondering uitgedrukt dat dit genootschap in het vlaemsch niet zong, welke tael zoo wel of nog beter klinkt dan het fransch. Ten gevolge dezer les, schynt de Maetschappy besloten te hebben, voortaen ook vlaemsch te zingen.
- Verschenen: Verhalen uit de geschiedenis van België, door Dautzenberg en Van Duyse. Gent, by den uitgever Lebrun-de Vigne, Veldstraet, no 29. Een schoon boekdeel in-8o, met geestelyke goedkeuring. Zeer geschikt om voor prys in de scholen uitgedeeld te worden.
- De Noormannen in Vlaenderen, een verhael. Thourout, by de drukkers L. Cornille en J. Van de Casteele. 90 blz. Prys: 40 centimen.
- Aengekondigd: De Gentsche Feesten, ter gelegenheid der 25e verjaring van 's Konings regering. - Prachtuitgave in-folio, met teekeningen door F. de Vigne, J. Van der Plaetsen, E. de Rudder, J. Lammens, enz. Prys der inschryving: fr. 5. Gent, I.S. Van Doosselaere.
Johan Van Rotterdam.