IIIe Klas. - Akkerbouw met de toebehoorende kweekery van planten en dieren.
Het ware onmogelyk eene korte beschryving te geven van de oneindige rykdommen, in alle wereldgewesten, door het uitmuntenste nyverheidsvak voortgebracht, en in de tentoonstelling vergaderd. Geene byzondere nieuwigheden waren er op te merken.
De verzameling van de verschillende soorten geheime mestberyding was eene oprechte apothekery. De meeste achtverdienende meststof was die van gedroogden visch. De lym, zoo men weet, is de krachtdadigste en de min gevaerlykste mestmiddel; eens in de aerde gebracht, doet hy er jaren lang zyne voedende werking in gevoelen; het vischmest is hetgeen het meest aen den lym kan vergeleken worden; beide, zonder voorloopig ontbinden, zetten zich aenstonds op de klei en roeststoffen, en de planten nemen er hun voedsel van, naermate zy het noodig hebben. De andere mestsoorten, zoo als guano, duivenmest en alle dierlyke uitwerpsels tot eene min of meerdere verrotting overgegaen, kunnen maer in kleine hoeveelheid gebruikt worden om geen nadeelig uitwerksel te hebben; bovendien, een groot deel door verrotting reeds gevormde ammoniastoffen die zy inhouden, worden door wegdamping verloren of door regen weggesleept. Het groot voordeel van het gebruiken van het vischmest bestaet in het ontleenen van dierstof aen de zeeën, hetwelk zonder nadeel voor eenige andere nyverheid kan gebeuren, aengezien deze stoffen meestendeel verloren gaen. Men bekomt het vischmest door het droogen en malen van het vleesch der walvischen en andere niet eetbare soorten, en van den afval voortkomende van het beryden der eetbare vischsoorten. Wy hebben in ons bezit een stael van vischmest; de uitwendige gedaente is die van geraspten stokvisch.
De heer Bazin van Mesnil St-Firmin (Oise, in Frankryk) had eene volledige verzameling van alle de ongedierten die de ziekten der planten veroorzaken.
De heer Aug. Chavannes van Lausanen had eene verzameling van alle soorten van zywormen uit Brasilië, de Vereenigde-Staten en Indiën, onder hunne verschillende gedaenten: eijeren, maeijen, motten en zybollen.
Het is voorzeker onmogelyk een menigvuldiger getal voortbrengsels uit eene en denzelfde plant te trekken dan de heer Sicard van Marseille uit den Sorgho heeft weten te halen: Suiker, siroop, wyn, brandewyn, azyn en cider van Sorgho; bloem, meel, styfselstof; sorghotine, sorghine, sorghozuer, carmyn, sepia en andere kleuren, zyde- en wollestoffen met deze geverwd.
C. Ommeganck.