Veranderingen van den fosfoor. - Onvergiftige stekjes.
De fosfoor, een der verwonderlykste enkelvoudige stoffen, kan onder dry verschillende gedaenten bekomen worden: de geele, de zwarte en de roode fosfoor. Onder de geele gedaente wordt hy gewoonlyk gebruikt tot het bereiden der pâte van de gewoone fosfoorstekkopjes, welke is samengesteld uit salpeter, fosfoor, lym en minium; den salpeter vervangt men met chlorzure potasch (chlorate de potasse), voor de ontploffende fosfoorkens.
Het groot gemak om zich vuer te verschaffen heeft de fosfoorstekjes in alle huishoudens gebracht, in weêrwil der gevaren van brand, welke men nochtans met eenige voorzorgen kan vermyden. Het is gewoonlyk aen de nabyheid van eene te groote warmte of aen de onvoorzichtige nieuwsgierigheid der kinderen dat men het meestendeel der ongelukken heeft toe te schryven gehad. Een nog grooter gevaer, het gevaer van vergiftigd te worden, heeft sedert lang naer de mogelykheid doen verlangen, om dien schroomelyken hulpmiddel der moordenaren, dien trouwloozen vuerverwekker, in handen van zorgelooze lieden, door een ander vuerverschaffend lichaem te vervangen. Niemand dacht dat de fosfoor zelf eens zou kunnen geschikt worden om dien grooten dienst te bewyzen.
De fosfoor, dien men by het maken der stekjes gebruikt, is eene lichtgeele stof; zyn opzicht heeft iets der gedaente van den lichten kandysuiker; zyne stevigheid kan aen die van een mengsel van gelyke deelen was en harst vergeleken worden. Gewoonlyk trekt men hem uit de beenderen der dieren; deze bevatten hem in groote menigte, in samenzetting met kalk en zuerstof, fosforzure calcium oxcied genaemd. Onder de werking van eene groote hitte en by ontleedmiddel van kool en zand, maekt men den fosfoor los en ontvangt men hem, door overhaling, in koud water. Hy bestaet in den koophandel onder de gedaente van rolvormige stokken, hebbende de dikte van eenen kleinen vinger. Gesmolten en in yskoud water gegoten, wordt hy zwart als eene kool, maer hy bekomt zyne geele gedaente terug door eene nieuwe smelting. De zwarte fosfoor is minder brandpakkend dan de geele. De geele fosfoor, in een glazen toestel gesloten en gedurende eene uer op de hitte van 250 graden gehouden, wordt rood; hy krimpt ineen op de helft; zyne eigenaerdige zwaerte wordt dan dubbel van de vorige; onder deze gedaente pakt hy nooit